ACADÈMIA MARIANA

7 agost 2016
Categoria/es: Acadèmia Mariana

RESTAURACIÓ DEL RETAULE DE L?ORATORI PER INICIATIVA POPULAR

Amb ocasió del 70è aniversari de la proclamació de la Verge Blanca de l’Acadèmia com la Patrona de la ciutat de Lleida, Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori, ha tingut la iniciativa de promoure la restauració del retaule amb participació social per sufragar l’obra. El seu avalador és l’empresari Josep Tarragona i Masana, que ha escrit una carta justificant la necessitat de la restauració i demanant aportacions econòmiques per afrontar-la.

És d’estil neogòtic i va ser construït el 1941 al taller de Ramon Borràs i daurat per Luciano Oliva el 1952. És una rèplica de l’original, que era de l’artista lleidatà Hermenegild Jou (1870) i que va ser malmès durant la Guerra Civil. Consta de dos cossos coronats d’elegant cresteria. El primer porta incorporat el sagrari, i el segon està format per una rica fornícula.

Actualment el retaule es troba en mal estat, ja que va ser l’únic element que no es va restaurar a la darrera restauració de l’edifici (2003). El cost de les obres serà de 22.000 euros i se sufragarà a partir d’aportacions voluntàries dels fidels. L’obra ha estat encarregada al CAEM (Centre d’Art d’Època Moderna) de la Universitat de Lleida. Es durà a terme entre els mesos d’agost i setembre i està previst inaugurar-la el dia 1 d’octubre, vigília de la festa patronal de la Verge Blanca de l’Acadèmia.

L’any 2006 es va inaugurar la nova Acadèmia Mariana, després de tres anys d’obres de restauració i rehabilitació, promogudes pel bisbe Mons. Francesc-Xavier Ciuraneta. L’any 2010 l’edifici va ser declarat Bé Nacional d’Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya.

Dades de contacte per a l’aportació:
Parròquia de Santa Maria de Gardeny – tf: 610 809 213
Mn. Gerard Soler Quintillá. email: gerardos@telefonica.net
Concepte: Retaule Acadèmia
Compte Bancari: ES 792100 3600 37 2100434986

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn