ACADÈMIA MARIANA

21 novembre 2013
Categoria/es: Acadèmia Mariana

LA PRESENTACIÓ DE SANTA MARIA, VERGE

 

 

 

 

 

21 de novembre

Tot i que l’Evangeli no en diu res, una antiga tradició recollida per sant Joan Damascè (Damasc 674/5 †750ca., monasteri de Sant Subas – Jerusalem), doctor de l’Església. Assegurà que Maria va ser presentada als tres anys pels seus pares Joaquim i Anna al Temple de Jerusalem per a ser oferida a Déu.

La festa de la Presentació de Maria va començar a celebrar-se el segle VI, i té l’origen en la dedicació de l’església de Santa Maria la Nova, a Jerusalem, el 21 de novembre de l’any 543. El Papa Gregori XI va introduir la festa a Avinyó (1392) i Sixte V a tota l’Església (1585). Simbolitza l’entrega total de Maria al Senyor.

Senyor, heretat meva i calze meu,
tu m’has triat la possessió;
la part que m’ha tocat és deliciosa,
m’encisa la meva heretat.

Beneït sigui el Senyor, que em dóna seny.
Fins a les nits instrueix el meu cor.
Sempre tinc present el Senyor;
amb ell a la dreta, mai no cauré.
(Sl 16, 5-8)

L’escena de la Presentació de Maria al temple està representada en un dels vitralls superiors del mur lateral dret de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia. Mesuren 86 x 107 cm. i està enquadrat per una artística sanefa de flors de vidre policromat. Va ser realitzat el 1876 al taller Bazin-Latteux, un reconegut i prolífic obrador ubicat a Mesnil-Saint-Firmin (Oise, Picardie, França). Es caracteritza per la seva meticulositat narrativa, composició clàssica, ambientació renaixentista i gran riquesa plàstica. L’any 206 va ser restaurat pel taller de Josep Maria Bonet, de Barcelona, amb ocasió de les obres de restauració i rehabilitació de l’Acadèmia Mariana.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn