LA COMMEMORACIÓ S’ESTENDRÀ FINS EL DIA DE LA IMMACULADA DE L’ANY 2023
L’Acadèmia Mariana ha iniciat joiosament els actes de la commemoració d’aquest 160è aniversari el 12 d’octubre, en la festivitat de la Mare de Déu del Pilar, amb una Missa solemne a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia, Patrona de Lleida, presidida per Mons. Salvador Giménez Valls, Bisbe de Lleida, concelebrant amb Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori. En representació de l’Ajuntament de Lleida hi han assistit la tinenta d’alcalde Jordina Freixanet i la regidora Maria Antonia Maller, acompanyant la Junta directiva i socis de l’Acadèmia Mariana.
“Tots tenim un espai i un temps per viure i avui celebrem els 160 anys de l’Acadèmia Mariana i la seva presència en la història local perquè la tinguem en el nostre cor”, ha dit el Bisbe a l’homilia. “La festa exterior és important, però ho és més la interior”, ha continuat reflexionant el nostre prelat al voltant de l’evangeli que convida a “escoltar la paraula de Déu i posar-la en pràctica”.
En la celebració s’ha pregat pel socis difunts de l’Acadèmia, especialment pels traspassats des del 2019, pels matrimonis, en especial pels 30 anys de casats de la Pilar i l’Antonio, perquè la societat lleidatana sigui més cristiana i l’Acadèmia Mariana augmenti els seus socis per poder continuar la seva missió. El Petit Cor de la Catedral, dirigit per Mn. Joaquim Mesalles, mestre de capella de la Catedral de Lleida, amb la soprano Anna Maria Prada i el mestre Lluis Climent a l’orgue, ha solemnitzat la cerimònia amb els seus cants.
La rapsoda i locutora Carme Sabador, sòcia de l’Acadèmia Mariana i gran col·laboradora de Mn. Salvador Gené, ha llegit un poema recordant al fundador i primer director de la institució, el sacerdot Josep Maria Escolà. La directora actual Yolanda Soria ha fet un agraïment als presents i ha fet memòria de la fundació d’aquesta institució, el 12 d’octubre de 1862, expressant la voluntat de la nova Junta i els socis de treballar per a donar-li més impuls i promoure la veneració a la Patrona de Lleida. La celebració ha acabat amb el cant dels Goigs a la Verge Blanca de l’Acadèmia i unes fotos de grup al peu del seu altar.
També s’han repartit dues estampes commemoratives, que reprodueixen parcialment dues pintures murals de la naia o avantsala de l’Oratori, del lleidatà Miquel Murillo. La primera representa l’aparició de la Verge Maria en carn mortal a Saragossa, significant la festa i la data de la fundació de l’Acadèmia Mariana, així com el pilar sobre el que es fonamenta aquesta institució mariana. La segona presenta la Verge Maria deslliurant Lleida de l’epidèmia del còlera de 1865, després d’escoltar les pregàries de la ciutat encomanant-se a la seva intercessió, fetes a instàncies de l’Acadèmia Mariana fundada tres anys abans. Al revers de cadascuna es fa un breu repàs de la història de l’Acadèmia Mariana i de la Verge Blanca de l’Acadèmia, respectivament. Agraïm a la Diputació i la seva Impremta la publicació d’aquestes estampes.
La commemoració dels 160 anys de l’Acadèmia Mariana (1862-2022) es desenvoluparà fins el 8 de desembre de 2023, solemnitat de la Immaculada Concepció. Al llarg de tot l’any s’organitzaran diferents actes que ajudaran a fer pedagogia del fons artístic, bibliogràfic i musical de l’Acadèmia Mariana i, sobretot, del patrimoni més valuós que custodia com a santuari de la Verge Blanca de l’Acadèmia, perquè sigui més coneguda, més estimada, més venerada i més imitada.
- Estampa commemorativa 1
- Estampa commemorativa 2
- Vídeo de la Missa
- Més informació
- Notícies del Bisbat
- Recull de premsa
- Segre
- La Mañana
- Catalunya Religió (13.10.22)