ACADÈMIA MARIANA

6 novembre 2021
Categoria/es: Acadèmia Mariana

JOAN BELLMUNT DONA LA SEVA COL·LECCIÓ DE LLIBRES MARIANS A L?ACADÈMIA MARIANA

Joan Bellmunt i Figueras ha fet donació del seu ampli i valuós llegat material a diferents institucions o llocs oberts al públic per posar-lo a disposició de la gent que el vulgui consultar. La Biblioteca-Arxiu de l’Acadèmia Mariana ha rebut 150 volums de temàtica Mariana del reconegut etnògraf lleidatà Creu de Sant Jordi. La decisió ha estat motivada fonamentalment per la seva vinculació personal a la institució i a la patrona de Lleida de qui va néixer providencialment el dia de la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, i n’és un fervent devot. Bellmunt, a més va formar part molts anys de la Junta de l’Acadèmia Mariana i va ser guardonat en diferents certàmens marians.

Entre els llibres més rellevants d’aquest llegat marià hi figuren “El Jardín de María” del pare Camós, del segle XVII; publicacions del bisbe Messeguer i d’altres del segle XIX; i “Maria a Catalunya”, obra de Joan Bellmunt guardonada al Certamen Marià de 1989, dedicat a les devocions marianes de Catalunya amb ocasió de la celebració del mil·lenari: “Un llibre on llegenda i història es fonen en un sol himne a Maria. Són els goigs que amb una sola veu i un sol cor canten les comarques de Catalunya a la seva Mare.”

Aquest tresor bibliogràfic ja té un espai propi dins de la Biblioteca-Arxiu de l’Acadèmia Mariana: “Llegat de Joan Bellmunt i Figueras”. El passat dissabte 6 de novembre es va formalitzar la donació dels llibres marians en un acte presidit per Mons. Salvador Giménez Valls, bisbe de Lleida, el doctor Joan Viñas, director de l’Acadèmia Mariana, i el senyor Josep Segués, bibliotecari-arxiver, en el marc del V Simposi Marià. L’Acadèmia Mariana agraeix de cor tota la seva dedicació i acull amb molta estimació el seu llegat.

Tot seguit es detalla més la informació relativa al conjunt del llegat de Joan Bellmunt i Figueras que es complementa amb una explicació que aporta el propi escriptor tot donant resposta a un breu qüestionari. 


 

JOAN BELLMUNT I FIGUERAS

Joan Bellmunt i Figueras (Puiggròs, les Garrigues) és etnògraf i gran coneixedor de la cultura i la geografia de les terres de Lleida. Durant 23 anys ha explorat el territori procurant recuperar, a través de les converses orals amb els vells de cada lloc, la tradició, el costum i la llegenda de cada un dels pobles. Del resultat de les entrevistes a 6.318 persones dels 963 pobles visitats va néixer la seva obra monumental “Fets, costums i llegendes” (Pagès Editors) que recull, en 32 volums, les manifestacions religioses, culturals, gastronòmiques i festives dels pobles de les comarques de Lleida.

A més d’aquesta i d’altres obres de recerca etnogràfica, Joan Bellmunt és autor d’un centenar de llibres de temàtica diversa: història, novel·la, poesia i assaig. Maria a Catalunya, publicat el Nadal de 1995, és el volum cinquantè de la seva obra que obrí la porta als 11 volums de les “Devocions marianes populars” de les comarques de ponent. Entre l’1 d’abril de 2005 i el 30 de novembre de 2007 va col·laborar amb el diari "La Mañana" en la publicació "Un poble cada dia" i de SomGarrigues des dels inicis del periòdic.

Bellmunt també ha fet de col·laborador de la Gran Geografia Comarcal de Catalunya, de Les Comarques de Catalunya i de l’Arxiu Gavin. Creador de l’arxiu fotogràfic Poble a poble. Alhora és conseller permanent de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, des del 1989. La seva personalitat i el conjunt de la seva obra fan que transcendeixi la simple monografia local per abastar també aspectes folklòrics, antropològics i botànics de les diferents comarques estudiades.

L’any 1989 va ser guardonat amb el Premi Olivera d’Or al Garriguenc de l’Any. Ha rebut distincions com “Lleidatà exemplar” (1992), el Premi Federico Capdevila (1992) i el premi Jaume I d’Actuació Cívica Catalana a persones vivents que sempre han actuat i actuen, sense equívocs, al servei de la identitat pròpia dels Països Catalans (1992). El 12 de setembre de 2001 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en reconeixement de la seva tasca com a etnògraf, historiador, novel·lista i poeta.

En una de les seves darreres obres, de caire més intimista (Reflexions en el camí de la vida III, 2008), Joan Bellmunt convida a donar un sentit altruista i positiu a la vida de cadascú, tot obrint-nos els ulls al fet que l’ésser humà és molt més que matèria i que som fruit i fills de l’amor: “Actua honradament i no esperis res a canvi”. Un consell que neix de la seva experiència vital i que darrerament està posant en pràctica en la donació del seu ampli i valuós llegat material a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, a l’Ajuntament de Puig-gros, la seva vila natal, a la Biblioteca Pública de Lleida i a l’Acadèmia Mariana, per posar-lo a disposició del públic.

 

EL LLEGAT “JOAN BELLMUNT I FIGUERAS”

L’any 2012 Joan Bellmunt donà al fons del Servei d’Arxiu i Llegats de l’IEI uns 3.500 goigs de diferents advocacions de la província de Lleida sota el nom de “Col·lecció Joan Bellmunt”. Aquesta donació, ampliada al febrer de l’any següent amb 200 exemplars més, era molt important no només per la quantitat sinó pel bon estat de conservació del material i per ser el fruit d’una recerca constant i sistemàtica en què eren representades la major part de poblacions lleidatanes i , majorment són dels segles XIX i XX.

El juliol de 2014 el fons Joan Bellmunt de l’IEI augmentà amb un centenar de pel·lícules sobre els costums dels municipis i pobles de les comarques de Lleida i de la resta de Catalunya. Aquest material audiovisual, enregistrat pel propi etnògraf o adquirit en diferents èpoques, recull imatges de tradicions i costums filmades des dels anys 40 fins a l’actualitat, per exemple del toc de campanes d’Os de Balaguer (1988), un rodatge de Puiggròs (1940), la Festa del segar i el batre de La Fuliola (1991) o de la baixada de raiers per la Noguera Pallaresa. Entre 2018 i 2020 Bellmunt completà la donació a l’IEI amb el fons fotogràfic que inclou unes 15.000 diapositives i 7.000 negatius amb la seva còpia en paper realitzades entre els anys 1967 i 2010 per dur a terme el seu treball etnogràfic.

L’any 2016 Bellmunt ja havia donat 180 fotografies del castell de Puiggròs a l’Ajuntament d’aquest municipi. L’estiu del 2018 va donar 3.500 llibres a la Biblioteca Pública de Lleida.

 

EL LLEGAT “JOAN BELLMUNT I FIGUERAS” A L’ACADÈMIA MARIANA

1.- Per què heu decidit fer donació dels teus llibres, goigs, fotografies, etc. A l’IEI i d’altres institucions?

M’he fet gran, i m’he adonat que tot el que vaig recollir i fer durant tota la vida, podia ser útil a altre persones. D’aquí que vaig decidir fer donació de tot el meu llegat a les institucions o llocs que estiguessin oberts al públic i la gent ho pogués consultar. D’aquí que l’IEI, la Biblioteca Pública de Lleida i altres fossin els que rebessin aquest llegat.

2.- Quina ha estat la teva vinculació amb l’Acadèmia Mariana, a nivell personal i com a escriptor?

A nivell personal hi he tingut una forta vinculació des dels anys 1970 fins avui en dia. La patrona de la ciutat ha estat ben arrelada al meu cor i la meva ment. Fins i tot, i casualment, jo vaig néixer un 2 d’octubre, festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia. En alguna edició de goigs a la Verge de l’Acadèmia, a la part posterior, hi havia una pinzellada de notes històriques sobre l’Acadèmia, que jo havia escrit. Així mateix aquest oratori fou l’escollit amb la meva esposa pel nostre enllaç matrimonial.

3.- Per què has decidit fer donació dels teus llibres marians a la Biblioteca-Arxiu de l’Acadèmia Mariana?

Primer per la relació que ja he explicat hi he tingut. Segon perquè la col·lecció de llibres de temàtica Mariana que havia adquirit en el meu recorregut per les terres catalanes, he cregut que era el lloc ideal per a que poguessin ser consultats i  coneguts, a part dels llibres que jo he escrit de Devocions Marianes populars del nostre territori, i que son onze volums que abasten les comarques de Lleida.

4.- Quants llibres formen el conjunt de la donació i quins són els més rellevants?

El conjunt de volums de la donació han estat uns 150. N’hi ha de tot Catalunya, però els més rellevants poden ser “El Jardín de María” del pare Camós, una obra que va fer al segle XVII (on la Verge de Montserrat encara no és morena), i també “Maria a Catalunya”, del qual en soc autor, i que recull totes les comarques de Catalunya amb la seva patrona, la seva història, els seus goigs i les fotografies del santuari o lloc on es venera i una fotografia de la imatge.

En la donació també hi ha publicacions del bisbe Messeguer, i també alguna petita publicació dels anys 1800. En conjunt un petit tresor que ha anat on havia d’anar, a la biblioteca de l’Acadèmia Mariana, a la qual agraeixo a tots els seus membres i al responsable de la biblioteca, la seva bona acollida i bona predisposició a acollir aquest llegat en aquest lloc emblemàtic de Maria.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn