ACADÈMIA MARIANA

25 abril 2020
Categoria/es: Acadèmia Mariana

FESTA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT

LA CONFRARIA DE MONTSERRAT FA UNA CRIDA ALS LLEIDATANS A CANTAR EL VIROLAI DES DE BALCONS I FINESTRES

La Contraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida, ha fet una crida als lleidatans tot convidant-los a que en el dia de la festa de la Patrona de Catalunya -dilluns 27 d’abril- surtin als balcons i finestres dels seu domicilis per a cantar, interpretar amb instruments musicals o reproduir amb aparells el popular Virolai, l’himne que identifica els catalans amb la Moreneta. 

El president de la Confraria Josep Estruch, ha manifestat que és tracta d’aprofitar la sortida als balcons que cada dia fan els ciutadans a les 8 de la tarda, com a mostra d’agraïment al personal sanitari i a tothom que treballa lluitant  per vèncer la pandèmia de la Covid 19, per tot seguit dedicar uns minuts a cantar el Virolai: La Confraria ha pensant que ja que enguany no s’ha pogut celebrar els actes tradicionals de la festa de la Moreneta ni la multitudinària ofrena a l’altar de la Patrona a la Catedral, que seria molt bonic, oportú i simbòlic fer-ho des dels balcons i finestres de casa nostra, tot cantant el Virolai que gairebé tothom sabem i celebrar d’alguna maner públicament la festa”.

Josep Estruch explica que tot i suspendre els actes religiosos previstos per la festa de la Verge de Montserrat com a conseqüència del confinament dels ciutadans per l’Estat d’Alarma Sanitari, la Confraria ha pres la decisió de traslladar la seva celebració al dia 8 de setembre, festa de la Nativitat de la Mare de Déu, coneguda a Catalunya com a festa de les Marededéus Trobades i segona festa de la Confraria i de Montserrat: “Aquell dia el bisbe de Lleida Salvador Giménez  celebrarà l’Eucaristia a la Catedral amb la solemnitat que s’escau per la festa de la Patrona, amb el cant del Virolai ii la veneració de la Moreneta en el seu cambril”.

La confraria ha fet arribar la seva crida amb el lema. “Lleida canta el Virolai” als mitjans de comunicació social i també l’ha fet extensiva a les xarxes socials a fi i efecte que arribi a tothom i tingui aquesta original iniciativa un bon ressò. 

 

UNA FESTA DE LA “LA MORENETA” TAMBÉ CONFINADA

Primer van ser les tradicionals processons i demés actes tradicionals de la Setmana Santa, que com el “Dia de la Mona” van caure del calendari. Després ha caigut la diada del Patró de Catalunya Sant Jordi, amb la seva tradicional litúrgia de la rosa i el costum de celebrar alhora la festa del llibre, que ens oferia tots els anys imatges de carrers i places atapeïdes de gent amb un ambient de festa grossa de la cultura catalana.

Avui 27 d’abril, li ha tocat el torn en aquesta obligada descabalada del calendari festiu de casa nostra, a la festa de la Patrona la Mare de Déu de Montserrat, que cau també del calendari festiu català i singularment del  lleidatà. Cal dir que a banda del Monestir de Montserrat, és a la ciutat de Lleida, on la festa se celebra amb un conservat arrelament i innegable popularitat.

De viure en plena normalitat i sense el confinament al que ens ha obligat la pandèmia de la Covid 19, aquest matí a les 9 en punt la Catedral de Lleida hagués obert les seves portes per a no tancar-les fins passades les 9 de la nit, per tal de rebre la visita de milers de lleidatans –uns 5.000 l’any passat- que tots els anys acudeixen per retre l’acostumat homenatge a “la Moreneta” en el seu cambril. S’hagués celebrat la primera Missa a l’altar de la Patrona, organitzada per la Confraria amb la benedicció de les branques de boix que és costum de distribuir entre els fidels que acudeixen a la Catedral en aquest dia i al baixar del cambril se’ls hagués lliurat també el punt de llibre de record, que alguns fins i tot col·leccionen.

Enguany amics, no hi haurà Missa primera, ni boix, ni punts de llibre. Ni tampoc aquelles fileres de nens i nenes d’algunes escoles de la ciutat que acudien entusiasmats i xirois durant el matí a fer la tradicional ofrena de flors. Tampoc podrem veure la llarga filera de fidels i devots fent cua per accedir al cambril i dipositar als peus de la Verge Bruna desenes de ciris i rams de flors, en un improvisat i acolorit jardí primaveral.

No es farà tampoc la visita Espiritual del bisbe Josep Torres i Bages: “Rosa de caritat, foc que sense consumir escalfa, traieu de Catalunya l’esperit de discòrdia i ajunteu tots els seus fills amb cor de germans”. Ni el bisbe Salvador podrà presidir al vespre la Concelebració Eucarística que cloure la festa, ni es podrà cantar com a colofó el cant del popular Virolai als peus de la seva imatge, composat per Mn. Cinto Verdaguer i música del sempre oblidat Josep Rodoreda: “Rosa d’abril, Morena de la serra, de Montserrat estel: il·lumineu la catalana terra, guieu-nos cap al Cel”.

Però tot això no és fruit d’un dia, ni s’improvisa. Mantenir viva la flama de la devoció dels lleidatans a “la Moreneta”, ha estat conseqüència del treball i de l’esforç que al llarg de la seva història ha dut a terme la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, la més important i activa de totes les que hi ha arreu de Catalunya. La “degana de les confraries”, en paraules de l’abat Josep M. Soler.

 La Confraria va sorgir fa 139 anys com a fruit del desvetllament cultural i espiritual de la Renaixença Catalana, de l’empenta de la Joventut Catòlica de Lleida i de l’entusiasme de lleidatans vinculats a la Renaixença, com el metge i poeta Lluís Roca i Mn. Josep Escolà, promotors de l’Acadèmia Mariana. Va ser fundada el 22 d’agost de 1881, any de la proclamació de la Mare de Déu de Montserrat com a Patrona de Catalunya i tingué com a seu inicial la capella del Seminari, si bé el 12 d’octubre del mateix any el bisbe Josep Costa, a fi i efecte de que la Confraria i el culte a la Moreneta esdevingués més popular, signà el document de la seva agregació a l’Oratori de la Verge dels Dolors, on va romandre fins la Guerra Civil. Passat l’enfrontament bèl·lic, el gener de 1946 -fa 74 anys- es restaurà la Confraria amb seu a l’església de Sant Llorenç, que aleshores feia les funcions de Catedral provisional. Tres mesos després, el 27 d’abril del mateix any festa de la Patrona, va ser beneïda la nova imatge de “la Moreneta”, una extraordinària talla de l’escultor Josep Maria Camps i Arnau. Finalment, el 28 de setembre de 1955 la imatge seria traslladada en solemne processó al seu nou altar i cambril, de la ja restaurada Catedral Nova.  

Des d’aquella fita i durant aquets darrers 65 anys, mai per cap motiu s’havia deixat de celebrar la seva festa a la Catedral. Enguany no serà pas així, degut a les circumstàncies de l’Estat d’Alarma que estem vivint i patint a causa de la pandèmia del Coronavirus. Certament que per la Confraria i pels lleidatans la d’avui serà una festa de “la Moreneta” distinta, viscuda amb certa tristor, resignació i melangia, impensable tot plegat fa poques setmanes en que fins i tot la Junta ja tenia perfilat el programa del tridu, de la festa i també de la LXXIII Romeria a Montserrat d’enguany. Serà la d’avui una festa de “la Moreneta” també confinada com tantes altres i sense el caliu de la gent. És per això mateix que cal viure-la interiorment en el caliu del cor, tot recordant aquella dita que diu:  Sense caliu, l’esperit nou viu.

Jordi Curcó

Confraria Montserat

 
 
LA CONFRARIA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT TRASLLADA LA CELEBRACIÓ DE LA FESTA 
DEL 27 D’ABRIL AL 8 DE SETEMBRE

La Junta de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida, davant l’Estat d’Alarma i l’actual situació de confinament, com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus-Covid 19, d’acord amb les indicacions de les autoritat sanitàries i tenint en compte les orientacions de la Conferència Episcopal Tarraconense, ha pres el dolorós acord de suspendre els tradicionals actes religiosos previstos properament en honor de la Patrona de Catalunya i de tant arrelament a la ciutat de Lleida.

Així se suspèn el Tridu de Preparació a la festa de la Patrona, que havia de celebrar-se els dies 24,25 i 26 d’abril; l’anada a la Vetlla de Montserrat i la multitudinària ofrena de flors que tots els anys té lloc durant tota la jornada del dia 27 d’abril, festa de la Mare de Déu de Montserrat, a l’altar de la Patrona a la Catedral de Lleida.

Tanmateix la Junta ha acordat, que al no poder celebrar la festa de la Patrona el dia que li pertoca, amb la solemnitat acostumada i la manifestació de devoció popular dels lleidatans envers la Mare de Déu de Montserrat, ho celebrarà amb tota solemnitat el dia 8 de setembre, festa de les Marededéus Trobades i festa alhora de Montserrat i de la nostra Confraria. Així en aquella jornada i com ja és costum tots els anys, tindrà lloc la celebració de l’Eucaristia a la Catedral, amb la veneració de “la Moreneta” en el seu cambril.

Finalment i pel que fa a la LXXIII Romeria a Montserrat prevista pels dies 7 al 14 de juliol, la Junta estudiarà la possibilitat de traslladar-la a unes noves dates que s’anunciaran una vegada superem l’actual situació.

“Mare de Déu de Montserrat,

Vos que vetlleu sempre pel nostre poble,

us demanem que gireu vers nosaltres

el vostre dolç esguard i que escolteu

les pregàries de qui us invoquen.”

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn