El bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris, ha llançat un missatge d’esperança en el moment actual que viu d’Església durant la cloenda de l’Assemblea Diocesana, que ha aplegat unes tres-centes persones., representants de diferents àrees, delegacions, congregacions i entitats de la diòcesi a l’Acadèmia Mariana-Casa de l’Església.
“El nostre és un futur obert immens”, ha dit el bisbe davant de l’auditori ple de fidels. “Vull dir que és el fruit d’un procés amb moments de maduració molt diferents. Amb èxits i fracassos. La perfecció total sempre queda a l’horitzó i sempre és possible millorar-la i cal intentar-ho, perquè estem cridats a créixer i fer créixer tant a persones com institucions”, ha afegit.
El bisbe Joan és conscient que el món que ens envolta “és poc sensible al fet religiós”, però està convençut que si sabem explicar l’actitud de Jesús “pot fer descobrir molt gent nous horitzons i camins d’esperança”, d’aquí que ha afirmat amb rotunditat que “el futur és immens”.
L’Assemblea Diocesana ha començat amb la ponència del doctor Joan Viñas, director de l’Acadèmia Mariana de Lleida, el qual s’ha plantejat d’on venim per continuar amb què cal fer i quin és el plantejament de futur per l’Església de Lleida, tenint el compte les prioritats diocesanes marcades a les jornades d’enviament de cada curs eclesiàstic. Per això ha recordat els acords del Concili Vaticà II, l’esperit del Provincial Tarraconense i ha analitzat les quatre cartes pastorals de Mons. Joan Piris, des que està al capdavant de la diòcesi, per acabar en l’ensenyament que ens deixa el Papa Francesc.
El doctor Viñas, després d’analitzar les quatre cartes pastorals del bisbe Joan, s’ha aturat a les quatre àrees de cooperació en les quals està organitzat el Bisbat (Acció Caritativa i social, Litúrgia i Espiritualitat, Evangelització o Gaudium et Spes i Formació), a més de ressaltar la consolidació de les jornades generals diocesanes (Enviament, Missa Crismal, Assemblea Diocesana, jornades anuals de la Xarxa d’Entitats d’Acció Caritativa i del Laïcat, així com el Recés d’Advent i els Exercicis Espirituals de l’Àrea de Litúrgia), abans de donar pas a comentar l’ensenyament que ens ha deixat el Papa Francesc amb l’exhortació apostòlica Evangelii Gaudium.
El director de l’Acadèmia Mariana ha tancat la seva intervenció recordant les prioritats de futur que ens ha marcat el bisbe Joan: Alimentar l’Alegria de la Fe i Refermar la Comunió Diocesana, tot plegat per poder imaginar una Església de futur amb un diàleg permanent entre la Fe i la Cultura, la Justícia i les Persones.
Els participants a l’Assemblea s’han dividit en cinc grups de treball que tenien com a base les quatre àrees en les quals està estructurat el bisbat, a més d’una cinquena centrada en la temàtica de les vocacions. Aquests equips han analitzat els reptes als quals s’enfronta la diòcesi, dels signes d’esperança i les propostes de futur que cadascú pot aportar a l’Església de Lleida.
La intenció del bisbe Joan és deixar aquest llegat al seu successor, el qual trobarà una anàlisi global de la situació del Bisbat fet per les persones que hi treballen i no per la visió personal de la jerarquia.