ACADÈMIA MARIANA

7 octubre 2018
Categoria/es: Acadèmia Mariana

FESTES DE LA VERGE BLANCA DE L?ACADÈMIA. CELEBRACIONS RELIGIOSES AMB RESSÒ MERCEDARI

Al llarg de la primera setmana d’octubre l’Acadèmia Mariana ha celebrat les Festes de la Verge Blanca de l’Acadèmia. La dedicació del Certamen Marià dedicat a la Mare de Déu de la Mercè ha propiciat la participació de l’orde mercedària i la comunitat parroquial de la Mercè en totes les eucaristies, juntament amb el Director de l’Acadèmia Mariana, Dr. Joan Viñas, i membres de la Junta. Han tingut lloc a l’Oratori de la patrona de Lleida, precedides pel Sant Rosari. acuradament preparat i resat amb molta devoció per dues joves de la parròquia de la Mercè.

La primera celebració ha estat la Vigília de la Mare de Déu, el dia anterior a la seva festa. La Missa ha estat presidida pel P. Vicente Zamora Martín, superior de la comunitat mercedària de Lleida, concelebrant amb Mn. Jesús Tarragona, director honorari i vitalici de la Delegació diocesana de Patrimoni artístic i cultural, i Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia. Han acompanyat amb els seus cants la Coral Units pel Cant, dirigida per Antonieta Melé i Mª Carme Grasa a l’orgue.

El P. Vicente s’ha mostrat especialment satisfet de poder presidir l’eucaristia a l’Acadèmia Mariana, erigida al mateix emplaçament del primer convent mercedari de Lleida en la commemoració dels 800 anys del naixement de l’orde. En el dia de la seva festa, ha recordat que santa Teresina de l’Infant Jesús va viure l’evangeli de la humilitat i ha animat a obrir-se a l’experiència de Maria i, com ella “Déjense tocar por la gracia de Dios, déjense llevar por el Espíritu Santo”.

Després de memorar la fundació de l’Orde de la ‘Mercè’ a inspiració de Maria, que ens allibera de les captivitats, i que a la Verge Blanca de l’Acadèmia la ciutat de Lleida li va ofrenar un cor de plata per haver-la alliberat del còlera, el P. Vicente ha insistit a preguntar-nos: “Què estaríem disposats a donar-li avui nosaltres per a la conversió de la nostra ciutat? Demanem-li a l’Esperit Sant. Fent-ho amb amor permeteu que molts cors tornin a tu.”

 

 

 

El dia de la Festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia s’han celebrat dues eucaristies a l’Oratori. La de les 12 del migdia l’ha presidit el P. Ignacio Blasco om, nou rector de la parròquia de Sant Pau, concelebrant amb Mn. Gerard Soler. Ha acompanyat amb el cant la Coral Veus Amigues, dirigida per Antonieta Melé i Carme Grasa a l’orgue.

L’homilia del celebrant s’ha centrat en el valor de la confiança en Déu de Maria: “El sí a Déu suposa l’acceptació de tota la vida, sabent que és el Senyor qui la sustenta. Avui Maria ens interpel·la amb una pregunta: Quins són els nostres/meus Sí a Déu? Només es tracta de viure amb autenticitat i coherència la nostra vida,” ha afegit.

 

 

 

Ha presidit la Missa vespertina Mons. Salvador Giménez Valls, concelebrant amb Mn. Jesús Tarragona, el P. Carmelo Portugal om i Mn. Gerard Soler. Ha acompanyat amb el cant la Coral l’Estel del Cercle de Belles Arts, dirigida per Gemma M. Naranjo. El regidor Joan Vilella ha assistit a la celebració.

El Bisbe ha recordat la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, “ben units a tota la gent que l’ha venerat. És patrona perquè cuida de la fe de tots els cristians. Que no perdem la nostra història de segles que porta al cor.” Tot comentant que la seva imatge representa la Immaculada Concepció, ha dit referint-se també a la litúrgia pròpia de la festa: “l’Església no dubta en reconèixer aquesta la funció subordinada de Maria per a viure, veure i celebrar Jesucrist. Estem obligats a posar al cor la Verge Blanca de l’Acadèmia.”

Els Bisbe també ha fet ressò del 60è aniversari del Col·legi Episcopal Mare de Déu de l’Acadèmia fundat pel Bisbe Aurelio del Pino per donar formació, cultura, la fe i l’adhesió a Jesucrist als nois de la nostra ciutat. Ha fet un agraïment als sacerdots i laics que hi han passat com a professors, alguns dels quals asssistien en la celebració.

 

 

   

Al llarg del matí, l’alumnat de l’Episcopal ha celebrat la festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia, que també és la patrona del Col·legi. Alguns grups han vingut a visitar l’Oratori per participar en l’Eucaristia i han fet ofrena de flors a la Verge Blanca. Els alumnes de 4t curs del Col·legi Santa Anna també han volgut visitar el Palau de Maria i venerar la patrona de la ciutat el dia de la seva festa.

 

 

El diumenge 7 d’octubre a les 12 del migdia, coincidint amb el dia del Certamen Marià, s’ha celebrat una nova Eucaristia presidida pel Bisbe Salvador i concelebrada pel P. José Juan Galve, Provincial dels Mercedaris d’Aragó, i Mn. Jesús Tarragona. Hi han assistit la regidora Rosa Maria Salmerón i el diputat Paco Cerdà. La Missa solemne ha estat cantada pel cor parroquial de La Mercè, dirigit per Miguel Ángel Olmos.

Després de dedicar unes paraules d’agraïment a tots els presents, enumerant les institucions representades el Bisbe ha cedit la paraula al P. Provincial que ha fet la predicació fent una reflexió sobre els 800 anys del naixement de l’Orde de la Mercè, una comunitat mariana present actualment als cinc continents on Maria és la Mare sobretot dels més febles i vulnerables, i la seva “difícil tasca amb pobres dels pobres, perquè els hi falta la llibertat.” A més de la missió social de La Mercè, el P. Galve també s’ha referit a la Mercè com a camí de santedat, segons el missatge del cardenal Angelo Amato en l’Obertura de l’Any Jubilar de l’orde a Roma.

 

  

 

 

 

 

Totes les celebracions han finalitzat amb el bes de la medalla de la Verge Blanca de l’Acadèmia, amb el cant dels Goigs en lloança a la Mare de Déu de l’Acadèmia, la Verge Blanca.

Aquesta vegada tots els assistents han estat emplaçats a continuar la cerimònia al vestíbul de l’Acadèmia Mariana, amb la inauguració de la restauració de la Mare de Déu del Jardí, la talla gòtica de pedra policromada que recorda els orígens de la institució, i la seva reinstal·lació al Palau de Maria.

 

Als actes religiosos realitzats a l’Oratori cal afegir la Vetlla de Pregària organitzada per la Pastoral de Joves i Vocacional, el divendres 5 d’octubre al vespre. Seguint la mateixa pauta de les trobades “Hakuna La Mercè Lleida” s’ha llegit un text bíblic acompanyat de reflexió i pregària, i seguit d’un pica-pica molt animat al claustre de l’Acadèmia Mariana.

 

 

Les festes de la Verge Blanca de l’Acadèmia han culminat amb el Certamen Marià dedicat a la Mare de Déu de la Mercè, patrona de l’Orde de la Mercè, en la commemoració del 800 aniversari de la seva fundació, al Paranimf de l’Acadèmia Mariana.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn