ACADÈMIA MARIANA

20 setembre 2017
Categoria/es: Acadèmia Mariana

LA ROMERIA DELS FANALETS DE SANT JAUME PODRIA SER DECLARADA FESTA TRADICIONAL D?INTERÈS NACIONAL

L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, com entitat promotora i organitzadora de la Festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, ha donat el primer pas per aconseguir que aquesta tradició religiosa i popular lleidatana sigui declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional.

El president de l’entitat Àngel León, acompanyat pel vicepresident Jordi Curcó, han fet lliurament de la petició oficial a la directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat M. Àngels Blasco, en la seu d’aquesta direcció general a Barcelona. La petició s’ha fonamentat en el fet que es tracta d’una de les festes més antigues i arrelades de la ciutat de Lleida, amb una llarga història documentada i provada, basada en la reconeguda i estimada llegenda dels Fanalets. Un altre punt rellevant que dona consistència a la petició, és la seva continuïtat en el temps, amb més de 400 anys d’història mai estroncada.

Una llegenda, origen dels Fanalets de Sant Jaume

La Romeria dels Fanalets celebra tots els anys el vespre del 24 de juliol, vigília de la festa de Sant Jaume, rememorant la llegenda de la vinguda de l’apòstol a Lleida, on segons la tradició i creença popular el sant es clavà un punxa al peu que no el deixava caminar. El relat explica que en resposta a la petició d’auxili del Sant, baixaren del cel un àngels amb fanalets de llum per il·luminar la fosca nit i que el sant pogués treure’s la punxa.

Aquest fet llegendari que evoca els inicis de la fe cristiana a casa nostra, donà origen a la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, protagonitzada especialment pels infants de la ciutat, que amb fanalets de llum rememoren el miracle de la punxa i els fanalets de la llegenda en una multitudinària Romeria, acompanyant la imatge de l’apòstol pels carrers de Lleida.

La directora general ha rebut la petició per escrit, signada pel president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i tota la junta directiva, entre els signats i en nom del bisbat de Lleida signa la petició Mn. Vicenç Alfonso, consiliari de l’entitat. La petició anava acompanyada tanmateix per una carta de suport signada en nom de l’ajuntament de Lleida, per la regidora de Cultura Montse Parra. En ella, la regidora manifesta el seu desig de que la festa rebi “el seu just i alhora necessari reconeixement”, destacant tanmateix el lligam de la Paeria amb la Festa i la seva col·laboració en la celebració de la Romeria.

A partir d’ara, els tècnics de la direcció general estudiaran la petició i tota la documentació –que és molta- aportada per justificar-la. El pas previ i el més imminent serà però, incloure els Fanalets de Sant Jaume en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. El passat 14 d’abril, Divendres Sant, van rebre aquest mateix reconeixement el Desclavament i la Processó de l’Encontre de la Setmana Santa de la Granadella.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn