ACADÈMIA MARIANA

1 octubre 2014
Categoria/es: Acadèmia Mariana

TRIDU HONORANT LA VERGE BLANCA DE L?ACADÈMIA

L’Acadèmia Mariana ja ha començat la celebració de les festes de la Verge Blanca de l’Acadèmia amb el Tridu dedicat a la Mare de Déu. Així, els tres dies previs a la festivitat de la patrona de Lleida l’Oratori de la Verge Blanca ha acollit la celebració de l’Eucaristia presidida per, Mn. Gerard Soler, Capellà de l’Oratori i Consiliari de l’Acadèmia Mariana.

El Tridu ha ressaltat la festa ordinària, emmarcant-la amb el culte especial a la Mare de Déu:

En la predicació del primer dia, festivitat dels Arcàngels Gabriel, Miquel i Rafael, Mn. Gerard ha recordat com Gabriel anuncià Maria la presència de Senyor. “L’experiència del diàleg amb el Senyor, que dugué a Maria a la muntanya per compartir la seva joia amb Elisabet, en nosaltres ens farà apòstols, missioners, compartint el goig de l’evangelització.”

El segon dia, festivitat de sant Jeroni, traductor de la Bíblia al llatí encarregada pel papa sant Damàs. “Hem de donar gràcies a Déu perquè tota la paraula de Déu que escoltem podem fer-ho en la nostra llengua, després que es traduís la Vulgata a les llengües vernacles. Igual que sant Joan diu que “Al principi hi havia la Paraula, que era Déu i s’ha fet home i ha acampat entre nosaltres: Li hauríem de demanar a la Mare de Déu que ens ajudi a viure i entendre el seu Fill tal com ella ho va fer , que s’encarni en nosaltres.”

Finalment, el tercer dia del Tridu ha coincidit amb la festa de Santa Teresina de l’Infant Jesús, una jove contemplativa patrona de les missions sense haver sortit del convent, que llegint sant Pau va entendre que “si no estimo no sóc res” i va estimar tant l’Església que va voler ser “en el cor de la meva mare l’Església l’amor”. Igual que Maria amb ocasió de l’adoració dels pastors a Jesús “escoltava, meditava i guardava totes aquestes coses en el seu cor, santa Teresina va descobrir la infància espiritual, nosaltres també hauríem de ser contemplatius en la vida activa, amb la nostra família, al treball…”

No deixa de ser providencial l’inici de la celebració del Tridu amb la coincidència del 78è aniversari del martiri del Beat Francesc Castelló i, encara més, amb la seva proclamació com a patró dels químics del Brasil pel Papa Francesc el mateix dia. La condició de lleidatà i devot a la Mare de Déu del nostre Beat s’ha posat en relleu amb les paraules que li ha dedicat Mn. Gerard, vicepostulador de la causa de canonització, al recordar com va demanar protecció a la Mare de Déu per ell i les seves germanes al morir la seva mare: “Ja no tenim mare; des d’ara la nostra mare serà la Mare del cel”.

També ha estat un motiu de joia veure com la Verge Blanca de l’Acadèmia llueix aquests dies el seu cor de plata daurada. Mn. Gerard ha explicat la gènesi d’aquesta joia tan preuada, obsequi dels lleidatans a la Mare de Déu de l’Acadèmia, en agraïment a haver salvaguardar la ciutat del còlera el 1865 i com la imatge subjecta el cor amb la mà: “A dins del sor hi van posar la llista dels qui el van ofrenar; la seva imatge a l’oratori està al cor de la ciutat, també Maria hauria de ser el centre de la nostra vida, i el nostre nom inscrit en el seu cor. Donem gràcies al nostre Pare del cel perquè ens ha regalat Maria”.

Les eucaristies del Tridu han estat precedides pel res del Sant Rosari que ha dirigit la Sra. Rosa Fabregat, sagristana de l’Oratori. Les celebracions han estat animades amb els cants de les corals de les Cases Regionals d’Andalucía i d’Extremadura, i la Coral Estel del Cercle de Belles Arts, dirigida per Gemma Naranjo. El repertori de cants ha donat un caliu especial a les celebracions, cadascuna amb les seves connotacions i sempre amb un marcat accent marià. També hem gaudit de la interpretació dels goigs a la Verge Blanca de l’Acadèmia i ens hem anat familiaritzant a la seva dolça música i la bondat del seu missatge: “Ajudeu-nos, Verge Blanca, llum i guia de la ciutat”. Que així sigui.

Acabat el Tridu demà se celebrarà la festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, El poper diumenge 5 d’octubre tindrà loc el Certamen Literari Marià en honor a la Mare de Déu de les Sogues, patrona de la Plana d’Urgell.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn