ACADÈMIA MARIANA

6 octubre 2019
Categoria/es: Acadèmia Mariana

FESTES DE LA VERGE BLANCA DE L?ACADÈMIA

Celebracions religioses a l’Oratori de l’Acadèmia Mariana i a la Catedral

La Festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, s’han preparat amb un Tridu a la Mare de Déu, amb el Res del Rosari i la celebració de l’Eucaristia. Ha tingut lloc del dilluns 30 de setembre al dimecres 2 d’octubre a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia. El Bisbe de Lleida Mons. Salvador ha presidit la celebració de l’Eucaristia del dos primers dia del Tridu. Ho ha fet revestit amb una casulla amb la imatge brodada de la Verge Blanca de l’Acadèmia. El Capellà de l’Oratori i concelebrant, Mn. Gerard Soler, ha indicat que la casulla era un obsequi personal fet en acció de gràcies per la culminació de la restauració del retaule i que li feia il·lusió que fos el Bisbe qui la lluís per primera vegada.

A l’homilia del primer dia, el Bisbe Salvador ha apropat la figura de la Verge Maria, Mare de Jesús, i de sant Jeroni en el dia de la seva festivitat. “Qui ignora les Escriptures, ignora Crist”. Amb aquesta expressió del Pare de l’Església que va traduir la Bíblia al llatí, el Bisbe ha fet una petició: “que vulguem acostar-nos a la Paraula de Déu per a llegir-la, escoltar-la i aplicar-la a la nostra vida amb l’ajuda de la Mare de Déu”, tot recordant “la Paraula de Déu s’ha encarnat en el cos de Maria”. A la vegada el Bisbe ha informat que el mateix dia el Papa Francesc havia signat una Carta Apostòlica fent memòria de l’inici del 1600 aniversari de la mort de sant Jeroni, on estableix que el III Diumenge del Temps Ordinari es dediqui a la celebració, reflexió i divulgació de la Sagrada Escriptura.

La Coral Cants i Rialles que dirigeix Gemma M. Naranjo ha acompanyat amb els seus cants tota la celebració i ha rebut la felicitació del Bisbe i de tots els assistents en l’acte inicial del seu vint-i-cinquè aniversari que continuaran celebrant durant aquest any. 

 

  

 

En la celebració eucarística del segon dia del Tridu, festivitat de Santa Teresina, el Bisbe ha recordat la figura de la patrona de les Missions que va morir als vint-i-quatre anys d’edat perquè sigui model per a tots nosaltres. El Bisbe ha demanat la intercessió de la Mare de Déu Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, per totes les famílies de la ciutat que pateixen, perquè les parròquies i institucions tinguin un cor ben gran, i perquè totes les persones facin el bé, comportant-se com a germans.

La Coral Llum de Veus de Pardinyes, dirigida per Agustí Ardanuy, ha cantat la missa interpretant amb temes populars que han estat seguits pels assistents. El Bisbe ha agraït i felicitat l’acompanyament musical d’aquesta coral que ha celebrat recentment els seus trenta-cinc anys de vida.

 

 

La festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia s’ha celebrat amb dues eucaristies al seu Oratori, al migdia i a la tarda. Les ha presidit Mn. Gerard Soler i han estat acompanyades per la Coral Units pel Cant dirigida per Antonieta Melé amb Ma Carme Grasa a l’orgue.

El Capellà de l’Oratori ha glossat la figura de Mn. Josep Maria Escolà i com la seva estima per la Mare de Déu el va portar a fundar l’Acadèmia Mariana. També ha recordat la història del cor de plata que els socis de la institució li van ofrenar en acció de gràcies, la imatge feta per poder-lo lluir, així com el patronat de la Verge Blanca de l’Acadèmia a Lleida des de l’any 1946. “La Mare de Déu ens porta al cor i nosaltres també hem de portar-la al nostre cor”, ha dit Mn. Gerard animant-nos a estimar més i més a la Verge Blanca, Immaculada, neta, transparent, procurant ser blancs, transparents i fer el bé amb l’exemple i ajuda de la Mare de Déu.

  

 

  

 

 

  

Les celebracions han acabat amb el bes de la medalla de la Mare de Déu i el cant dels Goigs de la Verge Blanca de l’Acadèmia. Al llarg del dia s’ha fet ofrena de flors a Maria per part de grups del Col•legi Episcopal de la Mare de Déu de l’Acadèmia i devots.

 

La Pastoral de Joves i Vocacional també ha organitzat una Vetlla de pregària amb Maria. Ha tingut lloc el divendres 4 d’octubre a l’Oratori de l’Acadèmia Mariana. Ha estat un espai de fe compartida, d’aturada enmig de la rutina, i de reunió al voltant de la Mare de Déu de l’Acadèmia, dins dels actes del Certamen Marià. La vetlla ha comptat amb l’acompanyament musical del grup "Reina de la Pau Musics" de Tarragona, que ha permès gaudir a totes les persones assistents d’un moment personal i de gran profunditat espiritual.

Festa de la Mare de Déu de l’Acadèmia

Traslladada la Festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia al primer diumenge d’octubre, segons expressa el decret publicat el 10 de maig de 2019, el diumenge 6 d’octubre s’ha celebrat a la Catedral una eucaristia en honor a la patrona de la ciutat de Lleida. L’ha presidit el Bisbe Salvador concelebrant amb Mn. Jaume Pons, Mn. Jesús Tarragona i Mn. Josep Antoni Ginestà. Hi ha assistit el tinent d’alcalde i diputat senyor Paco Cerdà, el director de l’Acadèmia Mariana, doctor Joan Viñas, altres membres de la comissió gestora i socis i representants d’altres institucions.

Tot i que els celebrants anaven revestits de verd per coincidir aquest diumenge amb l’inici del sínode de l’Amazònia, la litúrgia de la celebració ha estat la de la Immaculada Concepció. La Paraula de Déu proclamada ha inspirat l’homilia del Bisbe centrada en la col•laboració de Maria en la història de la Salvació i com ens interpel•la a nosaltres per a viure amb coherència. “Avui és un dia bo per a mirar la imatge de la Mare de Déu i demanar-li que fem més atractiu el missatge que anunciem”, ha dit referint-se a la patrona de Lleida tot encomanant a Maria les famílies que hi viuen i agraint les persones que fan possible que sigui cada vegada més coneguda i estimada. En aquest sentit el Bisbe ha destacat que la festa hauria d’ajudar a “que totes les parròquies sentin la protecció de la Mare de Déu i totes les institucions tinguin el seu cor de Mare per ajudar els demés, i que tots puguem apropar-nos a la figura de Maria la nostra Mare fent de la nostra vida un servei als demés.”

El Petit Cor de la Catedral, dirigit per Mn. Joaquim Mesalles amb Lluís Climent a l’orgue, ha acompanyat musicalment la celebració que ha acabat amb el cant-pregària dels Goigs a la Verge Blanca de l’Acadèmia. Des del seu humil altar a la primera capella de la girola de la Catedral, ben guarnida de flors, la blanca imatge de la patrona de Lleida esdevenia com un petit far lluminós: “Ajudeu-nos Verge Blanca, guia i llum de la ciutat”.

  

 

 

 

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn