ACADÈMIA MARIANA

26 setembre 2014
Categoria/es: Acadèmia Mariana

EL DR. SEBASTIÀ SERRANO, MANTENIDOR DEL CERTAMEN MARIÀ DE LA MARE DE DÉU DE LES SOGUES

El lingüista Dr. Sebastià Serrano Farrera (Bellvís, Pla d’Urgell 1944) estudià Matemàtiques i Filologia a la Universitat de Barcelona, i s’hi doctorà amb una tesi sobre lingüística matemàtica. El 1969 impartí els primers cursos de semàntica general i de lingüística matemàtica de tot l’estat espanyol. Actualment és catedràtic de lingüística general i de teoria de la comunicació a la UB.

Ha publicat molts estudis sobre semiòtica, lingüística general, poètica, filosofia, teoria de la ciència i, sobretot, teoria de la comunicació, i ha desenvolupat una reflexió lúcida i original sobre les potencialitats de la comunicació no verbal i la seva influència en les relacions humanes. En els seus llibres es barregen aspectes biològics i culturals de la comunicació i reflexions sobre els processos de comunicació verbal i no verbal. La seva obra ha estat reconeguda amb el III Premi Anagrama d’Assaig, per ‘Elementos de lingüística matemática’ (1975) i el premi Ramon Llull de novel•la per ‘Elogi de la passió pura’ (1990). El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Cataluña. Jordi pel conjunt de la seva obra i la seva aportació a la cultura. Però si una cosa volguéssim destacar d’ell, aquesta seria l’amor per la seva terra.

El passat mes de maig va actuar com a pregoner de la festa Major de Lleida. Va fer un pregó molt emotiu explicant la seva vinculació a Lleida i a lleidatans i elogiant la ciutat, qualificant-la de modèlica en la transformació d’una societat agrària artesanal sòlida, ben organitzada, cap a la modernitat, amb gran capacitat de conservar una identitat pròpia. Va reflexionar sobre la ciutat 500 anys enrere, la seva Universitat, els estudis innovadors de Medicina i la figura d’Arnau de Vilanova. De la ciutat actual es referí a l’actual “dèficit de verd”, la sostenibilitat cultural, en què s’ha de defensar les tradicions. la llengua i la cultura mil•lenàries; la sostenibilitat social –una societat de consum on el pobre n’està despenjat-, i la sostenibilitat personal, que es ressent pel gran desplegament d’informació que rep la persona.

L’alcalde Sr. Àngel Ros destacà l’habilitat comunicativa del pregoner i la seva manera de tendir ponts entre la saviesa, remarcant les connexions existents entre la ciència i les humanitats així com els beneficis, a tots els nivells que aporta la literatura, facilitadora de la felicitat emocional.

El Dr. Sebastià Serrano serà el mantenidor del Certamen Marià dedicat a la Mare de Déu de les Sogues, venerada a Bellvís i patrona de la Plana d’Urgell, el diumenge 5 d’octubre.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn