ACADÈMIA MARIANA

14 novembre 2021
Categoria/es: Acadèmia Mariana

LA DONA D?AVUI PARLA A L?ESGLÉSIA

Al llarg de la història la misogínia és una característica dominant des dels filòsofs grecs presocràtics, accentuada per Aristòtil, que considera la dona un esser inferior que ha d’estar sota la dominació de l’home i no pot participar en política.

La dona amb molta lluita i esforç ha aconseguit capgirar aquesta misogínia en societat occidental, però persisteix en alguns sectors ultraconservadors, en religions en diferents graus i en no poques persones.

A l’Església catòlica el Papa Francesc, entestat en modernitzar-la perquè pugui donar un millor servei a les persones del nostre temps, ha convocat el que s’anomena un sínode basat en un moviment sinodal mundial, en el que demana opinió a tot el món, siguin creients o no creients, sobre què hauria de fer l’Església per donar a conèixer millor el missatge de Jesús, que va donar la vida per estar a favor dels pobres i marginats.

Per aprofundir en el que les dones ens demanen a l’Església l’Acadèmia Mariana de Lleida, institució de més de 150 anys, conjuntament amb l’IREL o Institut Superior de Ciències Religioses, ha organitzat una taula rodona en la qual la Dra. Mar Pérez, teòloga professora de l’IREL, ha demostrat que Jesús tractava d’igual a les dones i les alliberava dels homes que les tenien marginades, com també feien les primeres comunitats de cristians, que consideraven la dona igual que l’home, amb els mateixos lideratges i responsabilitats, en contrast amb la cultura de la seva època. Per tant, l’Església d’avui ha de canviar i igualar la dona amb l’home. El Papa Francesc, per primera vegada a la història, va nomenar fa uns dies, una dona en el segon càrrec més important del Vaticà. Avui l’Església ha de recuperar els seus orígens per ser millor seguidora de Jesús.

A la taula rodona va participar la Sra. Maria José Rosell, que ocupa en el bisbat de Lleida l’important càrrec de secretària de Càritas, exposant la visió femenina centrada en l’atenció a les persones vulnerables, reivindicant i posant en valor la figura femenina dedicada a la cura com actitud humana que requereix pràctica i disposició. Ha ressaltat que el concepte de vulnerabilitat és multidimensional, no sols pobresa econòmica; que afecta a l’individu, família, i societat, front a la qual ens hi hem de posicionar vinculant-nos amb l’altre.

La Sra. Margarida Llop, que exerceix dins l’Església la responsabilitat d’animadora de comunitat, ha exposat la seva experiència pràctica seguint el Concili Vaticà II i escoltant la crida a servir la comunitat en la parròquia de Montserrat amb Mn. Manel Mercader, formant equip en la tasca de donar a conèixer Jesús ressuscitat, seguint el model de Maria de Nazaret, mare, dona de fe, que afrontà les dificultats sent disponible a la voluntat de Déu. Anem vers la igualtat d’homes i dones dins de l’Església, escrutant els signes dels temps per tal de donar una veritable resposta a les vides de les persones. És tasca de tots i totes, humilment joiosos en la nostra fe. Es va acabar amb un interessant debat.

Joan Viñas, director de l’Acadèmia Mariana

Article publicat a La Mañana diumenge 14 de novembre de 2021

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn