El 12 d’octubre de 1862 Mn. Josep M. Escolà i Cugat fundà l’Acadèmia Mariana com a monument a la Immaculada Concepció de Maria, amb la col·laboració dels prohoms lleidatans Lluís Roca Florejachs i Josep Mensa. A més de la institució va promoure la construcció del Palau de Maria, com una consagració de l’art a la Mare de Déu. L’obra iniciada el 1869 es va realitzar en fases successives. La façana clàssica enllaça els tres cossos que conformen l’edifici bastit damunt dels fonaments d’un convent mercedari del segle XIII. Una doble escalinata estil imperi dona accés a l’oratori neogòtic florentí, un catecisme vivent d’extraordinària bellesa inaugurat el 1871. Situat a la segona planta, l’oratori junt amb el paranimf modernista i el teatre d’art decó són espais del patrimoni artístic de la nostra ciutat tan rellevants com poc coneguts. Des de la seva restauració, rehabilitació i ampliació, inaugurada l’any 2006, el Palau de Maria acull la Casa de l’Església i s’hi apleguen diverses entitats diocesanes.
Amb el lema “Tot per a Maria” l’Acadèmia Mariana ha procurat complir afanyosament la seva funció d’unir fe cristiana i cultura enaltint la Mare de Déu a través de la literatura i les belles arts, especialment amb la convocatòria dels certàmens marians nascuts en la celebració del seu primer any de vida. Concebuda com a santuari marià, l’Acadèmia Mariana ha estat i és testimoni de l’itinerari de fe de l’Església de Lleida des de la seva fundació. El Palau de Maria i el seu patrimoni bibliogràfic i musical marià constitueixen alguns dels més preuats tresors d’aquesta institució.
La commemoració dels 160 anys del nostre santuari (1862-2022) vol fer memòria del doll de gràcia i la història sociocultural que s’hi ha gestat. L’Acadèmia Mariana ha atansat la presència maternal de la Mare de Jesús, que a Lleida ens acompanya i ens guia amb el nom dolç, exclusiu i entranyable de Verge Blanca de l’Acadèmia, procurant fer realitat el desig del seu fundador en la inauguració del Santuari: «Des del seu tron serà Ella l’estel que ens guiï, el sol que ens il·lumini i abundant deu de gràcies que regui les nostres ànimes i … la reina dels nostres cors.» (Mn. Josep M. Escolà, 12 de novembre de 1871)
Iniciarem els actes de la joiosa commemoració d’aquest 160è aniversari el proper dimecres, 12 d’octubre, amb una Missa solemne a les 12 del migdia, a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia, Patrona de Lleida, presidida per Mons. Salvador Giménez Valls, Bisbe de Lleida. En la celebració es pregarà pel socis difunts de l’Acadèmia i molt especialment pels traspassats en aquest darrer any. Solemnitzarà la celebració el Petit Cor de la Catedral, sota la direcció de Mn. Joaquim Mesalles, mestre de capella de la Catedral de Lleida. Finalitzada la celebració tindrà lloc un acte de recordança dels antics directors de l’Acadèmia Mariana i es lliurarà al Dr. Joan Viñas i Salas el títol de director honorari de l’Acadèmia Mariana, en reconeixement a la seva tasca al capdavant d’aquesta institució. També es lliurarà una distinció al claretià P. Jaume Sidera i Plana, per la seva valuosa aportació mariana a la Junta de l’Acadèmia.
- Cartells commemoratius Acadèmia Mariana 160 anys
- Tríptic Acadèmia Mariana