ACADÈMIA MARIANA

6 juliol 2015
Categoria/es: Acadèmia Mariana

EL P. JAUME SIDERA PUBLICA UN LLIBRE SOBRE EL BEAT OSCAR ROMERO

               

Que la meva sang sigui llavor de llibertat’ és el títol del nou llibre del P. Jaume Sidera, dedicat a Mons. Óscar Romero amb ocasió de la seva beatificació. Ha comptat amb la col·laboració de Joan Soler, president de l’Associació Casal Claret de Vic; Màxim Muñoz, provincial dels Claretians de Catalunya, i de Josep Roca, missioner claretià al Brasil.

El beat Óscar Arnulfo Romero Galdámez va ser un signe de contradicció enmig d’un món sacsejat per la violència del poder constituït i per les forces que hi lluitaven en contra. El beat Òscar se situà al bell mig: fou titllat de comunista pels uns i de traïdor pels altres. Fidel a la Paraula de Déu i a la Doctrina Social de l’Església, rebutjà tota violència que no fos la de l’amor. I fou víctima de la violència extrema: una bala assassina se l’endugué justament quan es disposava a fer l’ofrena del pa i del vi de l’Eucaristia. El poble senzill i pobre el considerà màrtir des del primer moment. Era el Pastor que oferia la vida pels seus. Com Jesús.

Aquest llibre ha estat proposat i publicat per l’Editorial Claret com un homenatge dels claretians al bisbe màrtir salvadoreny. En la presentació de l’obra, el seu autor principal, el P. Sidera ha descrit l’origen humil de Romero i ha parlat de la seva dificultat per gestionar l’economia de la diòcesi quan va ser bisbe auxiliar. També s’ha referit a l’època de postconcili que va viure com a rector i de la constància que va mantenir en la pregària de cada dia. Així ha explicat l’evolució del personatge, que de mica en mica viu l’evangeli amb més radicalitat. I com va passar de ser “alèrgic a la intervenció en els conflictes socials” a arribar a afirmar que “llegint la bíblia amb els camperols, m’adono que el poble és el meu profeta”. Ha sentenciat que “aquí comença el drama”.

Romero relata en un text com topa amb la misèria: “Amb aquella canalla que morien només per l’aigua que bevien”. I d’aquí el P. Sidera considera que va comprenent “el sentit de la injustícia social dels temporers que cobraven salaris de misèria”. Romero va obrir els locals del bisbat "per assegurar a tothom un àpat calent i un lloc on dormir”.

El P. Jaume Sidera i Plana ocm és llicenciat en Filologia Clàssica a la Universitat de Barcelona. Dedicat a la docència del llatí i del grec va fer, amb un jove professor ajudant, una gramàtica llatina molt pedagògica. És membre de l’Associació Bíblica de Catalunya: ha traduït i comentat diversos llibres escrits en grec per a la Bíblia Interconfessional, coneguda com la BCI. És l’autor de la traducció dinàmica al català del Nou Testament i de diverses biografies, entre elles la de sant Antoni Maria Claret; la darrera sobre el P. Xifré, cofundador dels claretians, publicada fa un any. és superior dels claretians de Lleida. Actualment és superior dels missioners claretians de Lleida, professor de l’IREL i membre de la Comissió Gestora de l’Acadèmia Mariana.

 

Watch live streaming video from claretcattv at livestream.com

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn