ACADÈMIA MARIANA

28 maig 2018
Categoria/es: Acadèmia Mariana

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ?COM VIURE LA MALALTIA?, DEL DR. JOAN VIÑAS

 "Darrere de la mort no hi ha un mur, hi ha una porta a l’esperança"

El doctor Joan Viñas ha presentat el seu llibre “Com viure amb la malaltia. Des de l’experiència d’un metge malalt cristià” a la Sala d’Actes de la Universitat de Lleida. El director de l’Acadèmia Mariana, catedràtic de cirurgia i exrector de la Universitat de Lleida, militant cristià estudiós de teologia i impulsor de la Pastoral de la Salut, ha explicat la seva convivència amb la greu malaltia diagnosticada el desembre de 2014, en un control després de tornar de l’Africa on havia passat un any més les vacances operant i donant classes. "Des d’aleshores m’he anat acostumant a rebre males notícies". "Ara en la meva malaltia he pogut viure en mi mateix, el que és ser el pacient i  m’obre a noves perspectives i aprenentatges", ha afirmat.

En relació al llibre ha explicat que "vaig pensar que podia aprofitar la meva experiència per intentar mostrar, com crec, que es pot viure amb la malaltia". Encara que cada cas és diferent, el doctor Viñas dóna algunes idees sobre com afrontar la malaltia d’una manera positiva. En aquest sentit ha destacat el suport que ha trobat en els místics, en el grup de revisió de vida i en els exercicis espirituals. “La fe m’ajuda a ser feliç vivint amb més intensitat cada moment,  deixant-me estimar per Jesús i obrint la porta de l’esperança que hi ha després de la mort". “la malaltia no només no treu la felicitat sinó que m’ajuda a trobar-la".

Escrit en primera persona, amb total llibertat i «de bona fe», en el seu llibre el doctor Viñas conjuga la teoria amb la pràctica. Això li dóna un valor afegit pel fet de compartir la seva experiència viscuda i pensada a la llum de la fe sigui útil també a malalts no-creients. A la vegada, com a metge professional ofereix als seus companys de com tractar el malalt i la malaltia. "Moltes vegades les famílies emmalalteixen amb el malalt i els metges ens n’oblidem d’elles", ha ressaltat.

Abans de les paraules del doctor Joan Viñas, el teòleg Ramon Prat que ha prologat el llibre ha destacat les tres claus per comprendre i madurar el sentit del sofriment en el misteri de la vida: la clau científica, la humanista i la cristiana. Aquestes tres claus estan ben integrades en la narració de l’experiència de la malaltia del doctor Joan Viñas, que “és un cant a l’alegria i l’esperança” i ens pot ajudar a viure el present amb confiança i abandó. “L’amor de Déu dóna seguretat”, assegurà.

Per la seva banda, Anna Maria Agustí, psicopedagoga, i experta en acompanyament al dol, ha destacat que el llibre parla de vida -“Com viure…”- però també afronta la mort. “El doctor Viñas ha contactat amb la vida i la mort acompanyant persones malaltes” i explica com l’ajuda ser cristià per a preparar-se per a la mort, que “és el gran tabú”. S’ha referit al paral·lelisme  entre evangeli i salut que fa l’autor. “L’Evangeli de la Salut, basat en el fet que Déu ens estima i ens vol feliços i sans, vist des de l’utilitarisme i la gratuïtat de la fe, que és font de salut.” Així la salut és la meta, i no la malaltia, i la mort no és el final sinó el traspàs vers una plenitud de felicitat.”

En aquest sentit, Agustí ha destacat que “La mort és una fase a la qual t’hi has d’acostumar, fent meditació i contemplació per deixar parlar Déu”. Així s’ha referit al procés de superació que reflecteix “aprofitant la malaltia per guarir les ferides passades i enfortir la vida interior”.

Per la seva banda, Núria Mañé, editora de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, ha explicat  com la idea del llibre va sorgir després de llegir una ressenya d’una conferència d’en Joan Viñas a Girona. A la vegada, Joan Biscarri, vicerector de la UdL ha valorat “l’enfocament senzill i didàctic del llibre així com l’empatia que suscita amb l’autor que fa que la seva experiència sigui vàlida per a tothom, també per als qui no són ni metges ni cristians".

El gran ressò de l’acte de presentació de llibre del doctor Joan Viñas ha superat totes les expectatives d’assistència. Malgrat es va traslladar de la Sala Víctor Siurana, on estava previst fer-la inicialment, la Sala d’Actes de UdL també es va quedar petita per la gran afluència de gent. Anna Maria Agustí va agrair les persones com Viñas “de cor gratificant i cervell qualificat”.  Mossèn Ramon Prat fa fer una crida  a tots els presents: "Que hi hagi molts Joan Viñas!" 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn