ACADÈMIA MARIANA

24 novembre 2019
Categoria/es: Acadèmia Mariana

MISSA EXEQUIAL PER MONS. SALVADOR GENÉ

El Bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez Valls ha presidit la Missa Exequial en sufragi per l’ànima de Mons. Salvador Gené Giribet, concelebrant amb el presbiteri diocesà a la Catedral de Lleida i l’acompanyament musical del Petit Cor. A més dels familiars i amics del finat la cerimònia ha comptat amb la presència de nombroses persones vinculades a l’Acadèmia Mariana, als mitjans de comunicació locals i d’altres entitats estretament relacionades amb la seva vida. Els canonges Mn. Josep Moré i Mn. Francisco José Ribas han cobert el fèretre amb els Evangelis i la casulla morada del finat.

“La mort és un acte radical que tindrem tots, però no és el final de la vida”, ha dit el Bisbe a l’inici de l’homilia que ha centrat en l’actitud de viure l’esperança cristiana en la resurrecció perquè “hi haurà vida després de la mort.” Així ho havíem escoltat en la lectura de sant Pau (2Co 5, 1-10) on es compara l’edifici terrenal –fràgil i temporal- amb l’edifici celestial “ple de glòria on viurem per sempre.” I ha afegit que, “com a bon prevere, ha celebrat i ha viscut l’evangeli procurant identificar-se i confiant en Jesús: «El Senyor és el meu pastor, no em manca res» (Sl 23).”

A través de l’evangeli proclamat (Jn 19, 25-27) de la culminació de la vida de Jesús a la creu moments abans de morir deixant-nos la seva Mare, i el dia de les exèquies fúnebres –dissabte- el Bisbe ha recordat l’amor de Mn. Gené per la Mare de Déu que va difondre des de l’Acadèmia Mariana. A la vegada va ser un enamorat dels mitjans de comunicació que entenia com una prolongació de l’evangelització. Aquests dos components de la seva vida que cal agrair s’han de sumar a la seva condició de “gran prevere, bon cristià i bon ciutadà”, ha destacat. El nostre prelat ha acabat la seva homilia elevant una pregària a la Mare de Déu sota l’advocació de la patrona de Lleida adreçant-se especialment als responsables de l’Acadèmia Mariana, als familiars del finat i feligresos en general: “Mare de Déu Blanca de l’Acadèmia, ajuda’ns a viure la fe perquè siguem més devots de Maria i més confiats en la vida i la mort de Jesucrist Nostre Senyor.”

Acabada la cerimònia el secretari-canceller del Bisbat, Juan Luis Salinas, ha llegit missatges de condol rebuts, especialment de Mons. Joan Esquerda Bifet i del bisbe emèrit Mons. Joan Piris, i ha llegit la seva biografia:

Mossén Salvador Gené Giribet era Prevere de la Diòcesi de Lleida, Prelat d’Honor de Sa Santedat i Director Emèrit de la Pontifícia i Reial Acadèmia Bibliogràfico-Mariana de Lleida.

Fill de Teresa i Josep, va néixer a Comabella (Segarra) el 22 de juliol de 1932. Va ser batejat cinc dies després a la parròquia de Sant Esteve d’aquesta localitat, on també va rebre la confirmació el dia 18 de setembre de 1933. El 29 de juny de 1956 va ser ordenat prevere després de realitzar els estudis eclesiàstics al Seminari Conciliar de Lleida entre 1944 i 1956. Va continuar estudis a la Escuela Oficial de Periodisme de Madrid.

Com a periodista i persona d’Església amb visió de futur va ser cofundador (junt amb d’altres quatre persones) de la Cadena de Ondas Populares de España (COPE); fundador de Radio Popular de Lleida el 1960 i director fins el 1999; i fundador del Diario de Lérida el 1965, i director fins el 1989.

El febrer de 1958 el bisbe Don Aurelio del Pino el va nomenar director de l’Acadèmia Mariana. La mort de Mons. Lluis Borràs havia deixat vacant aquest càrrec, però durant la seva llarga malaltia Mn. Gené havia actuat com a auxiliar seu, ja des de l’any 1946, quan només comptava catorze anys i encara era seminarista. Mn. Gené es va responsabilitzar de les activitats culturals i pastorals de l’Acadèmia Mariana promovent la devoció a la Mare de Déu a través de l’advocació de la Verge Blanca de l’Acadèmia. Els certàmens marians anuals es van enriquir amb la figura del mantenidor. L’any 2010 passà a ser Director Emèrit però continuà com a promotor del Certamen Marià fins el 2013.

Durant la seva direcció l’edifici de l’Acadèmia Mariana va viure la restauració de 1969 i, sobretot la realitzada a partir de l’any 2003, amb l’ampliació, rehabilitació i embelliment del recinte inaugurat per Mons. Francesc Xavier Ciuraneta el 2 d’octubre de 2006.

Persona intel·lectual, va ser promotor, soci, membre i partícip de nombroses iniciatives i associacions culturals a la nostra ciutat i la diòcesi destacant el cine-club de la Mariana, activitat pionera en aquesta modalitat.

Pastoralment, va exercir els següents ministeris: coadjutor de la parròquia de Santa Maria Magdalena de Lleida (1956 – 1958), consiliari de “Fides ilerdensis” des del 1958 i capellà del “Caliu Ilerdenc” des del 1966.

Les seves restes mortals descansen al cementiri de Lleida (Departament de Sant Jaume). Al cel sigui. 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn