ACADÈMIA MARIANA

L’ACADÈMIA MARIANA HA CELEBRAT EL CERTAMEN LITERARI DEDICAT A LA MARE DE DÉU DE LA SOLEDAT

EL DR. ROMÁN SOL HA ACTUAT COM A MANTENIDOR EN LA 156ena EDICIÓ DELS JOCS FLORALS MARIANS

L’Acadèmia Bibliogràfico Mariana ha celebrat el primer dia d’octubre la 156ena edició del Certamen Literari Marià que ha estat dedicat a la Mare de Déu de la Soledat, titular de la Congregació de la Puríssima Sang de Lleida, després d’una eucaristia solemne a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia. L’acte ha tingut lloc al Paranimf de l’Acadèmia Mariana on des del dia anterior ja s’havia traslladat la talla de la imatge de l’escultor reusenc Modest Gené de l’any 1944, que estrenava el mantell curt acabat de restaurar per a l’ocasió. Dos cartells gegants mostraven la Mare de Déu de la Soledat, de Ramon Borràs, desapareguda durant la Guerra Civil, i la talla actual, totes dues lluint el valuós mantell restaurat recentment.

L’acte s’ha iniciat amb l’entrada de les autoritats encapçalades pel bisbe de Lleida Mons. Salvador Giménez Valls, la vicepresidenta de la Diputació Sra. Rosa Pujol, la directora de l’Acadèmia Mariana Dra. Yolanda Soria, el prior de la Congregació de la Puríssima Sang Sr. Eduard Segarra, la consellera general de la Congregació de les Missioneres Esclaves del Cor de Maria Gna. Paulina, el segon tinent d’alcalde Carlos Enjuanes i el mantenidor Dr. Román Sol Rodríguez. També hi han assistit les regidores Maria Antonia Maller i Neus Caufapé, el director honorari de l’Acadèmia Mariana Dr. Joan Viñas, el consiliari de la Congregació de la Sang Mn. Jaume Melcior i el president de la Federació de Cases i centres Regionals Sr. Cosme García, entre d’altres persones.

Discurs del Mantenidor

L’obertura de l’acte ha anat a càrrec del duet format per Judit Muñoz, soprano i formadora musical de l’Escolania de Montserrat, i l’antic escolà Joan Escull al piano, interpretant la cançó de Maig (Amor) del P. Àngel Rodamilans que va musicar al poeta Mn. Jacint Verdaguer.

La directora de l’Acadèmia Mariana ha donat la benvinguda als assistents i ha valorat i agraït l’elevada participació de treballs presentats al Certamen. També ha convidat a contemplar la imatge de l’advocació honorada “que ajuda a pensar en les múltiples soledats que coexisteixen en el nostre món.” Després d’aquesta salutació, ha tingut lloc la intervenció del mantenidor doctor Román Sol, nebot dels recordats historiadors Romà Sol i Maria del Carme Torres els quals van centrar la seva atenció a les dues realitats celebrades: l’Acadèmia Mariana i la Mare de Déu de la Soledat. I ha articulat un magnífic discurs a partir del lema de la campanya de la restauració del mantell de la Soledat “L’Amor es manifestà en Bellesa” entenent la via de la bellesa com a camí d’accés a Déu i d’evangelització al nostre temps, perfectament representada en ambdues realitats.

En primer lloc ha citat el recent desenvolupament de la teologia de la bellesa. Ha continuat amb la bellesa de la Mare de Déu representada en el retaule, les pintures i els vitralls de l’oratori de l’Acadèmia Bibliogràfico-Mariana, institució que va seguir la via pulchritudinis des del seu inici. I ha acabat amb la bellesa de la Mare de Déu de la Soledat en el seu sentit espiritual, referint-se al nom que revela la intimitat de la seva ànima: “soledat” és el darrer dels set dolors de la Mare de Déu, però també l’últim dolor humà i un mal creixent del nostre temps.

Lliurament de premis

Seguidament ha arribat el moment del lliurament de premis i la lectura de les obres guanyadores davant l’audiència que omplia el noble espai del paranimf. El vicedirector de l’Acadèmia Mariana i coordinador del Certamen Jordi Curcó ha llegit l’acta del Jurat que ha presidit, fent esment d’una valoració distintiva dels treballs escollits d’entre els 67 presentats:

El Premi del bisbe de Lleida Salvador Giménez i Flor Natural del Certamen amb 800€ a la millor poesia en llengua catalana o castellana que lloï la Mare de Déu de la Soledat com a Mediadora de les soledats humanes i espirituals, s’ha atorgat al senyor Juan de Pano Maynar, de Binéfar, pel seu poema Y te quedaste sola, que ha ofrenat la flor natural a la Verge convidada.

El Premi de la Congregació de la Puríssima Sang de Lleida, dotat amb 500 € a la millor poesia en llengua catalana o castellana que lloï la Mare de Déu de Soledat, com a Patrona de la Congregació de la Sang i d’arrelada veneració a Lleida, s’ha atorgat a sor Maria Victoria Triviño Monrabal, clarissa del convent del santuari del Sant Crist de Balaguer, pel seu poema ¿A dónde vas, reina mía? (Contemplación de Viernes Santo).

El Premi de la Paeria de Lleida, dotat amb 500 € a la millor poesia en llengua catalana que lloï la Verge Blanca de l’Acadèmia com a patrona i protectora de la ciutat de Lleida s’ha atorgat a la senyora Maria del Carmen Mor Rodés, de Lleida, per la seva composició titulada Coloma Blanca.

El Premi l’Institut d’Estudis Ilerdencs-Diputació de Lleida dotat amb 500€ a la millor poesia en llengua catalana que lloï la Mare de Déu en qualsevol de les advocacions marianes venerades a les comarques de Lleida s’ha atorgat a Lluís Coll Gilabert, de Lleida, pel seu poema titulat Mare de Déu de Bernui, dedicat a la patrona de la Vall d’Àssua.

El Premi de la Congregació de Missioneres Esclaves de l’Immaculat Cor de Maria, dotat amb 500€, a la millor poesia que lloï com a titular i patrona de la Congregació i venerada en la seva imatge de la capella de la Casa Mare a la ciutat de Lleida, fundada per la lleidatana Mare Esperanza González Puig, amb motiu del 200 aniversari del seu naixement, s’ha atorgat a Lázaro Domínguez Gallego, de Ferrol (A Coruña), pel seu poema titulat Al inmaculado corazón de María (Pureza). En absència del guanyador, aquest poema l’ha llegit la rapsoda, locutora i secretària de l’Acadèmia Mariana durant molts anys, M. Carme Sabador.

D’altra banda, el Premi de la Pontifícia i Reial Acadèmia Bibliogràfico Mariana, dotat amb 500€, s’ha concedit al senyor David Llorens Poblador, de Lleida, pels Goigs en Lloança a la Mare de Déu de la Soledat de la Congregació de la Puríssima Sang de Lleida. Judit Muñoz ha interpretat, acompanyada per Joan Escull al piano, l’excelsa composició musical que properament serà editada per l’Acadèmia Mariana.

Parlaments de les autoritats

La presentadora del Certamen Marta Mas ha donat la paraula a les autoritats que presidien la taula. El prior de la Congregació de la Sang ha repassat la història d’aquesta comunitat lleidatana documentada des de l’any 1677 i establerta inicialment a l’antic Hospital de Santa Maria, a l’església de Sant Llorens a finals del segle XVIII, i instal·lada des de l’any 1804 a l’antic convent dels Antonians, després que l’orde havia desaparegut el 1788. També ha fet memòria de les activitats i celebracions que promou la Congregació així com el ric patrimoni que custodia, reivindicant la necessitat que les administracions s’impliquin en la seva conservació i restauració: l’església, amb la portada plateresca del segle XVI; el sostre enteixinat de fusta, obra única de l’escultor Hermenegild Jou; les escultures dels passos de Setmana Santa; el mantell de la Mare de Déu de la Soledat, recentment restaurat i ara exposat permanentment dins d’una vitrina; i la vestimenta dels Armats de la Sang, sorgits el 1753 per acompanyar la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.

La consellera general de les Missioneres Esclaves del Cor de Maria s’ha referit a la venerable Mare Esperança i la fundació, l’any 1862, de la congregació dedicada a l’atenció de les dones marginades, responent a una revelació divina, el mateix any en què mossèn Josep Maria Escolà, el seu director espiritual, va fundar l’Acadèmia Mariana. A la vegada ha recordat el canonge Francisco González, germà de la Mare Esperança, prior i protector de la Sang i de la Mare Esperança, que va fer possible la comunicació del seu convent amb l’església.

La vicepresidenta de la Diputació, Rosa Pujol, ha expressat l’orgull que suposa per a la institució que representa ser part d’un dels actes culturals més arrelats a la societat lleidatana amb 156 edicions, remarcant la força que ha tingut al llarg dels segles el cristianisme en la configuració de la nostra cultura i la nostra història. També ha posat en valor el llegat marià a través de les imatges de les múltiples advocacions venerades i els treballs literaris en aquest Certamen dedicat a “una de les més boniques representacions de la Verge Maria a la ciutat de Lleida”.

Al seu torn, Carlos Enjuanes s’ha congratulat d’haver-se fet present al Certamen en substitució de dues regidores a les que no els havia estat possible assistir, perquè podia acollir de primera mà la reivindicació del prior de la Sang. Així mateix ho va fer amb la petició formulada per Jordi Curcó de posar una placa a la Paeria indicant el lloc de naixement de la Venerable Esperanza González, com la única lleidatana nascuda al Palau que era la seva llar familiar com a lloc de treball del seu pare.

El Bisbe Salvador ha fet la cloenda del Certamen donant les gràcies a tots i resant un Parenostre, seguit del Virolai que han entonat tots els assistents dempeus.

Com a novetat, el Certamen d’enguany tindrà una segona part el mes de novembre després que acabi el termini per a la presentació dels treballs de prosa al millor estudi sobre l’advocació de la Soledat de Maria, titular de la Congregació de la Sang de Lleida, i al millor estudi, treball o assaig teològic sobre la Soledat de Maria, dotats cadascun amb un premi de 300€.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn