ACADÈMIA MARIANA

29 novembre 2017
Categoria/es: Acadèmia Mariana

INSIGNIA D?OR DE LA PROFESSIÓ AL DOCTOR JOAN VIÑAS

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha distingit l’exrector de la Universitat de Lleida (UdL) i catedràtic de la Facultat de Medicina, Joan Viñas, amb la Insígnia d’Or de la Professió per la seva dilatada trajectòria al servei dels valors del professionalisme mèdic i de l’ètica, especialment per la defensa d’una deontologia al servei dels pacients. La Insígnia d’Or és el més alt reconeixement que pot atorgar el Consell a un professional.

Viñas, nascut a Mataró, va ser rector de la UdL entre els anys 2003 i 2011. També ha estat degà de Medicina (1995-2001) i actualment, des del 2013, dirigeix el departament de Cirurgia de la mateixa Facultat. Ha dirigit 12 tesis doctorals i compta amb més de 350 publicacions científiques. Els seus treballs de recerca experimental i bàsica incideixen especialment en la carcinogènesi del colon i la bioètica.

En l’àmbit clínic, Joan Viñas és des de 1977 el cap de Cirurgia general de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, on també havia estat cap de l’àrea d’Urgències i del departament de Qualitat. En aquest centre, a més, va presidir el Comitè ètic de recerca clínica (1995-2003) i el Comitè ètic-assistencial (1994-2000). És, a més, president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya des d’abril de 2013 i membre numerari del Institut d’Estudis Catalans (IEC), des de 2010.

Al marge de la seva activitat professional i acadèmica, el doctor Viñas ha estat sempre una persona molt compromesa amb la societat. Membre de diferents Organitzacions no Governamentals (ONGs), va ser president de l’Associació Antisida Lleida (1989-2003). Durant molts anys ha dedicat el seu mes de vacances a treballar en un hospital de Moçambic, com a cirurgià i com a professor per a altres metges. També és director de l’Acadèmia Mariana des de l’any 2012.

Viñas va rebre la insígnia de mans del president del CoMB, Jaume Padrós, després de fer la lectura de l’acta de lliurament de la Insígnia d’Or de la Professió, segons la qual, el doctor Joan Viñas ha estat mereixedor d’aquest reconeixement per la seva excel·lència, tant en el camp de la pràctica clínica, com en l’acadèmic i docent en l’àmbit de la cirurgia. També pel seu tarannà sempre afable, integrador, obert i dialogant, que ha afavorit l’entesa i l’impuls de projectes en totes les institucions en les quals ha participat i ha dirigit.

A l’acte també hi van participar el president del CCMC, Josep Vilaplana; l’expresident del CoMB i amic personal, Miquel Vilardell; la degana de la Facultat Medicina Universitat de Lleida, Rosa M. Soler Tatché; la directora de l’Institut Borja de Bioètica (Universitat Ramon Llull), Montserrat Esquerda; el President de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, Josep A. Bombí; i el President del Col·legi de Metges de Lleida, Ramon Mur. També hi van assistir els ex presidents doctor Rodamilans i Dra. Pérez, representants de la Comissió Deontològica del COMLL, del Butlletí Mèdic i de la UdL, alhora que familiars i amics.

El merescut homenatge va agafar per sorpresa al doctor Viñas, que va comptar amb la companyia i l’escalf d’un centenar de companys de professió, familiars i amics desplaçats expressament des de Lleida, molts amb l’autocar posat pel mateix Col·legi per facilitar l’assistència a l’acte que va tindre lloc el dimecres 29 de novembre a la sala d’actes del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). Viñas va rebre emocionat la insígnia i amb la seva disponibilitat característica es va comprometre a “seguir servint el millor que pugui en tot allò que pugui ser útil”. En el seu discurs d’agraïment va repassar els moments més importants de la seva trajectòria professional i personal, tot recordant l’inici de la seva etapa a la Universitat de Lleida. 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn