ACADÈMIA MARIANA

6 agost 2013
Categoria/es: Acadèmia Mariana

FRANCESC TORRALBA, MANTENIDOR DEL CERTAMEN LITERARI DE L’ACADÈMIA MARIANA

El Dr. Francesc Torralba Roselló serà el mantenidor del Certamen Marià que se celebrarà el pròxim 6 d’octubre en honor de la Mare de Déu del Castell de Tragó de Noguera.

Francesc Torralba va néixer a Barcelona el 15 de maig de l967. Llicenciat en filosofia per la Universitat de Barcelona (1990) va rebre el Premi Extraordinari al millor expedient acadèmic. Posteriorment va ampliar estudis a la Universitat de Copenhaguen, i estudià llengua danesa per fer la tesi sobre el pensador Søren Kierkegaard, que va defensar el 1992 obtenint el Premi Extraordinari de Doctorat a la millor tesi de la Facultat de Filosofia de la UB. També va realitzar la llicenciatura en Teologia (1993) sobre la cristologia de Kierkegaard i va defensar la tesi doctoral en teologia sobre el pensament antropològic del teòleg catòlic Hans Urs Von Balthasar (1997). Durant la seva vida acadèmica ha rebut diferents beques i ajuts del Ministeri d’Educació i d’Assumptes Exteriors per realitzar estudis i projectes d’investigació. En l’actualitat és Professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona i imparteix cursos i seminaris en moltes altres universitat d’Espanya i de Sud Amèrica. Ensenya Història de la Filosofia contemporània i Antropologia filosòfica. És vicepresident de la Societat Hispànica d’Amics de Søren Kierkegaard (SHAK) com a especialista que és d’aquest autor que ha traduït del danès al català. És director de la Càtedra ETHOS a la Universitat Ramon Llull d’ètica aplicada dedicada a l’ètica de las organitzacions; director del Ramon Llull Journal of applied Ethics; President del Consell assessor per a la diversitat religiosa de la Generalitat de Catalunya (maig 2011). El desembre del mateix any va ser nomenat per Benet XVI consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu (desembre 2011); membre de la junta directiva d’Aldeas Infantiles SOS España (juny 2012).

Dóna cursos i conferències arreu del món i assessora a diferents organitzacions no lucratives. Participar en congressos de caràcter nacional, europeu i internacional. Forma part de diversos comitès d’ètica i alterna la seva activitat docent amb l’ofici d’escriure. Ha publicat més de setanta llibres de filosofia sobre temes molt variats. Els seus primers llibres estan dedicats al pensament del jove Nietzsche, Cercles infernals (1990) i L’eternitat de l’instant (1994). Entre les seves darreres publicacions, L’art de saber escoltar (2006), El sentit de la vida, Sosegarse en un mundo sin sosiego (2008), Ah, si! Com parlar de Déu als infants (2009), La Iglesia en la encrucijada. De Benedicto XVI al papa Francisco, (2013). Part de la seva obra ha estat traduïda al francès, alemany i italià. Publica en diverses revistes especialitzades i també és molt present en els mitjans de comunicació social a Catalunya i a l’Estat espanyol. Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut diferents premis d’assaig en llengua catalana.

El seu pensament s’orienta cap a l’antropologia filosòfica i l’ètica. Emmarcat dins del personalisme contemporani, planteja en la seva obra una anàlisi de les qüestions centrals de l’existència humana (el sofriment, el silenci, la mort, Déu, el sentit, la llibertat) des d’una perspectiva filosòfica que tracta d’integrar la riquesa de l’herència judeocristiana i els corrents filosòfics moderns i contemporanis.
 
Està essencialment preocupat per articular una filosofia oberta al gran públic que pugui alternar profunditat i claredat a l’hora.


Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn