ACADÈMIA MARIANA

4 octubre 2015
Categoria/es: Acadèmia Mariana

EL CERTAMEN MARIÀ EN HONOR A LA MARE DE DÉU DE LA JONQUERA

Eucaristia solemne a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia

El diumenge següent a la Festa de la Verge Blanca s’ha celebrat el Certamen Marià. Una tradició amb cent cinquanta-tres anys que enguany ha honorat la Mare de Déu de la Jonquera, patrona de la Pobla de Cérvoles, en el set-cents aniversari de la donació de la Carta de Poblament del municipi pel Monestir de Poblet. Malgrat ser de la província de Lleida, aquest municipi de les Garrigues pertany a la diòcesi de Tarragona.

Els actes s’han iniciat amb la celebració d’una Eucaristia solemne a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia. Al presbiteri lluïa amb el seu mantell blanc la imatge de la Mare de Déu de la Jonquera, que per primera vegada havia sortit de la Pobla de Cérvoles per agermanar-se amb la Verge Blanca de l’Acadèmia, la patrona de Lleida i amfitriona del Certamen Marià.

L’ha presidit l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, concelebrant amb el Bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez; l’abat de Poblet, P. Josep Alegre; Mn. Joan Miquel Bravo, rector de la Pobla de Cérvoles; Mn. Jesús Tarragona, Mn. Gerard Soler, Mn. Jaume Pedrós, Mn. Àngel Escales i d’altres sacerdotsLa coral L’Olivera, de Castelldans, dirigida per Ma. Lluïsa Piñero, amb l’organista, Gregori Farràs, ha fet l’acompanyament musical des del cor de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia.

Coincidint amb l’obertura del Sínode de les Famílies, i amb les lectures de la Missa en referència al projecte de Déu sobre el matrimoni, Mons. Jaume Pujol ha fet una apologia de la família cristiana, imatge de l’estima de Déu sobre la humanitat i base del seu equilibri. “La gran prioritat pastoral del Papa Francesc”, ha dit.

A continuació ha fet una semblança de la veritable imatge de Maria, la dóna senzilla de Natzaret, dóna ferma i valenta que dóna el seu SI a les fosques però amb convicció. Maria ens dóna el seu Fill, Jesús. “Una devoció a Maria que no contemplés la devoció a Jesús no seria coherent.”

La celebració solemne ha acabat amb unes paraules del Bisbe Salvador: “Jo estic convençut que el poble cristià no pot estar lluny de la Mare de Déu. Per això cada poble té una advocació distinta molt estimada […] A mi m’agradaria demanar a la Mare de Déu que l’advocació de la Verge Blanca de l’Acadèmia estigui present al cor de totes les famílies de la nostra ciutats els lleidatans; que tots els cristians la tinguin present en la seva vida; que tots els que no són cristians admirin als cristians per la proximitat a la Mare de Déu.”

També ha agraït la presència de l’arquebisbe de Tarragona, de l’abat de Poblet; al rector i l’alcalde de la Pobla de Cérvoles que han portat el què més estimen del seu poble, la Mare de Déu de la Jonquera; la corporació municipal de Lleida, altres autoritats i a tots els que fan possible aquest acte. “Hem de fomentar molt entre tots la devoció a la Mare de Déu. Ella ens estima com una mare, i farà que ens trobem amb Jesús, el seu Fill." 

Certamen Marià al Paranimf de l’Acadèmia Mariana

A continuació tots els assistents s’han desplaçat al Paranimf de l’Acadèmia Mariana, l’espai noble que hauria d’acollir el Certamen Marià, amb el lliurament de premis dels Jocs Florals. El mantenidor del Certamen ha estat el Dr. Joan J. Busqueta, degà de la facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, que ha iniciat el seu discurs amb unes paraules d’agraïment per haver-lo honorat amb aquests comesa, ha fet una extraordinària dissertació sobre Maria i el seu entorn, a la Pobla de Cérvoles i a Lleida.

Després d’una referència a la Carta de Poblament lliurada a la Pobla de Cérvoles fa set-cens anys pel Monestir de Poblet, centre difusor del culte marià, el Dr. Busqueta ha centrat la seva dissertació en la Lleida medieval, seu de l’Estudi General, la primera universitat de la Corona d’Aragó, on se celebraren, el 1338, en temps de Pere III el Cerimoniós, els primers Jocs Florals, instituïts a Tolosa de Llenguadoc quinze anys abans.

Després de cercar l’origen de la tradició mariana que ens aplegava a la sala noble del Palau de Maria, el Dr. Busqueta ha fet una erudita i amena exposició de la devoció que l’antiga universitat de Lleida, i la mateixa ciutat professaven a la Mare de Déu, seu de la Saviesa: a l’escut, donant els lliris del seu amor als estudiants; les festes marianes que s’havien de celebrar, tal com constava als estatuts; el col·legi universitaris de l’Assumpció; la tradició immaculista, molt anterior a la definició del dogma de la Immaculada Concepció; la presència de la Mare de Déu a l’antic hospital de Santa Maria, i a la Mare de Déu dels Paers, que mostra com els governants se senten orgullosos de la divina protecció de Maria.

El Dr. Busqueta ha completat el seu discurs amb una referència a les advocacions marianes protagonistes de l’acte i a la seva devoció, la Mare de Déu de la Jonquera ["Quan em trobo a les fosques sense veure la sortida penso que és possible tancar els ulls de la raó per cercar l’esperança en una altra mirada" (A. Bundó, 1992)], i a la Mare de Déu Blanca de l’Acadèmia, adreçant-li una pregària dedicada als seus companys de la Universitat: “Mare de Déu Immaculada, seu de la saviesa, ajuda’ns a treballar […] fent que cada hora d’estudi sigui una hora d’oració.”

Lliurament de premis 

A continuació s’ha fet l’acte de lliurament dels premis a les obres guardonades pel jurat del Certamen Marià, constituït per nou persones del món de la Universitat i de l’educació, el periodisme, la literatura i les arts escèniques. La Flor Natural del Certamen s’ha concedit al senyor Manuel Laespada Vizcaino, de Manzanares (Ciudad Real), el qual l’ha posat als peus de la Mare de Déu de la Jonquera.

Han fet lliurament dels premis les autoritats representants de les institucions, empreses, entitats i persones que promocionen el Certamen. Algunes de les autoritats han pronunciat unes paraules de salutació als premiats i als assistents a l’acte.

El P. Josep Alegre, abat de Poblet, ha enaltit sant Bernat, gran impulsor de l’espiritualitat mariana, i ha valorat la gran riquesa bibliogràfica recollida per l’Acadèmia Mariana al llarg dels seus cent cinquanta-tres anys de vida, que és una mostra de la seva devoció a la Mare de Déu.

El Sr. Jaume Estrada, alcalde de la Pobla de Cérvoles ha fet esment de la devoció a Maria que aplega unànimement  tots els pobletans, i al pelegrinatge especial de la Mare de Déu de la Jonquera per agermanar-se amb la Verge Blanca de l’Acadèmia que els havia permés conèixer l’Acadèmia Mariana, el magnífic edifici del certamen.

Arquebisbe Mons. Jaume Pujol ha dit que parlar de Maria l’omple d’alegria, per ser la Mare de Crist, la Mare de la humanitat, que es preocupa de nosaltres, i aten les nostres súpliques. I ha valorat els pobles que tenen devoció a la Mare de Déu, que es manifesta amb un amor a Déu molt arrelat i una dolcesa en ls relacions humanes. “Que no perdem aquestes tradicions i que les sapiguem transmetre a les noves generacions. La Mare de Déu és la mateixa, i la venerem amb diferents advocacions. Les advocacions són com fotografies de la mare estimada.”

El director de l’Acadèmia Mariana doctor Joan Viñas s’ha referit a la devoció a Maria és tan antiga com el cristianisme, i l’ha definit com a “persona oberta a Déu, sensible a les necessitats, defensant els pobles i els últims sense voler cap protagonisme, i li demanem ajuda en les dificultats i ens ajuda a ser millors persones”. El doctor Viñas ha felicitat el Dr. Joan Busqueta per la seva magnífica conferència, i al senyor Manuel Laespada, guardonat amb la Flor natural. Ha agrait els nens i joves que han participat al Certamen i als mestres i profesors que els han estimulat. També ha fet memòria dels setanta anys de patronat de la Verge Blanca de l’Acadèmia que celebrarem l’any vinent. I ha fet extensiu el seu agraiment als promotors del Certamen i a totes les persones que l’han fet possible, dirigits pel senyor Juan Luis Salinas; a les pubilles, a l’Orquestrina de la Pobla de Cérvoles i a tots els qui s’hi havien fet presents, especialment els pobletans.

En nom de l’Alcalde Àngel Ros, la regidora Sara Mestres ha agrait als premiats, a l’Acadèmia Mariana i a la Verge Blanca de l’Acadèmia els 150 anys de cultura des de l’espiritualitat.

El Bisbe Salvador també ha tingut paraules d’agraiment a tots els qui havien fet possible el Certamen i els seus projectes de futur. Ha expressat l’alegria que li donen les persones que posen al cor dels nens la devoció a la Mare de Déu, fonamental per als cristians: “Un desafiament dels cristians, és donar a conèixer el missatge de Jesucrist. I no és pot fer millor que a través de la Mare de Déu.” També ha explicat la sorpresa que va tenir al conèixer l’Acadèmia Mariana i veure associada Maria a la cultura. “La confiança i l’amor es transmeten amb Maria. El ser humà així es lliura a l’obra creada i es lliura amb passió als germans sense fer cap mena d’exclusió.”

Abans de tancar l’acte, el Bisbe Salvador ha tingut unes paraules d’agraïment a la tasca de mossèn Ramon Prat, per la distinció que se li ha fet a la Facultat de Teologia de Barcelona, que li ha concedit la medalla d’or als seus quarantta-un any de servei i per la seva gran contribució a unir cultura i religió al nostre poble.

La taula presidencial també ha estat presidida pel Sr. Paco Cerdà, en representació de la Diputació, el Director dels SSTT de Governació, senyor Jordi Curcó; el senyor Enric Martí Desaigües, de Caixabank; la Fundació Sorigué; el Sr Joan Jové, del Celler Mas Blanch i Jové, i de la Llibreria Caselles.

Després dels parlaments s’ha fet la lectura de les obres premiades amb l’acompanyament al piano de la professora Emma Palau. Ha estat un dels moments emotius de l’acte per la seva gran bellesa, musicalitat i el missatge d’amor a la Mare de Déu dels autors de les obres premiades.

Concert de l’Orquestrina de la Pobla de Cérvoles al Teatre de l’Acadèmia Mariana

 

La darrera part de l’acte s’ha desenvolupat al Teatre de l’Acadèmia Mariana, on s’ha fet la projecció del treball audiovisual de Francisco Javier Salinas Sánchez Maria es madre, premiat en la nova modalitat iniciada en aquest Certamen.

A continuació l’Orquestrina de la Pobla de Cérvoles (OPC) ha obsequiat els assistents amb un variat repertori d’obres que han estat molt aplaudides. Aquest simpàtic grup de músics pobletans “de totes les edats, edats i condicions” ha seguit la tradició dels altres anys i ha acabat el concert amb la interpretació d’unes estrofes dels Goigs a la Mare de Déu de la Jonquera, l’advocació mariana convidada al Certamen. Tot el públic ha acompanyat el cant que amb viva emoció entonaven els pobletans des del fons del seu cor:

Quan el poble amb fe constant,
aigua, Senyora, us demana,
vós sou canal sobirana,
per on ve pluja abundant,
i tothom que en vós espera,
ja té l’aigua assegurada.

 

Puix en la suprema esfera
sou la més gran potentada:
siau la nostra advocada
oh Verge de la Jonquera.

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn