ACADÈMIA MARIANA

HISTÒRIA

La Pontifícia i Reial Acadèmia Mariana és una institució fundada el 1862 per Mn. Josep Maria Escolà, en col·laboració amb el Sr. Josep Mensa Font i el Dr. Lluís Roca Florejachs, per a glorificar la Mare de Déu amb les arts i les lletres i com a monument a la definició dogmàtica de la seva Immaculada Concepció. El papa Pius XI li concedí el títol de Pontifícia el 15 de maig de 1923. El rei Alfons XIII li atorgà el títol de Reial el 26 de juliol del mateix any.

La finalitat de l’Acadèmia és la d’honorar la Mare de Déu aprofundint i estenent el coneixement de les seves excel·lències i glòries mitjançant la literatura i les belles arts. Així, des de 1863 l’Acadèmia ha organitzat cada any -tret dels compresos entre 1936-38- uns jocs florals  coneguts com Certamen Literari Marià. El Certamen honora la Mare de Déu a través de les seves diferents advocacions.

L’any 2003 es van iniciar les obres de restauració i rehabilitació de l’edifici. El 2 d’octubre de 2006, amb ocasió dels actes en honor a la Verge Blanca, va tenir lloc la inauguració de la nova Acadèmia Mariana.

L’Acadèmia Mariana és la seu de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida. La seva finalitat i l’obra artística li fa merèixer l’apel·latiu de Palau de Maria. Ha estat seu del Diario de Lérida i de Radio Popular. Com a Casa de l’Església i d’espiritualitat, en el seu espai s’hi apleguen diverses entitats del Bisbat de Lleida.

L’Acadèmia Mariana de Lleida és una de les cinc acadèmies marianes fundades al món, tres d’elles amb seu a Roma: La Pontifícia Acadèmia Mariana de la Immaculada (Roma, 1835); la Reial i Pontifícia Acadèmia Bibliogràfico-Mariana (Lleida, 1862); la Pontifícia Acadèmia Mariana Internacional (Roma, 1946); l’Acadèmia Mariana Salesiana (Roma 1950), i l’Acadèmia Nacional Mariana (Quito, Equador, 1962). Actualment són quatre, des que el Sant Pare Benet XVI va aprovar la fusió de la Pontifícia Acadèmia de la Immaculada amb la Pontifícia Acadèmia Mariana Internacional, el 4 de desembre de 2012.