ACADÈMIA MARIANA

15 juliol 2018
Categoria/es: Acadèmia Mariana

DIA DE LLEIDA A MONTSERRAT

 EL BISBE SALVADOR PRESIDEIX EL DIA DE LA CONFRARIA DE LLEIDA EN LA LXXI ROMERIA A MONTSERRAT

El bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls, ha presidit aquest diumenge 15 de juliol, el Dia de la Confraria de Lleida en el marc de la LXXI Romeria a Montserrat, organitzada per la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida.

A la celebració, van sumar-se un centenar de Lleidatans encapçalats pels els romers que durant una setmana han estat a Montserrat, així com un autocar organitzat per la Confraria i que pujà a la Santa Muntanya amb ocasió d’aquesta jornada a més amés de diversos vehicles particulars.

Els actes s’iniciaren a les 11 del matí amb la celebració de la Missa Conventual a la basílica del Monestir, presidida pel nostre bisbe Salvador i concelebrada pel P. Abat Josep Maria Soler i el P. Manel Nin, bisbe catòlic de ritus Bizantí a Grècia i la comunitat de monjos. Moments abans d’iniciar-se la celebració Jordi Curcó, en nom de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida llegí l’ofrena a la Patrona de Catalunya: …amb la nostra ofrena, va implícita la pregària dels confrares lleidatans, per a que Vos Verge Bruna, des d’aquesta Santa Muntanya, el nostre Sinaí, continueu intercedint per tots nosaltres i ens ajudeu en el nostre camí de pelegrinatge cap al Crist, camí, veritat i vida”.

En la seva homilia el bisbe Salvador convidà els fidels a: “…escoltar i interioritzar la Paraula de Déu” i a ser “…profetes i missatgers de l’Evangeli. Tots els cristians som anunciadors de la Paraula vivint amb coherència la Veritat de Crist i amb l’ajut i companyia de Maria, que amb la seva tendresa ens ensenya el camí de crist”.

En el moment e l’Ofertori, la Confraria es feu present fent la tradicional ofrena a la Patrona dels fruits de la nostra terra, com són l’oli de les Garrigues i els préssecs del Segrià.

Finalitzada la Missa Conventual i després de cantar als peus de “La Moreneta” el Virolai, els romers lleidatans van aplegar-se a l’abadia del monestir en la ja tradicional recepció amb el P. Abat Josep Mª Soler, acompanyat pel bisbe Salvador i el president de la Confraria Josep Mª Estruch, el qual en les seves paraules agraí la presència i companyia del bisbe Salvador i al P. Abat i la comunitat de monjos: “la seva acollida i predisposició amb la Romeria de Lleida”, destacant que amb els seus 71 anys d’història,  la Romeria de Lleida és la degada de tot Catalunya.

El P. Abat en la seva intervenció destacà el fet de que per primera vegada el bisbe de Lleida Salvador Giménez pujava a Montserrat com a confrare: “…com ho son ja tots els bisbes de Catalunya”, recordant l’acord que en aquets sentit van prendre tots els bisbe Catalans en la darrera reunió de la Conferència  Episcopal Tarraconense.

El bisbe Salvador va cloure la recepció amb unes sentides paraules de suport a la Confraria, alhora que manifestà el seu goig de ser de nou a Montserrat: “Celebrar la Missa als peus de la Mare de Déu, sempre és un motiu d’alegria”, digué alhora que expressà un desig: “El poble català mai pot perdre la devoció a la Mare de Déu”.

Tot seguit els romers es dirigiren vers el camí de Sant Miquel, on el passat 8 d’abril la congregació de Germanetes dels Ancians Desemparats va inaugurar una escultura dedicada a la seva fundadora, la santa lleidatana Teresa Jornet. Als peus de la Santa, el bisbe Salvador recordà que aquest any se celebra el 175 aniversari del seu naixement a Aitona i destacà que la santa és Patrona de l’Ancianitat, convidant a tots a resar el Pare Nostre, demanat la seva intercessió envers els ancians més desemparats i donat gràcies: “…per tot el bé que fan les seves germanetes”.

Els romers s’aplegaren posteriorment en un dinar de germanor, per cloure la jornada a Montserrat amb la visita al Camí dels Degotalls, on enmig de la natura s’hi troben les majòliques dedicades a les advocacions marianes més importants i populars de tot Catalunya, entre aquestes la de la Patrona de Lleida la Verge Blanca de l’Acadèmia i les de la Verge de Carrassumada de Torres de Segre o la Mare de Déu de Loreto de Llardecans, totes elles de la diòcesi de Lleida.

A darrera hora de la tarda l’autocar de peregrins retornà a Lleida, mentre que els romers de la LXXI Romeria ho farien el dia següent, 16 de juliol després de celebrar l’Eucaristia de comiat al cambril de la Mare de Déu de Montserrat.

 Jordi Curcó


Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn