ACADÈMIA MARIANA

17 juny 2017
Categoria/es: Acadèmia Mariana

I TROBADA DE LES ADVOCACIONS MARIANES DE LLEIDA

 

UNS CINQUANTA GRUPS MARIANS UNITS EN UNA EUCARISTIA A L’ORATORI DE LA VERGE BLANCA DE L’ACADÈMIA, PATRONA DE LLEIDA

 

Units al Cor de la Mare de Déu

L’Acadèmia Mariana ha acollit la primera Trobada de les Advocacions Marianes de Lleida el passat dissabte 17 de juny. Les advocacions de Maria són trets específics de l’oceà immens que és el seu Cor bondadós. Els qui a Lleida comptem amb Maria en el camí de fidelitat en el seguiment del Crist ens hem unit en una Eucaristia solemne a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia. Ha estat un encontre singular que han secundat les comunitats religioses, col·legis, confraries, parròquies, ermites, santuaris, cases regionals, institucions, associacions… que tenen per centre a Maria com a guia que dóna sentit i acompanya la seva realitat cristiana.

El nostre bisbe Salvador Giménez Valls ha presidit l’Eucaristia concelebrant amb Mn. Josep Anton Jové, vicari general; Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori i degà del capítol catedralici; Mn. Jesús Tarragona, canonge; Mn. Víctor Martínez, rector in solidum de la Unitat Pastoral de Cappont; el P. Joaquín Recasens ofm, del santuari de sant Antoni de Pàdua, i Mn. Adrià Burca, sacerdot d’atenció pastoral a la comunitat romanesa catòlica. La Coral Units pel Cant que dirigeix la Sra. Antonieta Melé ha acompanyat meravellosament tota la celebració amb cants marians.

La Mare de Déu és l’ambaixadora del cel

El bisbe Salvador ha iniciat l’homilia agraint a l’Acadèmia Mariana i a tots els qui tenim a la Mare de Déu com a model: ‘Maria és una dona concreta que va dir Si al Senyor. El poble de Déu ha anat creant advocacions concretes reconeixent la nostra fragilitat i totes són importants perquè la reconeixen com a ambaixadora del cel.’

El Bisbe ha continuat destacant que ‘la Mare de Déu és única i ella està al centre de la nostra devoció perquè ha posat al Crist al centre de la seva vida’. Per això ha assegurat què ‘la Mare de Déu ajuda als cristians a trobar el camí del seguiment de Crist per a ser-li fidels i ser testimonis seua amb la nostra vida i la nostra paraula.’ I, fent referència a la Paraula de Déu proclamada, ens ha exhortat a ser «ambaixadors de Crist» (2 Co 5,20) i a que siguem cristians autèntics i coherents de manera que la nostra fe sigui el centre de la seva vida.

Els cants, les pregàries i les ofrenes han tingut una especial empremta mariana. Hem encomanat a Maria de Natzaret, com a bona Mare del cel, totes les nostres realitats terrenals i li hem demanat que ens ajudi a escoltar i obeir la Paraula de Jesús i que ‘les nostres mans i els nostres peus es moguin «de pressa» cap als altres, per portar la caritat i l’amor del vostre Fill Jesús, per portar, com tu, la llum de l’Evangeli al món.’

Presentació de les advocacions marianes de Lleida

Acabada la celebració litúrgica, el mateix Oratori de la patrona de Lleida ha estat l’escenari de la presentació de les més de cinquanta advocacions marianes que s’havien sumat a l’acte. La breu referència específica a la seva identitat feia aflorar i descobrir la gran riquesa de l’arrelada presència mariana a la nostra terra.

El bisbe Salvador i el doctor Joan Viñas, director de l’Acadèmia Mariana, han lliurat als representants de cada grup marià una petita imatge de la Verge Blanca de l’Acadèmia, un recordatori i una estampa al·lusius a l’acte, el llibre del darrer certamen marià convocat per l’Acadèmia Mariana el passat 2 d’octubre, i un tríptic informatiu de la institució.

Lliurament de la medalla de l’Acadèmia Mariana al doctor Joan Viñas

Un cop fet el recorregut per les advocacions marianes de Lleida, el Bisbe Salvador, en nom propi i dels membres de l’Acadèmia Mariana, ha imposat la medalla de plata de la institució al seu director en reconeixement a tota la seva generosa i valuosa dedicació a aquesta institució que té per senyera la Mare de Déu. El doctor Joan Viñas ha rebut amb sorpresa aquest merescut homenatge que se li feia poques setmanes després d’haver estat distingit amb la Medalla de la Paeria al mèrit cultural i artístic.

El doctor Viñas ha tancat l’acte que havia promogut amb unes paraules d’agraïment a tots els qui l’havien fet possible amb la seva organització i participació: ‘al Bisbe i als sacerdots, i a tots i totes que estan sota la protecció d’alguna advocació de la Mare de Déu, als presents, als membres de l’Acadèmia Mariana, a la coral Units pel Cant i a tots els que fan que la Mariana sigui la casa de tots, ben cuidada i que s’hi trobin bé.’

Caminem junts amb Maria

La trobada s’ha tancat al menjador de l’Acadèmia Mariana on s’ha ofert un pica-pica a tots els assistents. Aquest també ha estat un moment intens per saludar-nos i animar-nos a repetir aquesta experiència canviant d’amfitrió i, si cal, d’espai.

Aquesta Trobada de les Advocacions Marianes de Lleida ens ha ajudat a conèixer més tots els qui compartim la nostra identitat mariana. Units al voltant de Maria, la Mare de Déu i Mare nostra, ens hem sentit més a prop del cel. Tots nosaltres l’estimem especialment i ella ben segur que s’ha sentit molt feliç de veure els seus fills de Lleida aplegats sota el seu mantell.

El Bisbe Salvador, al final de l’homilia ens ha pregat a la Mare de Déu perquè ‘caminem junts, sempre endavant, celebrant el misteri de l’Eucaristia en companyia dels germans.’ També el cant dels goigs a la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, que ha entonat la Coral Units pel Cant expressen aquesta pregària confiada que fem a la Mare de Déu: ‘Ajudeu-nos Verge Blanca, guia i llum de la ciutat’.  

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn