ACADÈMIA MARIANA

3 gener 2024
Categoria/es: Bisbat, Acadèmia Mariana

MOR A LLEIDA EL CLARETIÀ I BIBLISTA JAUME SIDERA I PLANA

El missioner claretià Pare Jaume Sidera i Plana ha mort la matinada d’aquest dimecres 3 de gener a l’edat de 94 anys a la comunitat claretiana de Lleida, on residia des de feia 29 anys. Nascut a La Cellera de Ter el 20 d’octubre del 1929, amb 10 anys va ingressar al seminari menor claretià. Va estudiar a Alagón i Barbastre.

La primera professió com a claretià va ser a Vic el 8 de setembre del 1946 i la perpètua a Sabadell el 23 d’octubre del 1950. Va estudiar teologia a Valls entre el 1949 i el 1954 i fou ordenat prevere a Barcelona el 20 de juny del 1954. Durant tres anys va ensenyar grec i llatí a Barbastre, va col·laborar amb la revista Palaestra Latina i va publicar amb Pere Codina una gramàtica llatina, la Graecia et Roma de 1963. Professor de llatí a Cervera del 1958 al 1961, després va estudiar filologia clàssica a la UB. Va ser formador a Solsona fins al 1968, va passar per Montgat, Valldoreix i Llúria i va ser professor de grec al seminari de la Conreria.

Dedicà part de la seva vida de missioner a l’ensenyament i difusió de les Sagrades Escriptures. El 1978 publicà una versió catalana popular del Nou Testament a partir dels textos originals i amb la col·laboració de Pere Franquesa Burdó i Ramon Caralt Roca, que ha merescut diverses edicions. Traductor d’altres textos contemporanis per a la col·lecció «Clàssics del Cristianisme», formà part de l’equip que el 1993 tragué a llum la Bíblia interconfessional. És autor d’una acurada biografia de tres volums del P. Josep Xifré i Mussach, tercer superior general de la congregació claretiana. També va escriure una biografia breu del sant Òscar Romero.

Durant 20 anys va impartir classes sobre l’Antic Testament a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida (IREL). Des de la seva arribada a Lleida s’incorporà a l’equip pastoral de la parròquia Sant Antoni M. Claret, i des de l’any 2008, diumenge rere diumenge, les seves homilies es penjaven al web de la parròquia per posar-les a l’abast de tothom i eren llegides per feligresos de la parròquia, a més a més de nombroses persones tant del Bisbat de Lleida com d’altres bisbats. Aquestes mateixes homilies, les corresponents a l’any litúrgic B, acaben de ser publicades per l’editorial Claret aquest mateix mes.

Durant deu anys, des de juny del 2013 fins novembre de 2023, va formar part de la Junta de l’Acadèmia Mariana, desenvolupant una preuada tasca de formació catequètica mariana.

La capella ardent estarà situada a l’església parroquial Sant Antoni Maria Claret de Lleida, al barri de Balàfia, (C/ Vic, 1) amb el següent horari: dijous dia 4, de 10.00h a 14.00h i de 17.00h a 20.00h i el divendres dia 5 de 10.00h a 11.00h. La missa funeral tindrà lloc aquest divendres 5 de gener, a les 11 del matí, a la mateixa església.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn