ACADÈMIA MARIANA

11 setembre 2016
Categoria/es: Acadèmia Mariana

CONGRÉS MARIOLÓGIC INTERNACIONAL A FÀTIMA

El Santuari de Fàtima ha acollit el 24è Congrés Mariològic Internacional, del 6 a l’11 de setembre, amb motiu del centenari de les aparicions de la Mare de Déu als pastorets Lucía, Jacinta y Francisco l’any 1917. Porta per títol ‘L’esdeveniment de Fàtima, cent anys després. Història, missatge i actualitat’.

El Congrés Mariològic Internacional es realitza cada quatre anys. Aquest l’ha promogut per la Pontifícia Acadèmia Mariana amb la col·laboració del Santuari de Fàtima i de les societats mariològiques des diversos països i compta amb un enviat especial del papa Francesc: el cardenal portuguès José Saraiva Martins, prefecte emèrit de la Congregació per a la Causa dels Sants.

Segons el bisbe de Leiria-Fátima, Antonio Marto, aquest congrés ha pogut aprofundir la dimensió profètica del missatge marià de Fàtima, ple a vessar d’esperança per a l’Església, la humanitat i el món actual, gràcies a un estudi rigorós i científic. Mons. Marto creu que la relació del missatge de Fàtima amb el context històric, mundial, eclesial i polític, possiblement es pugui entendre avui, un segle després, amb major profunditat, bellesa i veritat.

L’intens treball d’interpretació, confrontació i actualització s’ha realitzat a la llum dels informes presentats per diversos especialistes en Mariologia i acadèmics de diferents continents a les sessions generals i, també, en les contribucions proposades a les sessions de treballs en grup, organitzats segons les diferents esferes lingüístiques.

El rector del Santuari de Fàtima, el pare Carlos Cabecinhas, ha assenyalat que el Congrés Mariològic no és només un estudi científic de l’esdeveniment de Fàtima, sinó també un fet marià amb una important dimensió celebrativa. A més de les celebracions litúrgiques d’inici i cloenda, el programa ha previst l’eucaristia diària i diversos moments d’oració i vida espiritual relacionats amb la història de Fàtima i del Santuari. D’altra banda, el santuari des de fa temps promou la divulgació i l’estudi de l’esdeveniment gràcies a l’arxiu que va crear el bisbe José Alves Correia el 1955; el Servei d’Estudis, des de 1973 i diversos congressos teològics pastorals que des de l’any 2009 són anuals.

Pel fet de que nombrosos instituts de vida consagrada i moviments eclesials s’han inspirat en el missatge de Fàtima i el difonen per tot el món, un altre aspecte característic del Congrés ha estat, precisament, la participació de representants d’aquestes institucions com, per exemple, l’Apostolat Mundial de Fàtima.

El darrer dia, la Pontifícia Acadèmia ha estat consagrada a l’Immaculat Cor de Maria a la Basílica de la Mare de Déu del Rosari. Mons. Saraiva ha presidit l’Eucaristia de cloenda del Congrés i afirmà que Fàtima ‘és una veritable escola que ens ensenya a afrontar la realitat i el cor de Déu amb els ulls de la fe.’ I ha afegit que ‘la Verge proposa la fe en el Crist crucificat i ensenya els homes ‘a caminar bé sobre la terra perquè la nostra caminada brilli al cel.’

Per la seva banda, el Bisbe de Leiria-Fàtima ha afirmat que ‘el significat del missatge de Fàtima continua essent vàlid avui, exactament igual que les profecies bíbliques que va ser escrites en un moment específic de la història, però la seva riquesa no s’aturà en aquell moment, sinó que es manté oberta per al futur de Déu i la llibertat humana’. El prelat també ha comentat que els perills del segle XX i els mitjans oferts per la Santíssima Mare de Déu no es limiten a un consell temporal, sinó que fan una gran crida a no resignar-se davant del mal ja que ‘és possible vèncer el mal, a partir de la conversió del cor a Déu, l’oració i la reparació del pecat humà’.

El 1967, amb ocasió del cinquantenari dels esdeveniments de Fàtima, va tenir lloc a Portugal, amb la iniciativa de Lisboa i Fàtima, la 5ª edició d’aquest Congrés Mariològic Marià Internacional, al voltant del tema “De Primordiis Cultus Mariani – Mariología patrística”.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn