ACADÈMIA MARIANA

29 setembre 2018
Categoria/es: Acadèmia Mariana

LA PARRÒQUIA DE SANT PAU DIFON LA DEVOCIÓ A LA VERGE BLANCA DE L’ACADÈMIA

Als volts de la festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia la parròquia de Sant Pau ha organitzat un acte marià dedicat a difondre la devoció a la patrona de Lleida. Ha estat la tarda de Sant Miquel, dia festiu a la ciutat, abans de l’eucaristia vespertina. L’ha presentat el nou rector de la parròquia, el mercedari P. Nacho Blasco, amb una introducció musical interpretant la cançó “María es esa mujer” amb la guitarra i cantada per la comunitat parroquial present a l’acte.

A continuació, ha tingut lloc la ponència de M. Carme Sabador “Conèixer la Verge de l’Acadèmia”. Secretària de l’Acadèmia Mariana durant cinquanta anys fins l’any 2012, al costat del seu director Mn. Salvador Gené durant cinquanta anys, i coautora del llibre del 150 aniversari de la institució, la ponent ha explicat la història singular de la patrona de l’Acadèmia Mariana i patrona de Lleida des de 1946 per aclamació popular. Un aspecte molt rellevant del seu relat vivencial ha estat la peregrinació de la Verge Blanca de l’Acadèmia per Europa. A través de diferents peregrinacions la nostra patrona es troba present a Romania, Suècia, Àustria i la Borgonya des d’on inspira pregàries per la Pau al Vell Continent.

Després de la seva dissertació, emotiva i ben documentada, M. Carme Mor, que ja havia presentat a la ponent, ha declamat el seu dolç i delicat poema “Coloma Blanca”, dedicat a la Verge Blanca de l’Acadèmia. A la vegada, Assun Solà ha projectat unes imatges evocant el tema. A continuació reproduïm alguns versos:

Pel cel de la meva Lleida,
Pintat de blau amb moixons,
I uns núvols clars que puntegen
Al so d’antigues cançons,
Una coloma blanca
Volava sens parar;
Cercava amb deler una branca
O un niu on poder-s’hi ajocar. […]
La blanca coloma feu 
el seu niu al campanar,
d’un palau que esdevingué
recés de totes les arts.
I les campanes tocaren
Que els orfes tenien mare,
Una mare a qui estimar. […]
Oh Madona venerada,
De l’Acadèmia Senyora, […]
Viu enmig del cor de Lleida,
Protegeix-nos la ciutat. 
 

 Un cant marià seguit d’una meditació ha estat el punt i final d’un acte senzill i formós, ple de tendresa i devoció a la Mare de Déu, sota l’advocació de la Verge Blanca de l’Acadèmia. A través de la parròquia de Sant Pau, la patrona de Lleida ja és més coneguda i venerada a la nostra ciutat. Gràcies!

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn