En la 39ena ROMERIA DE LA RIBAGORÇA
El primer dissabte de setembre la vila de Benasque ha estat escenari de la 39ena Romeria de la Ribagorça. A partir de mig matí s’ha fet l’acollida dels peregrins a la plaça de l’Església i de l’Ajuntament, obsequiant-los amb el distintiu de la romeria, uns aliments i uns bonics i pràctics records de la jornada. En unes taules habilitades per a l’ocasió s’han anat disposant les imatges de les quaranta cinc advocacions marianes vingudes dels pobles de la comarca, ordenades per a la processó que havia d’iniciar-se a les 12h.
El llarg seguici de les imatges ha anat avançant pels carrers del nucli antic de la vila, seguint el mateix recorregut que la processó de sant Marcial, el seu patró, fins arribar al pavelló municipal poliesportiu. Cadascuna de les imatges ha estat presentada i aplaudida amb entusiasme i situada als peus de l’escenari habilitat com a presbiteri on el bisbe de Barbastro-Monzón, Don Angel Pérez, ha concelebrat l’eucaristia amb els sacerdots que s’hi han fet presents.
Allí s’hi ha congregat més de dues mil persones procedents de les poblacions de la Ribagorça aragonesa i catalana, del Cinca Medio, del Bajo Cinca, del Somontano i la Litera. També la ciutat de Lleida ha estat fidel a aquesta romeria portant la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de la ciutat, i la Mare de Déu de Butsènit, de la seva Horta. Més de tres-cents lleidatans les hem acompanyat en sis autocars i vehicles particulars. Amb nosaltres anaven Mossèn Josep Moré, Mossèn Joan Ramon Ezquerra i el Padre Amancio Chico. No hi ha pogut anar pel seu estat de debilitat Mossèn Joan Mora, que va ser el gran impulsor de la Romeria.
Don Angel ha agraït i felicitat efusivament totes les institucions i persones que s’han bolcat en l’organització de la romeria, i que s’hi feien presents, les autoritats civils i militars, protecció civil i els nombrosos voluntaris que s’han afanyat en disposar-ho tot curosament. També ha agraït al rector de la parròquia de Benasque, Don José Dalmiro i la seva comunitat, al Vicari general Don Angel Noguero, als mossens, als monjos del Pueyo, al Santuari de Torreciudad i als nombrosos peregrins que s’hi han aplegat.
“Benasque es hoy la puerta del cielo. La Madre ha convocado a sus hijos de la Ribagorza de Lleida y la de Aragón, una tierra sin fronteras”, ha destacat el Bisbe. Fent al·lusió al passatge de l’evangeli proclamat, les Noces de Canà, i a un eslògan molt significatiu que va trobar a la Rioja amb el missatge “Vino para todos” sobreposat a la imatge de Jesús, Don Angel ha enaltit l’herència rebuda dels nostres avis, la tradició, i el vi com a símbol de la festa que trenca la rutina i el treball: “A veces la fiesta puede aguarse, como en Caná, y falta el vino, la salud, el trabajo, la alegría… ¡Cuántas veces lo experimentamos! ¡Qué bueno es invocar a María cuando así sucede! ¡Qué bueno que el pueblo siga creyendo en nuestra Madre!” El Bisbe ha valorat la presencia de tanta gent que omplia el pavelló representant els llocs “donde hemos aprendido a decir primero mamá y luego Mamá”-en referència a Maria, la Mare de Déu. I recordant les Noces de Canà ha valorat la presència i el servei dels ‘tenallers’: “Solo cuando alguien es capaz de servir es capaz de amar”.
Don Angel ha acabat la seva emotiva homilia amb el missatge central de la trobada: “Sigue habiendo una palabra: Madre, Madre que nos lleva al Hijo”. I ha obsequiat a cada mossèn amb una creu que hauria de penjar al coll de la seva imatge de la Mare de Déu: “Una cruz sin Cristo, porque Cristo lo debemos poner cada uno de nosostros.”
Acabada la Missa, el rector i l’alcalde de Graus van rebre la bandera de la Romeria acceptant el compromís d’organitzar el 2018 la 40ena edició d’aquesta trobada mariana pirinenca que es va iniciar a Sopeira l’any 1979. Don Angel ja s’havia referit als equips de mossens avilistes que la van impulsar. En unes paraules de comiat, Don José Dalmiro, rector de Benasque, ha recordat el lema de la jornada “Cuando María reza todo se obtiene” i, també, que “la Romería es una manera de clamar por la paz en el mundo. Ya no se puede decir «Romería de la Ribagorza», pues ha traspasado fronteras.”
Efectivament, aquesta tradicional Romeria de les Marededéus fins l’any 2008 només havia tingut lloc als pobles de la part oriental de la comarca de la Ribagorça. Adonant-se de l’emoció amb que cada any es viu aquest esdeveniment, es va decidir ampliar-la a la part aragonesa a partir de l’any 2009 quan, precisament, també va ser Benasque la població que la va acollir. Cada any la Romeria està presidida pel Bisbe del poble que l’acull. Cal destacar que l’any 2013 la Romeria es va celebrar a El Pont de Suert amb la presència de tres bisbes, de les diòcesis de Barbastro-Monzón, d’Urgell i de Lleida.
Enguany Benasque ha estat per segona vegada la població amfitriona de la Romeria de la Ribagorça. Durant el dinar a l’aire lliure i tot escoltant l’actuació folklòrica que ha amenitzat la sobretaula, hem pogut contemplar més detingudament la naturalesa esplèndida de la capital històrica de la Vall de Benasque, emmarcada pels cims més alts dels Pirineus. Des del cor del Pirineu “i avui porta del cel”, la Mare de Déu se’ns ha fet a tots més propera i ens ha fet sentir més germans.