ACADÈMIA MARIANA

TRIDU A LA VERGE BLANCA DE L’ACADÈMIA, PATRONA DE LLEIDA


La Festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia s’ha preparat amb la celebració d’un Tridu en honor de la Mare de Déu al seu Oratori de l’Acadèmia Mariana. El primer dia l’eucaristia ha estat presidida per Mn. Jaume Melcior, consiliari de la Congregació de la Sang, concelebrant amb Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori, i Mn. Borja Martín, rector de Vinaixa i Fulleda. Hi han assistit la regidora Maria Antonia Maller, el prior de la Congregació de la Sang Eduard Segarra, el director honorari de l’Acadèmia Mariana Joan Viñas, la directora actual Yolanda Soria i membres de la Junta, socis i devots de la patrona de Lleida.

En la festivitat de sant Jeroni, mossèn Jaume ha recordat al traductor de la Bíblia per a difondre la Paraula de Déu en l’idioma més universal del moment, ajudat per la seva santa interioritat com la Mare de Déu “que va destacar per escoltar i fer vida pròpia el que guardava dins del cor”. El consiliari de la Sang s’ha referit a la Congregació que “explica a Lleida el Misteri Pasqual de l’amor, entrega, sacrifici i resurrecció feta art, vivència de bellesa pels carrers de Lleida” i a la seva titular, la Mare de Déu de la Soledat que “passa envoltada de bellesa feta amor i recull les nostres soledats”.

El celebrant ha explicat els actes centrals de l’Any de la Soledat que commemora el 75è aniversari de la imatge, que s’acabava de traslladar al Paranimf per a la celebració del Certamen Literari Marià que enguany li ha dedicat l’Acadèmia Mariana: al novembre, la 5ª Trobada d’Advocacions Marianes de Lleida; el 16 de març a la Catedral, rememorant el dia en què el beat bisbe màrtir Salvi Huix la va contemplar l’any 1936; i vestida de Pasqua, com no s’ha vist a Lleida des de l’any 1931.

Mn. Jaume ha acabat la seva homilia plena de bellesa i dolcesa anunciant un projecte joiós que agermanarà per sempre més la patrona de Lleida amb la Mare de Déu de la Soledat: “Del cor de la Verge Blanca farem un cor a la Soledat amb les relíquies del beat Salvi Huix i del beat Francesc Castelló, que són expressió radical de soledats vençudes per viure alegries eternes.”

El Petit Cor de la Catedral dirigit per Mn. Joaquim Mesalles i acompanyat a l’orgue per Lluis Climent ha solemnitzat amb els seus cants la celebració que ha acabat amb els Goigs a lloança de la Verge Blanca de l’Acadèmia.

Amb alegria i devoció s’ha celebrat l’eucaristia del segon dia del Tridu, després del res del sant Rosari. S’ha dedicat a la Mare de Déu de la Soledat, l’advocació mariana lleidatana a la que l’Acadèmia Mariana ha dedicat el Certamen d’enguany, i a la Verge Blanca de l’Acadèmia en la celebració de la seva festa. L’ha presidit el Bisbe de Lleida Mons. Salvador Giménez Valls concelebrant amb el mantenidor del Certamen Mn. Roman Sol, el capellà de l’Oratori Mn. Gerard Soler, el consiliari de la Congregació de la Sang Mn. Jaume Melcior, i l’assistència del diaca Joshua Carrillo. Hi han assistit la regidora Maria Antonia Maller, el prior de la Congregació de la Sang Eduard Segarra, el director honorari de l’Acadèmia Mariana Joan Viñas, la directora actual Yolanda Soria i membres de la Junta, socis i devots de la patrona de Lleida.

“Dues advocacions marianes unides: la patrona com a Immaculada Concepció, que està en l’origen de la nostra fe, i la Mare de Déu de la Soledat, al peu de la creu amb Jesucrist mort esperant la resurrecció del Crist que dona vida, esperança i consol a tota la humanitat”, ha dit el Bisbe en iniciar l’homilia centrada en el model de coherència de Maria i la necessitat de pregar el Senyor per intercessió de Maria per les vocacions al sacerdoci. El nostre Pastor ha apel·lat a les famílies, educadors cristians, catequistes, mossens i al propi Bisbe, perquè presentin de forma atractiva la vida cristiana.

La Coral Shalom, sota la direcció de Mn. Joaquim Mesalles amb acompanyament a l’orgue per Lluis Climent, ha solemnitzat l’eucaristia amb els seus cants, acabant amb els Goigs a lloança de la Verge Blanca de l’Acadèmia mentre es venerava la relíquia del vestit de la Mare de Déu recentment restaurada. A continuació ha tingut lloc el Certamen Literari Marià al Paranimf de l’Acadèmia Mariana.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn