ACADÈMIA MARIANA

12 maig 2007
Categoria/es: Acadèmia Mariana

INAUGURACIÓ AMB CANT I POESIA DE L’ACADÈMIA MARIANA – CASA DE L’ESGLÉSIA

El jardí de la nova Casa d’Espiritualitat, va acollir la tarda del dissabte 12 de maig, un acte inaugural obert a la ciutat i que comptà amb la participació d’un bon nombre de lleidatans i la presència de l’administrador apostòlic Javier Salinas i del bisbe emèrit Francesc Xavier Ciuraneta.

Obrí l’acte el vicari de pastoral Mn. Josep A. Jové. En la seva intervenció féu memòria dels orígens de l’Acadèmia Mariana, quan l’any 1862 Mn. Josep Mª Escolà la fundà per a que la ciutat de Lleida tingués una casa i un oratori en honor de la Mare de Déu i que fos també un centre de cultura i espiritualitat obert a tots els ciutadans.

Mn. Jové recordà com L’Acadèmia Mariana ja fou, en certa manera, la Casa de l’Església entre els anys 1931-36, quan degut a les lleis de la segona República, les activitats apostòliques del bisbat de Lleida, es van traslladar a l’Acadèmia Mariana; els Via Crucis del Dimecres de Cendra i del Divendres Sant, l’Adoració Eucarística de les 40 hores, les Filles de Maria, les Congregacions Marianes dels pares jesuïtes i la Federació de Joves Cristians de Catalunya “fejocistes”…Tots aquests moviments van utilitzar la capella, les demés dependències i també els jardins. Després de la Guerra Civil fins el 1955 acollí diversos moviments com els d’Acció Catòlica, Teatre i Cine Mariana o la Casa d’Exercicis Espirituals. També les Conferències de Sant Vicenç de Paül i el centre docent per a les empleades de la llar. També hi va estat ubicada la primera Escola de Formació professional que donava títols civils: “…allò que l’Acadèmia va ser pel bisbat aquests anys, desitgem que la casa de l’Església, avui, sigui igual però amb una nova cara, amb un aspecte renovat i, oferint nous serveis. Volem que fomenti la formació, mitjançant la Fundació Verge Blanca, que cultivi la interioritat a través de la Casa d’Espiritualitat, i que impulsi a l’acció i a l’evangelització a través dels joves, de l’Hospitalitat de Lourdes, dels Moviments d’Acció catòlica i de totes les institucions i Delegacions Pastorals Diocesanes”.

Casa i Escola de Comunió

Mn. Jové manifestà el desig de que la nova Casa de l’Església, amb totes les seves instal·lacions, juntament amb el teatre i el paranimf, estiguin obertes a tota la ciutadania i sigui, en paraules de Joan Pau II referint-se a l’Església: Casa i Escola de Comunió.

Tot seguit es féu un acte musical i poètic marià, amb l’actuació del Petit Cor de la Catedral de Lleida, sota la direcció de Mn. Joaquim Mesalles i la lectura de poemes a càrrec de la locutora Maria Carme Sabador i del poeta Joaquim Larios, premiat en algunes edicions del Certamen Marià.

El director de la Casa d’Espiritualitat Mn. Josep Anton Lapena va intervenir en l’acte per a explicar la Casa d’Espiritualitat, amb una capacitat per a unes 50 persones, amb 23 habitacions individuals i 12 dobles; tres sales per a 20 persones i 1 sala per a 50 persones.

Mn. Lapena, que aprofità l’avinentesa per presentar un díptic per donar a conèixer les instal·lacions de la Casa d’Espiritualitat, la va oferir per a la realització de trobades de grups d’Església com són delegacions, arxiprestats, parròquies i institucions cristianes diverses; Exercicis Espirituals, Trobades de Pregària, Grups d’animació cristiana i reunions d’estudi i formació.

Van cloure l’acte les intervencions dels dos bisbes. En primer lloc ho féu el bisbe emèrit Mons. Ciuraneta, recordant com quan es parlava de fer una nova Casa d’Exercicis es pensà en dos indrets, la Caparrella i l’Acadèmia Mariana: “Vam prendre la decisió de fer-la aquí, per que varem pensar que no havia un altre lloc millor que aquest, a l’estar prop de la Mare del Crist”. El bisbe Ciuraneta va cloure les seves paraules agraint l’esforç i la il·lusió de quants l’han fet possible.

El bisbe Salinas va posar el punt i final a l’acte inaugural, afegint-se a les paraules del bisbe Ciuraneta, afirmant que havia estat un bon encert la construcció de la nova Casa d’Espiritualitat, a la que ell qualificà com “un regal que m’he trobat”. A l’igual que el bisbe emèrit, es congratulà de l’enclavament: “…on hi ha Maria, hi ha vida. Aquesta Casa tindrà molta vida, no pot ser d’una altra manera”, digué a la vegada que agraí al bisbe emèrit la aposta en la restauració de l’Acadèmia Mariana i la construcció de la nova Casa d’Espiritualitat.

Finalitzat l’acte inaugural, començà una tarda de portes obertes, on tothom va poder visitar les instal·lacions de la que ha estat batejada oficialment amb el nom de: Acadèmia Mariana-Casa de l’Església de Lleida.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn