ACADÈMIA MARIANA

15 novembre 2014
Categoria/es: Acadèmia Mariana

L?ACOLLIMENT DE MARIA HA CENTRAT EL II SIMPOSI MARIÀ

Donant continuïtat al primer Simposi Marià celebrat amb ocasió del seu 150è aniversari , la Reial i Pontifícia Acadèmia Mariana de Lleida conjuntament amb l’IREL ha organitzat el II Simposi Marià dedicat a “Maria, model d’acolliment”. A través de tres ponències, un concert i la celebració de l’eucaristia, el Simposi ha procurat oferir un espai de trobada per a reflexionar i oferir recursos que ajudin a prevenir o superar situacions de crisi o desànim, pensant especialment en professionals del món de la sanitat i de l’ensenyament.

La tarda del divendres 15 de novembre s’ha inaugurat el Simposi amb la presidència de Mons. Joan Piris, Bisbe de Lleida; el Dr. Joan Viñas, Director de l’Acadèmia Mariana; i el Regidor de la Paeria Txema Alonso.

La Dra. Marta Trepat, psicòloga clínica, ha obert el simposi amb la ponència ‘Antropologia de la feminitat en l’ésser humà’. Partint del rol nou que està desenvolupant amb força la dona com una nova manera d’estar al món, s’ha referit a l’antropologia de l’home i de la dona tot reivindicant “la feminitat com correctiu de l’exaltació de la masculinitat per prendre el camí d’un veritable humanisme que es faci càrrec d’un desenvolupament humà integral, en la veritat i en l’amor.”

En aquest camí la Dra. Marta Trepat ha proposat el model de Maria que acull amb confiança ser l’escollida com a Mare de Déu i és el testimoni d’una nova etapa de la creació. Tot repassant els episodis evangèlics més rellevants de la seva vida i el paper de la dona que amb tanta eloqüència s’hi mostra, ha destacat com a través del seu intermediari Jesús reforça la crítica al món farisaic. Aquest seria el paper que avui la dona hauria d’assumir: “la dona pot humanitzar el món però ha d’acceptar el misteri de les verges prudents amb els dons de l’Esperit, i el fiat de Maria per a millorar, millorar-se i fer l’entorn més net i joiós: ‘Alegra’t plena de gràcia’!”

A continuació, i en el mateix espai del Paranimf, ha tingut lloc un magnífic concert de la Coral Shalom, fundada per la Sra. Carme Valls, que enguany celebra el quarantè aniversari. Entre l’exquisit i variat repertori de cançons dirigides pel Sr. Robert Faltus hi figurava la peça musical “Molt lluny d’aquí”, del recordat músic lleidatà Josep Prenafeta, composada a partir d’un poema de Màrius Torres.

La segona jornada s’ha iniciat amb una eucaristia a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acacèmia. L’ha presidit Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori, concelebrant amb Mn. Lluís Sallán, membre de la Comissió gestora de l’Acadèmia Mariana. A partir de la Paraula de Déu proclamada amb l’episodi de la Visitació, Mn. Gerard ha dedicat l’homilia a exalçar els diferents models d’acolliment que presenta l’evangeli, el d’Elisabet i el de Maria, i com la condició de cristià comporta principalment la consciència de sentir-se estimat per Déu que es manifesta estimant. En aquesta línia i a través del Simposi dedicat a Maria, model d’acolliment, Mn Gerard ens ha animat a ser sempre acollidors amb les persones que ens trobem pels camins de la vida.

La Sra. Mar Pérez, teòloga,  ha iniciat la primera ponència de la jornada amb el tema “Maria, model de fe que acull i defensa els pobres”. Seguint el fil conductor de diversos textos dels evangelis de Lluc i Joan, ha anat ressaltant les qualitats de Maria com a dona col•laboradora amb el pla salvífic de Déu des de la senzillesa, la humilitat, la confiança, la fidelitat, i l’acolliment. Sentint-se pobra i compromesa amb els pobres, Maria esdevé model i portaveu de la inversió social: “podríem dir que és la primera deixeble de Jesús perquè acull en la seva vida la inversió de valors que suposa l’evangeli.”

Mar Pérez també s’ha referit a Maria com a icona de l’acolliment amb ocasió de la Pentecosta, on la trobada amb Déu és col•lectiva. I n’ha extrapolat aquesta condició per oferir-nos el seu model als nostres grups i comunitats amb alguns consells pràctics. També ha destacat que acollir comporta acceptar l’altre i preocupar-se per ell. Finalment, ha apel•lat a l’escolta de la Paraula de Déu amb el cor a fi d’integrar-la en la pròpia vida com a condició inherent al cristià, talment com va fer Maria.

La darrera de les ponències l’ha ofert el Sr. Fidel Delgado, Psicòleg Clínic experimentat i reconvertit en conferenciant peculiar que ens ha parlat sobre el tema “Si cuidas de ti ya cuidas de los demàs”. Amb enginy, bon humor i revestit d’un ‘davantal de servei’ retolat amb el lema “La lucidez aplicada al vivir”, ens ha donat pautes ‘il•luminadores’ i pràctiques de com utilitzar els múltiples canals de la percepció humana i procurar una comunicació multicanal.

Partint de la base que ‘el missatger és el missatge’ i de les motivacions que poden suscitar les nostres actuacions –sovint la por o el poder- ens ha ajudat a tenir present i a valorar la cura que hauríem de tenir amb nosaltres mateixos, especialment si en la nostra professió som missatgers, abans d’oferir-nos als altres. Posant en escena lúdicament com ‘es cuina’ aquesta recepta, amb un guant de cirurgià ens ha convidat a escriure les diferents realitats que conflueixen en el ‘jo’ (cos, cor, cap centre, consciència) i els recursos nemotècnics que tenim ‘a mà’ que ens permeten harmonitzar-les (calma, confiança, claredat, centrar-se). Tot amb l’objectiu de mostrar com la realitat personal sovint queda empresonada en la manera de viure i descobrir-la esdevé alliberador.

L’Acadèmia Mariana agraeix de cor el suport rebut de la Diputació provincial–IEI, la Paeria, i d’entitats i persones que han col•laborat a fer possible aquest II Simposi Marià. El simposi ha satisfet àmpliament l’expectativa posada en els actes programats, encara que no hi ha hagut l’afluència de públic que s’esperava. A través de l’excel•lent aportació formativa presentada, el model acollidor de Maria s’ha fet més proper als qui hem tingut el goig de poder-hi participar.

El Simposi també ha aconseguit renovar la fita formativa que l’Acadèmia Mariana s’ha compromès a impulsar bianualment. En paraules del Bisbe Joan “igual que el Certamen Marià ja està ben consolidat, el II Simposi Marià ha endegat la tradició que també anirà arrelant amb força en la vida de l’Acadèmia Mariana.”

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn