ACADÈMIA MARIANA

9 agost 2022
Categoria/es: Acadèmia Mariana

L’ACADÈMIA MARIANA, SEU DE LA SEGONA JORNADA DEL SEMINARI D’HOMENATGE A TERESINA JORDÀ

La dinovena edició del Seminari Internacional de Postgrau Cervera-Jordà s’ha celebrat del 8 i l’11 d’agost en un homenatge pòstum a Teresina Jordàque va morir fa uns quatre mesos, amb tot un seguit d’actes culturals realitzats a Lleida i Balaguer. L’homenatge ha estat promogut per Josep Àngel Comes, presidents dels Armats Lleida, i la seva esposa Mercè; Marta Mesalles, professora de piano i alumna de Pepita Cervera i Teresina Jordà; i Francesca Agustí, també exalumna i seguidora del Seminari.

L’Acadèmia Mariana ha acollit la segona jornada d’aquest Seminari homenatge en record de Teresina Cervera. S’ha iniciat amb una conferència de la doctora Mercè Carreras-Solanas, PhD EBC UB Coordinator, sobre “El papel de la mujer en la economia: los bienes comunes del conocimiento. De Elionor Ostrom a Teresina Jordà. Centrant-se en la gestió alternativa dels recursos proposada per la Premi Nobel d’Economia 2009, per part d’una comunitat unida i superant així “la tragèdia dels comuns” ha aplicat aquest model a Teresina Jordà i la comunitat que va crear amb el seu Seminari Internacional. La iniciativa pretén plantejar com gestionar el gran llegat de la pedagoga musical i concertista lleidatana de projecció internacional.

L’activitat del seminari ha continuat al matí amb una visita a l’Acadèmia Mariana conduïda per la senyora Francesca Agustí, membre de la Junta Directiva i un dinar a les mateixes instal·lacions. Ja per la tarda, la senyora Agustí ha explicat la composició i actuacions del grup d’ecumenisme i diàleg religiós que coordina com a responsable de la pastoral diocesana. A continuació ha tingut lloc la conferència “Música i Arquitectura” impartida per Maria Rosa Cervera, doctora arquitecta i pianista-concertista. Una suggerent relació entre les dues disciplines al llarg de la història de l’art, des de l’antiguitat clàssica fins als nostres dies, i l’experiència promoguda a la Universitat d’Alcalá de Henares, patrimoni de la Humanitat, per a millorar l’acústica de la sala d’actes.

La sessió de la tarda ha continuat amb la intervenció del mag Ismol amb “l’Art de la Màgia”. Lluis Pujol i Torra ha fet una semblança de Teresina Jordà a través de la seva coneixença com a comerciant dels Magatzems Urgell, al carrer del Carme, davant de la casa on vivia Teresina Jordà i la seva mare Carme Cervera, i com va acabar col·laborant al seminari amb la seva faceta de mag de la que també vam poder-ne gaudir tots els presents. La jornada va acabar a l’Oratori de la Verge Blanca, on s’havia traslladat el piano de l’Acadèmia Mariana, amb la posada a punt feta per gentilesa de Josep Maria Comes, president dels Armats de Lleida, entitat promotora del seminari d’homenatge a Teresina Jordà. Li restem molt agraïts.

L’actuació espontània d’algunes pianistes i la interpretació dels Goigs a la patrona de Lleida per part de Marta Mesalles han posat punt i final a la segona jornada del seminari en la qual els seus membres van poder conèixer l’Acadèmia Mariana que enguany celebra el seu 160è aniversari.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn