EL DISCURS DE LA MANTENIDORA ENALTEIX MARIA COM A GUIA DE LA NOSTRA SOCIETAT
L’Acadèmia Mariana ha acollit el Certamen Literari Marià dedicat enguany a honorar a la Mare de Déu de Meritxell, Patrona del Principat d’Andorra, en el centenari de la seva coronació canònica, celebrat el matí del dia de la festa de la Patrona de Lleida, en un canvi de format respecte les edicions dels darrers anys. A més dels representants institucionals presenta a la Missa solemne, s’han sumat a l’acte el Subdelegat del Govern José Crespín, el vicepresident de la Diputació Ferran Accensi i el gerent de la regió sanitària de Lleida Josep Pifarré, entre d’altres persones que han assistit al Certamen que ha tingut lloc al Paranimf de l’Acadèmia Mariana.
L’acte presentat per Montse Caufapé s’ha iniciat amb una salutació “des del cor” de la nova directora de l’Acadèmia Mariana. La Dra. Yolanda Soria ha fet memòria d’aquesta institució que anima la devoció i el culte a la Verge Maria i que enguany celebra 160 anys de vida; dels companys de Junta, els socis i els seus pares dels qui va rebre la fe en Maria, animant a contemplar-la “perquè en ella trobarem el consol i la força.”
Discurs de la Mantenidora
La Dra. Montserrat Esquerda, pediatra de l’Hospital Sant Joan de Déu, directora de l’Institut Borja de Bioètica de la Universitat Ramon Llull i professora de Bioètica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, ha actuat com a Mantenidora del Certamen. El seu discurs ha pres com a punt de partença “el món tan complex en què vivim, accelerat i incert, que depassa la nostra capacitat de pensar i ens genera incertesa.” Una realitat canviant tot i que les persones continuem tenint els mateixos anhels i esperances, i ens cal un guiatge i una orientació. “Què ens diria Maria?”, s’ha preguntat. Malgrat la gran transformació que ha experimentat la dona, la doctora Esquerda ha assegurat que la figura de Maria ens pot ajudar avui: “Maria és guia no tant pel que diu -que és poc- sinó pel que fa. Maria és més de servei que de paraules.”
La Mantenidora ha reivindicat l’actitud de servei i de tenir cura dels altres: “La humanitat comença quan es viu amb aquesta fragilitat i es té cura de l’altre. I això és el que implica Maria que ofereix sense imposar, parla poc, escolta, sap estar… i accepta el valor de la no planificació, integrant tot allò que troba en el camí.” Després d’aquesta darrera reflexió feta amb referència a les Marededeus trobades -com la de Meritxell- i tenint present les paraules del papa Benet que “la fe és una experiència de trobada amb Jesús”, la doctora Esquerda ha asseverat que “avui encara podem parlar de Maria com a exemple de coherència, de prudència, de compromís, de camí cap a Jesús i com a forma de transformar la nostra vida.”
Lliurament de premis
A continuació s’ha procedit al lliurament de premis segons el veredicte del Jurat del Certamen presidit per Josep Antoni Clua. Actuant com a secretari de l‘Acadèmia Mariana i del Certamen, Javier Terrado ha llegit l’acta, que en sí mateixa és també una obra literària, i n’ha donat fe. El guanyador de la Flor Natural, premi concedit pel Bisbe de Lleida, ha estat David Llorens Poblador, de Lleida, pel seu poema Súplica Blanca, dedicat a la Mare de Déu de l’Acadèmia com a patrona i especial protectora de la ciutat de Lleida. El Jurat ha valorat: “El sentiment marià, la rica erudició, la recerca curosa del mot escaient i un discurs que flueix amb la suau musicalitat interna”. David Llorens ha lliurat la flor a la Mare de Déu de Meritxell, l’advocació convidada al Certamen. Maria Taberner Vallverdú, de Lleida, ha obtingut un accèssit pel seu poema titulat De mare a mare “un poema que ens captiva amb la tendresa i la intimitat maternal de la Mare de Déu”. El doctor Terrado ha comentat que la guardonada, mare d’una nena de quatre mesos que es diu Blanca, no havia pogut fer-se present a l’acte.
El Premi de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra Mons. Joan-Enric Vives ha estat atorgat a Ernest Pibernat i Bosch, d’Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà), pel seu poema Sota un roser silvestre, dedicat a la Patrona d’Andorra. El Premi que concedia l’arxiprestat de les Valls d’Andorra, ha estat atorgat a Oriol Solà Prat, de Santa Margarida de Montbui (Barcelona), pel seu poema Cent, són cent, dedicat a la Mare de Déu de Meritxell en el Centenari de la seva coronació canònica. El Premi de l’ambaixador d’Espanya a Andorra i exalcalde Lleida Àngel Ros ha estat atorgat a Ascensión Ramona Ochoa Borell, de Lleida, per la seva composició titulada Retorn a la Verge de Canòlich. El Premi de l’IEI ha estat atorgat a Lluís Coll Gilabert, d’Ivars d’Urgell, pel seu poema dedicat a la Mare de Déu de l’Horta, d’Ivars d’Urgell. El Premi de la Paeria de Lleida ha estat atorgat a Ramon Gené i Capdevila, de Cervera, pel seu poema El perdó de la Verge del Blau.
Finalment el Premi de Prosa de l’Acadèmia Mariana al millor treball escrit en llengua ucraïnesa que fes referència a la ciutat màrtir de Mariúpol, ciutat que porta el nom de la Mare de Déu, ha estat atorgat a la ucraïnesa Tetyana Filimonova, de Torredembarra. El Jurat ha destacat del seu treball: “Un llenguatge que brilla per la seva riquesa d’imatges i metàfores. El text torna a donar vida a la ciutat destruïda de Mariúpol, teixint un discurs on s’entrelliguen els sentiments de dolor i d’esperança.” El Jurat ha decidit també concedir una Menció Honorifica “ex aequo” als germans Eugènia Filimonova i Oleh Filimonova. En ells el Jurat ha volgut homenatjar tots els nens que pateixen la violència de les guerres i molt especialment els infants ucraïnesos refugiats al país. Aquests nens abillats amb la sorochka, el vestit típic ucraïnès, han atansat amb tendresa el drama de la guerra que pateix el seu país.
Després de llegir l’obra premiada, els guardonats han rebut les distincions de mans dels representants institucionals, un diploma i una imatge de la Verge Blanca de l’Acadèmia.
Parlaments de les autoritats i actuació musical
Els parlaments s’han iniciat amb la intervenció del vicepresident de la Diputació Ferran Accensi felicitant els guardonats pels seus poemes tan emotius, donant “tot el nostre escalf als representants del Poble d’Ucraïna i que s’acabi la guerra” i lloant l’Acadèmia Mariana en el seu 160è aniversari. L’ambaixador d’Espanya a Andorra Àngel Ros ha fet memòria de les seves vivències a l’Acadèmia Mariana, de jove i com a alcalde de Lleida essent Mantenidor del Certamen i donant suport a la restauració de l’edifici. També ha felicitat els 160 anys de la institució, als premiats i a tots els que han participat al Certamen Marià que “és un símbol de bellesa i espiritualitat vinculat a Maria”. L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra ja havia glossat a l’homilia la seva intervenció, i el bisbe Salvador Jiménez ha tancat els parlaments amb un reconeixement a l’Acadèmia Mariana per l’esforç i il·lusió de la nova Junta, i felicitant els premiats i “a tots els qui amb les seves paraules i escrits ens acosten a la Mare de Déu que fa més fàcil el seguiment de Jesús.”
L’actuació musical a càrrec de Maria Cristina Rodríguez (cant), Ònia Tomàs (violoncel) i Eduard Espinet (piano) s’ha desenvolupat en tres intervencions al llarg del Certamen, interpretant temes marians. S’ha obert amb els Goigs a la Mare de Déu de Meritxell i a la Verge Blanca de l’Acadèmia i amb l’Ave Maria de Bach Gounod com a cloenda d’un brillant Certamen Marià, preàmbul de la commemoració del 160è aniversari de l’Acadèmia Mariana que s’iniciarà solemnement el proper dia 12 d’octubre, festa de la Mare de Déu del Pilar.
La Junta de l’Acadèmia Mariana agraeix de cor a tots els que han fet possible el Certamen Marià: als guardonats i a tots els que han participat amb els seus treballs, al Jurat del Certamen presidit per Josep Antoni Clua, a les institucions de Lleida (Bisbat, Ajuntament i Diputació-IEI) i d’Andorra (Bisbat d’Urgell, Arxiprestat de Canillo, Ambaixada d’Espanya a Andorra) que han aportat els seus premis; a la Diputació de Lleida que ha imprès els programes, estampes i tríptics informatius; a Montse Caufapé, presentadora del Certamen; a Paco Campo i personal de la Casa de l’Església-Acadèmia Mariana; a les alumnes del Col·legi Episcopal i voluntaris que han col·laborat com a hostesses; a Jaume de Lleida que ha fet el vídeo del Certamen… A tots MOLTES GRÀCIES!!
- Vídeo del Certamen Marià (1h 31′)
- Missa solemne de la Festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia
- Notícia del Bisbat d’Urgell
- Notícia del Bisbat de Lleida
- Segre 03.10.22
- La Mañana 03.10.22