ACADÈMIA MARIANA

2 octubre 2016
Categoria/es: Acadèmia Mariana

EUCARISTIA SOLEMNE EN HONOR A LA VERGE BLANCA DE L?ACADÈMIA

 

L’acte central de la commemoració del setanta aniversari del patronat de la Verge Blanca de l’Acadèmia ha tingut lloc a la Catedral anunciat pel repic festiu de campanes del campanar de la Seu Vella. El Bisbe Salvador ha presidit una Eucaristia solemne concelebrada pel Cabildo catedralici i altres sacerdots i diaques que s’hi han pogut sumar. Hi ha assistit l’alcalde Sr. Àngel Ros i membres de la corporació municipal, el Delegat de Govern a Lleida, Sr. Ramon Farré, i el Director de l’Acadèmia Mariana, Dr. Joan Viñas, i els membres de la comissió gestora i de l’anterior Junta directiva de l’Acadèmia Mariana.

El Bisbe Salvador ha iniciat l’homilia donant la benvinguda a tots i també ha felicitat els setanta anys de la Verge Blanca com a patrona de la ciutat amb un agraïment ‘tantes persones que han fet possible el coneixement i la veneració a la Mare de Déu’ però convidant a ‘no mirar el passat amb nostàlgia i melangia’. Ha convidat a mirar la Mare de Déu i demanar-li: ‘Ajuda’ns a viure la fe del teu fill Jesús; a no mirar el passat pensant que era millor que avui; que ens protegeixi, ja que ser la patrona vol dir acompanyar-nos per fer el bé a l’estil de Jesús; que no s’oblidi mai dels que més pateixen i que protegeixi en primer lloc els que tenen més necessitat.

A continuació el Bisbe s’ha centrat en les lectures de la Immaculada Concepció perquè ‘a Mare de Déu serà per nosaltres una gran lliçó de vida i de fe’. I ha ressaltat que després de l’Anunciació, Maria va acceptar col·laborar com a serventa en la història de la Salvació i això ens ha d’ajudar en el que nosaltres tenim: ‘La nostra fe sempre ens ajuda a respondre al Senyor, amb responsabilitat personal i responsabilitat comunitària. És un dia bo per a fer-ho.’ I va fer algunes reflexions al voltant d’aquest tema:

‘Com a bisbe jo també em pregunto si estimo i guardo la comunitat que Déu m’ha confiat. El mateix fan els mossens i consagrats. Tots hem de preguntar-nos si responem amb autenticitat la nostra missió amb les persones que tenim encomanades: pares de família, padrins… Visquem amb alegria la nostra fe i no tinguem mai por de confessar que som creients, seguidors de Jesús.’

‘També la responsabilitat comunitària. Com van les parròquies? Son vives realment? Com mostren als demés la fe en Jesucrist. A les nostres autoritats, com serveixen més i millor els demés? Als responsables de l’Acadèmia Mariana, que en la nostra funció com a corporació sigui per convertir-nos i donar qualitat cristiana al que fem. Per a tots, que siguem autèntics cristians. La fe no és només tenir-la en la ment i en el cor, sinó desenvolupada de cara als demés. Tenim molt a fer.’

‘Que en la commemoració d’avui puguem dir a Maria que ens ajudi a ser guies de Déu i Jesús, tot a glòria seva, però per al bé dels nostres germans. Que ens faci a tots nosaltres autèntics seguidors de Jesucrist. També demano por totes les famílies cristianes de Lleida; que tots siguin responsables en la transmissió de la fe.’

Les paraules finals de l’homilia el Bisbe les va dedicar a comentar les prioritats diocesanes de la Carta pastoral lliurada en la jornada de l’Enviament i la visita del Papa Francesc a dues nacions amb molts pocs catòlics – Geòrgia i Azerbaitjan- i el seu interès per la dimensió interreligiosa del seu pontificat, tot demanant a la Mare de Déu que ‘pugui presentar la fe en Jesucrist com la millor opció per a la justícia i la pau.’

La catedral s’ha omplert de fidels que han volgut venerar la patrona de Lleida, la Verge Blanca de l’Acadèmia. La Missa solemne ha estat cantada pel Petit Cor de la Catedral, dirigit per Mn. Joaquim Mesalles, amb l’acompanyament a l’orgue per Lluis Climent. En acabar han interpretat els Goigs de la Verge Blanca de l’Acadèmia mentre els lleidatans veneràvem a la nostra Patrona besant la medalla als peus de la seva imatge que havia presidit l’Eucaristia al presbiteri: ‘Ajudeu-nos Verge Blanca, guia i llum de la ciutat’.

La celebració solemne ens ha submergit en el misteri de la Mare de Déu i en el nostra realitat com a cristians. Ens hem sentit contents que el ressò de la festa s’hagi sentit amb força a tota la ciutat. El so de les campanes també hi ha ajudat. Les dues catedrals, consagrades a Maria, s’han unit a la joia de la celebració de la festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia, la nostra Immaculada Concepció, que enguany ha coincidit en diumenge. També els Gegants de la ciutat han sortit al carrer i han ballat davant de la Catedral per a sumar-se a la celebració.

Tal com ha anunciat el Bisbe al final de l’Eucaristia, per la tarda els actes han continuat amb el Certamen Marià dedicat a la Immaculada Jove, al Paranimf de l’Acadèmia Mariana. Ha estat una jornada dolça, festiva i mariana que que ja resta per sempre al nostre cor.

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn