ACADÈMIA MARIANA

30 setembre 2016
Categoria/es: Acadèmia Mariana

TRIDU EN HONOR A LA VERGE BLANCA DE L?ACADÈMIA

La Festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia s’ha iniciat amb la celebració d’un tridu en honor de la Mare de Déu al seu Oratori de l’Acadèmia Mariana. Els dos primers dies s’ha celebrat l’Eucaristia presidida i predicada per Mossèn Joaquim Blas, rector de la parròquia d’Almacelles i vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí. Han concelebrat Mossèn Gerard Soler, Capellà de l’Oratori, Mossèn Modest Soler i Mossèn Manel Mercadé.

Mossèn Joaquim ha iniciat la celebració del tridu amb una referència als tres dies de Jesús per tornar a la Vida i al Tridu o tres dies per acompanyar Maria en la seva festa. Una festa, la d’enguany, que ha estat precedida per l’obra de la restauració del retaule de l’Oratori, tot i que “el més important no és el què fem sinó el que Déu ha fet en nosaltres”, ha subratllat.

Al ser la festivitat dels Sants Arcàngels, Mossèn Joaquim s’ha referit a la seva condició de criatures espirituals a través de les quals Déu té cura dels humans, i n’ha fet una breu semblança: Sant Miquel –‘Qui com Déu?’-, que mostra com el bé sempre és més fort que el mal; Sant Rafael o ‘la medicina de Déu’, i Sant Gabriel, ‘la força de Déu’. Aquest darrer és l’arcàngel que ens uneix a la Mare de Déu a l’anunciar el misteri de l’Encarnació de Déu en Maria. ‘Déu demostra el seu poder quan es fa petit’, ha dit. I ha acabat la predicació del primer amb una reflexió sobre l’Eucaristia: ‘Que l’Eucaristia ens ajudi a entendre com la grandesa de Déu és fer-se home i la nostra grandesa és que, essent homes, ens faci fills de Déu.’

El Salm «Guieu-me, Senyor, per camins eterns» ha estat el punt de partida per a la predicació del segon dia del tridu. Mossèn Joaquim l’ha iniciat interpel·lant-nos: ’Quantes vegades hem dit de veritat al Senyor que ens guiï?’ I ha recordat que ‘«Guieu-me» és el crit de Job i que per a ser guiats hem de fer com ell: escoltar’. Després s’ha referit a les paraules de Jesús a l’evangeli que profetitzen l’Església: «Qui us escolta a vosaltres m’escolta a mi», i que ‘escoltar i creure és la mateixa cosa’. Tot valorant la grandesa de Maria amb el seu fiat a Déu: «Faci’s la vostra voluntat», i la seva condició de Mare i Verge, ha ressaltat la importància d’acollir l’Eucaristia que ens envia a evangelitzar –Ite Missa Est- i a guiar com Jesús i la Mare de Déu.

Aquestes dues celebracions han estat precedides pel res del Sant Rosari i han estat acompanyades musicalment per la Coral del Carme, dirigida per Rosa Fabregat i Lluis Climent a l’orgue, i l’Schola Cantorum, dirigida per Enric Navàs.

No ha faltat el cant dels Goigs i el bes de la medalla com a signe de veneració a la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida des de fa setanta anys, i que llueix esplendorosament al retaule recentment restaurat. Precisament el tercer dia del Tridu el Bisbe Salvador Giménez ha procedit a la seva benedicció.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn