ACADÈMIA MARIANA

23 juny 2018
Categoria/es: Acadèmia Mariana

EFEMÈRIDES DE L’ACADÈMIA MARIANA

ARA FA CENT ANYS…

LA MORT DEL CANONGE JOSEP ANTONI BRUGULAT, SEGON DIRECTOR DE L’aCADÈMIA MARIANA

Aquest any 2017 que fa sis mesos hem deixat enrere, a Lleida hem tingut molt present Màrius Torres, el nostre poeta més estimat per la ciutadania lleidatana, en complir-se el 75 aniversari de la seva mort.  

Aquell any de 1917 es tancava el període anomenat Alcalde de Designació Reial i el senyor Humbert Torres i Barberà, desprès de ser regidor de la Paeria des de 1905, es convertia en el primer Alcalde elegit democràticament pels regidors sortits de les eleccions del 15 de novembre. La democràcia feia passetes.

Aquell 1917 tot Catalunya plorava la mort del President de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba. Però, a més Lleida, aquell estiu, també plorava la mort del canonge Josep Antoni Brugulat. Va ser el 30 de juliol mentre prenia les aigües , al balneari de Caldes de Malavella, per mirar de millorar la seva delicada salut. A les 14:00 hores del dia 1 d’agost arribava  a Lleida  amb el tren de Barcelona les despulles del canonge, reconegut per la ciutat com el pare del pobres. Familiars, clero i nombroses personalitats van acudir a l’estació a fer-li homenatge. El fèretre va ser traslladat a l’Acadèmia Bibliogràfica Mariana on va quedar instal·lada la capella ardent. El dia del seu enterrament segons   “Anales de l’Acadèmia Bibliogràfica Mariana 1917” obrien la marxa 200 homes amb torxes… seguia la Congregació Mariana amb el seu estendard de dol… representacions associatives de totes les parròquies… Presidien el dol les autoritats religioses, civils, militars, i en el nombrós públic uns 3000 pobres acompanyaven al seu PARE fins al cementiri on desprès de resar tres parenostres foren compensat amb una pesseta d’almoina. Lleida honorà la seva memòria dedicant-li un carrer.    

El mateix any la Diputació Provincial acordà fer un nou Hospital entre la carretera de Lleida a Osca i el camí de Montcada a un quilòmetre aproximadament de la ciutat. El Butlletí de l Col·legi de Metges anuncia la creació d’una clínica quirúrgica sota el patronatge de la Verge de Montserrat. També va obrir les portes el tant desitjat Museu Morera, per al qual el mestre ha fet una important donació de les seves pintures…

Josep Segués i Lladonosa 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn