ACADÈMIA MARIANA

8 desembre 2022
Categoria/es: Acadèmia Mariana

EL BISBE SALVADOR PRESIDEIX LA MISSA DE LA IMMACULADA I L’HOMENATGE AL DR. JOAN VIÑAS I AL P. JAUME SIDERA

 S’HA EXPOSAT LA RELÍQUIA DEL VESTIT DE LA MARE DE DÉU I LA COL·LECCIÓ DE 2.084 MEDALLES

L’Acadèmia Mariana ha celebrat la diada de la Immaculada Concepció amb una missa presidida pel bisbe Salvador i concelebrada per Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia, i Mn. Jaume Pons, rector de la parròquia del Carme. La Coral de l’Associació del Càncer dirigida per Victor Roman ha solemnitzat la cerimònia amb els seus cants. Aquesta és una festa molt significativa per a l’Acadèmia Mariana, que va ser fundada com un obsequi i monument permanent a la Immaculada Concepció en resposta al dogma declarat pel papa Pius IX l’any 1854.

El Bisbe s’ha referit a la imatge de la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida, representada amb els atributs de la Immaculada Concepció, i a la col·laboració de Maria en la història de la Salvació acollint el Fill de Déu i posant-se al servei de la humanitat. “Avui el Senyor ens demana que siguem segurs en dos actituds bàsiques de Maria: la confiança en Déu i el servei”, ha dit el prelat animant-nos a “servir més i millor a la gent que ens envolta.”

Finalitzada l’eucaristia, s’ha fet un acte de reconeixement al doctor Joan Viñas per la seva tasca com a director de l’Acadèmia Mariana durant 10 anys, així com al pare Jaume Sidera per la seva aportació catequètica a la seva Junta directiva. Tots dos han estat obsequiats amb una imatge de la patrona de Lleida, per bé que el claretià no ha pogut estar present a la celebració degut al seu estat de salut.

Damunt l’altar s’ha mostrat el reliquiari del segle XIX que custodia la relíquia suposadament del Vestit de la Verge Maria. Aquest reliquiari, arribat a Lleida el maig de 1894 procedent de Roma duta pel Rvd. Domingo Lamolla, capellà de l’Acadèmia Mariana, com a regal del Conseller General de l’Acadèmia Mariana a Amèrica, el veneçolà don Armendoro de Urdaneta, és una interessant obra d’orfebreria realitzada en fil d’argent i amb ostensori de plata daurada. S’havia mostrat al públic i venerat per darrera vegada el dia 2 d’octubre de l’any 2000, en la festivitat de la Verge Blanca de l’Acadèmia amb motiu del Jubileu. Actgualment ha estat restaurada per l’orfebre i rellotger Carmelo Ayala, retornant-li la seva esplendor i bellesa originals.

També s’han exposat les 2.084 medalles donades per la parròquia del Carme del llegat de la família Torres Graell. La col·lecció reunida per Maria Dolors Graell al llarg de la seva vida va ser lliurada pels seus fills l’any 2009 a la parròquia del Carme, en compliment de la seva voluntat. Es tracta de peces de diverses advocacions de la Mare de Deu, de sants i relíquies perfectament catalogades que s’han pogut veure després del cant dels Goigs a la Verge Blanca de l’Acadèmia i la veneració de la relíquia.

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn