ACADÈMIA MARIANA

22 gener 2024
Categoria/es: Acadèmia Mariana

EN AGRAÏMENT AL PARE JAUME SIDERA

El dia 3 de gener ens va deixar als 94 anys el Pare Jaume Sidera, missioner claretià nascut a les terres lleidatanes, com el fundador de l’Ordre Sant Antoni Maria Claret. Tenia una gran estima a Catalunya i a la llengua catalana i, com bon claretià, a Maria.

El Pare Sidera era llicenciat en Filologia clàssica per la Universitat de Barcelona i havia escrit varis llibres, ressaltant que va traduir del grec al català el Nou Testament del que s’han fet 22 edicions, amb més de 520.000 còpies, i que col·laborà en l’edició de la Bíblia Catalana interconfessional.

Lleida ha perdut un gran home al qual estem agraïts per haver pogut comptar amb ell els seus darrers 28 anys de vida. Feia servei a la Parròquia de Balafia des de l’any 1995. Durant 20 anys va ser professor de l’IREL o Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida, retirant-se a l’edat de 89 anys.

Pel que fa a la Pontifícia i Reial Acadèmia Bibliogràfico Mariana de Lleida, el bisbe Piris li va demanar de formar part de la Junta quan, a l’any 2013, es va actualitzar i ell va acceptar. En les seves pròpies paraules de comiat com a membre de la Junta va dir:

Per què sóc aquí? Per una intuïció del bisbe Piris que en la seva decisió de donar nova embranzida a l’Acadèmia Bibliogràfico-Mariana va conformar una nova Junta en la que m’assignà el joiós encàrrec d’encapçalar cada Junta amb una pregària a Santa  Maria i amb  una reflexió que la bondat i la generositat dels membres de la Junta anomenà “catequesi”, mot que amagava el desig d’aprofundir en el coneixement i amor de Maria. I així han passat un grapat d’anys fins a l’edat bíblica de la norantena.  Jo hauria continuat per allò  que “de Maria numquam satis”…

I així, el Pare Jaume Sidera, va complir amb escreix aquest encàrrec durant 10 anys i fins que les forces físiques, que no intel·lectuals, li van defallir. Assistia a les reunions de la Junta sempre que podia, malgrat la seva edat, en ocasions estar malat i suposant-li un gran esforç. En cada reunió ens donava una magnífica lliçó sobre Maria, ressaltant el que era: una senzilla noia del poble, essencial per la vinguda de Jesús al món i la seva educació, dient sí sempre a la voluntat de Déu, fent meditació, essent, oient i orant i acompanyant al seu Fill fins la mort. El Pare Sidera també participava en les reunions oferint-nos savis consells. El recull de les seves xerrades, realitzat per la Sra. Anna Mª Gaya, ens queda com un ric ensenyament. L’any 2016 va impartir una conferència sobre l’exemple de Maria al III Simposi Marià. A més cada setmana feia un comentari de l’Evangeli del diumenge que quedava en la web de la Parròquia i que s’enviava a moltes persones; comentaris recentment editats per l’Editorial Claret.

Ha demostrat sempre ser un home de Déu, disponible, amable, culte, savi, compromès, amb molta paciència, empàtic i humil. L’Acadèmia Mariana de Lleida li estarà per sempre agraïda.

Gràcies Pare Sidera, gràcies  Jaume, ara ja gaudeixes plenament del contacte directe amb Déu Pare-Mare que és tot Amor. Des del cel ens segueixes ajudant i guiant.

Ben de cor,

Yolanda Soria Villalonga. Directora de l’Acadèmia Mariana de Lleida.

Joan Viñas Salas. Director Honorari de l’Acadèmia Mariana de Lleida.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn