ACADÈMIA MARIANA

21 juliol 2015
Categoria/es: Acadèmia Mariana

EL DR. JOAN J. BUSQUETA, MANTENIDOR DEL CERTAMEN DE L?ACADÈMIA MARIANA

El doctor Joan Busqueta, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, serà el mantenidor del Certamen Marià d’enguany, que se celebrarà el 4 d’octubre i que enguany està dedicat a la Mare de Déu de la Jonquera, patrona de la Pobla de Cèrvoles.

En Joan J. Busqueta i Riu va néixer a Sant Andreu de Palomar, el 17 de març de 1961. Va cursar els seus estudis de Geografia i Història a la Universitat de Barcelona, llicenciant-se el 1984 amb Premi Extraordinari. Es doctorà en Història Medieval, l’any 1989. Des del desembre de 1984 és professor de la Universitat, primer a Barcelona, i des del gener de 1991 a Lleida, ciutat on passà a residir amb la seva família. Actualment, és, des del mes de març del 2010, el degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, on imparteix les seves classes d’Història Medieval i de Paleografia i Diplomàtica. És també professor a l’Insitut de Ciències Religioses de Lleida (IREL).
Viu a Alpicat (Segrià), està casat i és pare de dos fills.

A la Universitat de Lleida, ha estat, entre altres, el director de la commemoració del 700 Aniversari de la fundació de l’Estudi General de Lleida (1997-2000), coordinador de la Universitat d’Estiu (2001-2004) i director de la Fundació de la Universitat de Lleida (2003-2006). Fora de la Universitat de Lleida, va participar en la refundació de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (1985-1989), va ser director de l’àrea d’Història de l’institut d’Estudis Andorrans (1986-1997) president de l’Ateneu Popular de Ponent (2001-2006), director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (2007-2009) i membre del Consejo Asesor del Centro Alfono IX de Historia de las Universidades (Universidad de Salamanca, 2003-2012).

Actualment forma part del Grup de Recerca Consolidat “Espai, Poder i Cultura” de la Facultat de Lletres de la UdL; membre de la Junta Directiva de la Confederación Española de Centros de Estudios Locales del CSIC, des de 2009; membre de la Comissió Assessora de la Ciutat de Lleida, des del 2012; de la Comissió Assessora de Patrimoni Moble i Immoble del Bisbat de Lleida, des del 2013, i Conseller de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Ha rebut les distincions següents: El Premi Francesc Carreras i Candi d’estudis històrics locals, el Premi Recercat, atorgat per la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, i el Premi Athanagia del Grup de Recerques de les Terres de Ponent.

Entre les seves publicacions, cal destacar, els dos volums de la traducció al català, conjuntament amb Raül Torrent i Teresa Quintillà, del Manuscrit dels Usatges i Constitucions de Catalunya de l’Arxiu Municipal de Lleida, (Lleida, 1999); la traducció al català de les Consuetudines Ilerdenses (Els Costums de Lleida, Lleida, 1997); l’edició del Manuscrit dels primers Estatuts de la Universitat de Lleida, de l’any 1300, de l’Arxiu Capitular de Lleida (Lleida, 2000); el volum III de la Història de Lleida editada per Pagès Editors. “La ciutat baixmedieval” (Lleida, 2004); la monografia dedicada a un dels presidents de la Diputació del General (Generalitat) en els darrers temps medievals, Manuel de Montsuar. Contra l’autoritarisme (Lleida, 2011) o l’edició, traducció i estudi de l’Acta de Cort de Cervera de 1359 (En els orígens de la Generalitat de Catalunya, Barcelona, 2014). És autor, així mateix, de dos capítols del vol. II de la col·lecció impulsada pel Bisbat de Lleida “Arrels Cristianes” (Lleida, 2008). Entre les exposicions que ha comissariat, cal destacar la realitzada l’any 2003 amb motiu dels 800 anys de la Primera Pedra de la Seu Vella.

El Dr. Joan J. Busqueta serà el mantenidor del Certamen Marià dedicat a la Mare de Déu de la Jonquera, patrona de la Pobla de Cérvoles, el diumenge 4 d’octubre.


 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn