ACADÈMIA MARIANA

27 setembre 2023
Etiqueta/es: Certamen Marià

L’ACADÈMIA MARIANA DONA A CONÈIXER ELS GUANYADORS DEL CERTAMEN LITERARI MARIÀ

EL JURAT ATORGA LA FLOR NATURAL A JUAN DEL PANO MAYNAR, DE BINÉFAR

L’Acadèmia Mariana de Lleida ha donat a conèixer el premis del Certamen Literari Marià, dedicat enguany a la Mare de Déu de la Soledat, titular de la Congregació de la Sang, de Lleida.

El Jurat presidit pel senyor Jordi Curcó com a president, el senyors Enric Falguera i Amat Baró com a vocals, i el senyor Javier Terrado com a secretari, després de la lectura de les 67 obres presentades i les oportunes deliberacions, ha decidit atorgar els següents guardons:

El Premi del bisbe de Lleida Salvador Giménez i Flor Natural del Certamen, dotat amb 800€ a la millor poesia en llengua catalana o castellana que lloï la Mare de Déu de la Soledat com a Mediadora de les soledats humanes i espirituals, s’ha atorgat al senyor Juan de Pano Maynar, de Binéfar, pel seu poema Y te quedaste sola.

El jurat ha valorat una veu lírica que s’expressa amb finesa i on ressonen els harmònics de la millor tradició literària castellana. Obra equilibrada, sòbria, de sentiment profund i serè, que honora el nostre certamen.   

El Premi de la Congregació de la Puríssima Sang de Lleida, dotat amb 500 € a la millor poesia en llengua catalana o castellana que lloï la Mare de Déu de Soledat, com a Patrona de la Congregació de la Sang i d’arrelada veneració a Lleida, s’ha atorgat a sor Maria Victoria Triviño Monrabal, clarissa del convent del santuari del Sant Crist de Balaguer, pel seu poema ¿A dónde vas, reina mía? (Contemplación de Viernes Santo). El jurat hi ha valorat el caràcter lleuger i alegre del vers, amb un ritme que avança saltironant i que permet l’expressió apassionada d’un sentiment i d’una experiència de vida.  

El Premi de la Paeria de Lleida, dotat amb 500 € a la millor poesia en llengua catalana que lloï la Verge Blanca de l’Acadèmia com a patrona i protectora de la ciutat de Lleida s’ha atorgat a la senyora Maria del Carmen Mor Rodés, de Lleida, per la seva composició titulada Coloma Blanca. El jurat hi valora el profund domini dels recursos poètics, amb l’al·legoria ben trobada de la colometa, que és figura de Maria, imatge que li permet l’expressió d’una rica gama de sentiments maternals atribuïts a la Verge Blanca.

El Premi l’Institut d’Estudis Ilerdencs-Diputació de Lleida s’ha atorgat a Lluís Coll Gilabert, de Lleida, pel seu poema titulat Mare de Déu de Bernui, dedicat a la patrona de la Vall d’Àssua. El poema exalça la figura d’aquesta verge pirinenca i podria molt bé esdevenir uns goigs a la mare del cel.  El seu llenguatge traspua sabor popular i recorda alhora les rimes d’un gran cantor de la Verge i del Pirineu: mossèn Cinto Verdaguer.

El Premi de la Congregació de Missioneres Esclaves de l’Immaculat Cor de Maria com a titular i patrona de la Congregació i venerada en la seva imatge de la capella de la Casa Mare a la ciutat de Lleida, fundada per la lleidatana Mare Esperanza González Puig, amb motiu del 200 aniversari del seu naixement, s’ha atorgat a Lázaro Domínguez Gallego, de Ferrol (A Coruña), pel seu poema titulat Al inmaculado corazón de María (Pureza). El jurat hi ha valorat l’adequació a la temàtica en qüestió, el domini de la mètrica i dels recursos poètics i el noble tribut d’admiració envers unes dones que han emmirallat la seva vida en el Cor de Maria.

El Premi de la Pontifícia i Reial Acadèmia Bibliogràfico Mariana dotat amb 500€ s’ha concedit al senyor David Llorens Poblador, de Lleida, pels Goigs en Lloança a la Mare de Déu de la Soledat de la Congregació de la Puríssima Sang de Lleida (lletra i música) per uns goigs que excel·leixen alhora pel seu llenguatge acurat i per la seva tècnica musical rigorosa. Mètrica, melodia, tradició i història es donen la mà en aquesta composició que és digna de la Mare de Déu de la Soledat. L’Acadèmia Mariana editarà els goigs guardonats amb aquest premi.

Missa solemne i Certamen Marià, diumenge dia 1 d’octubre

Els guardons del Certamen Literari Marià es lliuraran el proper diumenge 1 d’octubre al paranimf de l’Acadèmia Mariana, a les set de la tarda, en un acte emmarcat dins de les Festes en honor de la Verge Blanca de l’Acadèmia, Patrona de Lleida. També hi haurà, entre altres, un discurs del mantenidor del Certamen, el doctor Román Sol Rodríguez, i diverses intervencions musicals a càrrec de la soprano Judit Muñoz i del pianista Joan Espuny. Prèviament, a dos quarts de sis de la tarda, hi haurà la missa solemne en honor a la Mare de Déu de la Soledat i de la Verge Blanca de l’Acadèmia presidida pel bisbe Salvador i cantada per la Coral Shalom.

Altres celebracions:

El dissabte dia 30 de setembre, a les 12 del migdia, se celebrarà l’Eucaristia, presidida per mossèn Jaume Melcior, consiliari de la Congregació de la Puríssima Sang i concelebrada amb mossèn Gerard Soler, capellà de l’Oratori.

Dilluns dia 2 d’octubre, festivitat de la Verge Blanca de l’Acadèmia, hi haurà una missa en honor a la Patrona al seu Oratori de l’Acadèmia Mariana presidida pel bisbe Salvador i cantada per la Coral Units pel Cant. La celebració serà a les set de la tarda, després que a dos quarts de set s’hagi resat el rosari.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn