ACADÈMIA MARIANA

27 setembre 2016
Categoria/es: Acadèmia Mariana

EL RETAULE DE LA VERGE BLANCA DE L?ACADÈMIA JA ESTÀ RESTAURAT

El Capellà de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia, Mossèn Gerard Soler, ha presentat el resultat de la restauració del retaule de l’Oratori, acompanyat per Ximo Company, Delegat Diocesà de Patrimoni Artístic del Bisbat de Lleida i Director del CAEM (Centre d’Art d’Època Moderna) de la Universitat de Lleida, i de Miquel Àngel Herrero, restaurador del CAEM.  

“Estem molts contents perquè ha quedat molt bé i hem fet una obra per la ciutat de Lleida” ha explicat Mossèn Gerard. “Molta gent ens ha ajudat econòmicament”, ha precisat. Els noms dels col·laboradors s’escriuran en el Cor de Plata que la Verge Blanca de l’Acadèmia porta a les seves mans.

La iniciativa d’un grup de fidels ha permès restaurar el retaule de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia Mariana. El cost de les obres serà de 36.000 euros. La reforma ha estat encarregada al CAEM (Centre d’Art d’Època Moderna) de la Universitat de Lleida i ha tingut lloc entre els mesos de juliol i setembre.

El Delegat de Patrimoni Artístic del Bisbat de Lleida i director del CAEM, Dr. Ximo Company ha destacat que “és una acció modèlica des del punt de vista de recuperació del patrimoni. Normalment actuem quan les coses estan molt deteriorades, aquí hem actuat a temps”. “Tenim retaule per a anys”, ha explicat Company.

Per la seva banda, el restaurador del CAEM, Miquel Àngel Herrero ha explicat que “el retaule presentava una sèrie de patologies que afectaven l’apreciació estètica del mateix”. En aquest sentit ha destacat que “als anys 60 es va fer una intervenció on es van aplicar purpurines i falsos ors sobre ors purs, que estan fets amb aliatges de coure que amb el temps es van oxidant i s’ennegreixen”. La intervenció ha consistit en una neteja completa de tot el moble i en la recuperació la policromia original i la capa d’or.

El retaule de la Verge Blanca de l’Acadèmia és obra d’Hermenegild Jou (1870). El 1936 va quedar completament destruït. El retaule actual és una rèplica de l’anterior, obra del taller de Ramon Borràs (1941). Es tracta d’una obra d’estil historicista neogòtic, de fusta tallada, estucada policromada i daurada amb pa d’or fi per Llucià Oliva (1952). És una de les millors obres d’aquest estil a la Catalunya occidental.

La restauració s’inaugurarà el pròxim dissabte 1 d’octubre amb una Eucaristia presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez a les dotze del migdia.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn