ACADÈMIA MARIANA

27 maig 2022
Categoria/es: Acadèmia Mariana

LA PAERIA LLIURA LA MEDALLA DE LA CIUTAT AL DOCTOR JOAN VIÑAS

El doctor Joan Viñes ha  rebut la Medalla de la Ciutat per ser “una persona que té un vessant professional reconegut, vinculat a la ciència i un vessant humanista i solidari que constitueix una referència de vida i de compromís”.

La Paeria va lliurar el divendres 27 de maig les Distincions 2022 a 16 persones i entitats i institucions ciutadanes en un acte al Saló de Sessions de la Paeria que, per primera vegada, ha tingut un format propi, ja que aquesta commemoració es feia en el marc del Pregó de la Festa Major des dels anys 90.

El doctor Joan Viñas va agrair els reconeixements i va manifestar que “és un deure de tota la ciutadania ser corresponsables a procurar que la nostra ciutat millori constantment i augmenti la seva qualitat de vida” i va explicat que malgrat no ser nascut a Lleida, “aquesta és la ciutat que estimo i considero com a meva”.Viñas va dir que ha intentat “posar el seu gra de sorra en fer de Lleida una ciutat humana i acollidora”.

El doctor Joan Viñas Salas, rector de la Universitat de Lleida (UdL) entre el 2003 i el 2011, ha rebut el guardó en reconeixement a la seva dilatada, rellevant i prolífica trajectòria en l’àmbit de la Medicina, la Cirurgia i la Bioètica, així com en la docència i la divulgació científica a la ciutat de Lleida, sumant els valors de la seva tasca social i humanitària”. Viñas ja va ser distingit per l’Ajuntament de Lleida amb la Placa al mèrit cultural o artístic el 2016.

Nascut a Mataró el 1950, Viñas és doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, especialista en Cirurgia. Els seus treballs de recerca han incidit en la carcinogènesi del còlon i la bioètica. Recentment nomenat Defensor del Personal de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida i l’Hospital Comarcal del Pallars (Tremp), ha estat un dels impulsors dels estudis de Medicina a la UdL, així com una figura clau en la constitució de l’actual Universitat, on ha estat degà de la Facultat de Medicina i director del departament de Cirurgia.

Viñas també acumula una extensa activitat assistencial al Clínic Barcelona i a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, on va ser cap de Secció de Cirurgia General, de l’àrea d’Urgències i del departament de Qualitat. Membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans des del 2010, ha estat president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i de l’Institut Català de la Salut.

Viñas ha estat cirurgià cooperant a Moçambic i al Txad els estius entre el 2001 i el 2016, ha estat cofundador i president de l’Associació AntiSida de Lleida i vicepresident de Creu Roja a Lleida.

Entre els nombrosos reconeixements que ha rebut destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2018) i la Medalla Josep Trueta (2019). Aquell mateix any va rebre el reconeixement de la comunitat universitària de la UdL, que li va dedicar el nom a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina.

El doctor Joan Viñas ha estat director de l’Acadèmia Bibliogràfico Mariana de 2011 a 2021 i actualment és director honorífic de la institució. El felicitem cordialment per aquest nou i merescut reconeixement que li ha fet la Paeria de Lleida.

El bisbe Salvador va acompanyat al doctor Joan Viñas en la cerimònia de lliurament del guardó al Saló de Plens de l’Ajuntament. Al dia següent, en la cloenda de l’Assemblea Diocesana, en la què el dr. Viñas havia participat activament, el Bisbe va felicitar-lo públicament i tots els presents li vam dedicat una càlida ovació.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn