ACADÈMIA MARIANA

La Verge Blanca de l’Acadèmia

  

L’origen de la devoció de Lleida a la Mare de Déu de l’Acadèmia es remunta a l’any 1865. Els lleidatans afectats per una epidèmia de còlera invocaren la protecció de la Verge. En acció de gràcies, els socis de l’aleshores recent fundada Acadèmia Mariana van oferir a la Mare de Déu un Cor de plata daurada amb els noms inscrits de tots els qui hi havien col•laborat. És una peça molt valuosa, un exemple extraordinari d’art sacre que vincula el fervor popular amb l’art. Va desaparèixer durant la Guerra Civil. El que es conserva actualment és una còpia fidedigna.

De mida natural, el Cor està rematat a la part superior per tres lliris entre flames; a sota hi ha gravada la inscripció “Todo para Maria”. A la part posterior hi diu “Lérida libre del cólera por Maria en 1865”; la tanca duu l’anagrama de Jesús. Al voltant del cor hi diu, en llatí: “Maria és a la boca mel; a l’orella melodia; al cor, alegria; al cor de Lleida” (al davant) i “Sou en el meu cor per conviure i commorir amb mi” (al darrere). El cor està presidit per l’anagrama de Maria amb l’escut de Lleida a la part central, amb una corona rematada per pedres precioses, les inicials de les quals –Malaquita, Amatista, Rubí, Jaspi (Yacinthus) i Àgata- conformen un acròstic amb el nom de MARIA. A la part posterior hi ha els escuts de la institució que presideix Maria: Pontifícia i Real, el d’Espanya i el de l’Acadèmia.

El 1866, també en acció de gràcies a Maria, es va convocar un concurs perquè l’Acadèmia Mariana tingués una imatge artística de la seva patrona, la Immaculada Concepció de Maria. L’obra guanyadora fou la talla de l’escultor barcelonès Màxim Sala Sánchez. Era de fusta de til•ler blanca, d’aspecte semblant al marbre; d’aquí la popular denominació de Verge Blanca. Aquesta escultura va ser malmesa l’any 1936, i substituïda el 1940 per una imatge rèplica de l’original feta al taller de “La Artística”, de la vídua Reixach de Barcelona.

El 5 de gener de 1946 el papa Pius XII proclamà la Verge Blanca patrona de Lleida a perpetuïtat. La seva festa se celebra el dia 2 d’octubre. Es venera a l’Oratori de l’Acadèmia Mariana.

A la Verge Blanca de l’Acadèmia
(corona de sonets de Mn. Agustí Bernaus, 1935)

Al mig de l’horta esplendorosa i rica
brodada amb l’argent fi dels regatells
rumbeja el cirerer la fruita xica
encís dels ulls i enveja dels ocells

que obrint llur bec petit, pica que pica,
enceten la dolçor dels fruit vermells
i tot picant festegen amb música
el cirerer que els dóna sos joiells.

El cirerer sou Vós, o Verge Blanca
que teniu al forcat de cada branca
de músics i poetes un estol,

que, entre sospir d’amor i refilada
enceten ja la fruita regalada,
que en Vós madura de Jesús el Sol.

 

Puix que sou fruitada branca
Que del cel ens ha baixat
Ajudeu-nos Verge Blanca
                   Guia i llum de la ciutat..
(fragment)