ACADÈMIA MARIANA

7 octubre 2019
Categoria/es: Acadèmia Mariana

CERTAMEN MARIÀ DEDICAT A LA MARE DE DÉU DE LA CABEZA, DE VILA-SANA

El paranimf de l’Acadèmia Mariana ha acollit el primer diumenge d’octubre la 152ª edició del Certamen Marià celebrat en honor de la Mare de Déu de la Cabeza, copatrona de Vila-Sana. Ha presidit l’acte el Bisbe de Lleida Mons. Salvador Giménez Valls; el tinent d’alcalde Paco Cerdà, en representació de l’alcalde de Lleida; Rosa M. Perelló, en representació de la Diputació de Lleida; Joan Viñas, director de l’Acadèmia Mariana, Mn. Josep M. Vilaseca, Vicari general del Bisbat de Solsona; Joan Sangrà, alcalde de Vila-Sana; Lorena Jurado, presidenta de la Confraria de la Mare de Déu de la Cabeza

Discurs de la Mantenidora

El solemne acte organitzat per l’Acadèmia Bibliogràfico-Mariana i coordinat per Juan Luis Salinas ha comptat com a Mantenidora Mari Pau Huguet Subias. La reconeguda comunicadora lleidatana ha estat presentada amb molt encert fent al·lusió als populars programes de TV3 que va conduir: “Esperem que avui se senti Com a casa en aquest espai de Connexions que no és una Zona de ball. I és que després d’uns quants Dies de tele torna a ser L’hora de Mari Pau Huguet.” La mantenidora ha iniciat el seu discurs agraint la invitació que va rebre amb sorpresa i il·lusió per tractar-se d’un acte on s’uneixen la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de la seva ciutat, i la Mare de Déu de la Cabeza, per l’amistat amb Lorena i la família Pujol. A aquestes dues advocacions estimades ha dedicat Mari Pau Huguet les seves paraules.

En primer lloc ha glossat la Mare de Déu de la Cabeza que es venera a la capella de la Casa Vella de Vila-Sana, actualment propietat de la família Pujol, una marededéu trobada originària d’Andújar i que s’honora especialment a finals d’abril en una Missa organitzada per la Confraria presidida per Lorena Jurado i cantada pel Coro Romero y Jara de la Casa de Andalucía. Per aquest motiu, Mari Pau ha volgut que l’agrupació posés música a les seves paraules interpretant els Goigs a la Mare de Déu de la Cabeza:

Reina dels àngels amada / del cel i terra Princesa / Oh Verge de la Cabeza / siau la nostra Advocada. / D’Andújar noble ciutat, / on estàveu col·locada / volguéreu ser traslladada / a eix terreny despoblat; / una gran Duquesa ha estat / el motiu d’eixa jornada,…

La mantenidora ha centrat la segona part del seu discurs a l’Acadèmia Mariana i la seva finalitat de promoure i impulsar la devoció a la Mare de Déu a través de la Literatura i l’Art a través del Certamen Marià, els segons Jocs Florals més antics i els únics dedicats a Maria. També ha glossat la figura de la Mare de Déu com a figura protectora i acollidora que també es deixa estimar i acollir tal com va fer la nostra ciutat quan Maria va deslliurar-la de la pesta que l’assetjava el 1865. Així ha recordat la història de l’advocació de la patrona de Lleida i la inscripció que duu al cor de plata que llueix la seva imatge: “Maria és a la boca mel; a l’orella melodia; al cor, alegria; al cor de Lleida”.

Mari Pau Huguet ha dedicat les seves paraules a les llavors que la Mare de Déu ha deixat a la nostra ciutat i al nostre país amb múltiples formes d’acolliment i com la pregària, la literatura, les arts, la poesia i el Certamen Literari són algunes de les múltiples formes que tenim per poder-li agrair. Ha tancat la seva ovacionada intervenció amb la lectura d’uns versos del poema de Ferran Grau dedicat a la Verge Blanca de l’Acadèmia, guanyador del premi de l’alcaldessa de Tàrrega al certamen del 2017: “Has vist mai, pelegrí, quina talla més fina, / delicada i divina com d’amor celestial? / Llampurnegen els ulls, és de fusta albina, / de tan immaculada, no n’hi ha cap d’igual. / Has vist mai, pelegrí, quina talla més fina? / Has vist mai, pelegrí, un rostre més humà?…”

Poesia, música i amor a la Mare de Déu han estat els ingredients que han donat un valor afegit al discurs amb que Mari Pau Huguet ha sintonitzat a l’auditori àvid per escoltar-la.

Lliurament de premis

A continuació s’ha procedit al lliurament de premis patrocinats per i institucions, empreses i particulars. Els guardonats han rebut les distincions de mans dels representants institucionals presents a la taula presidencial, de Josep Maria Pujol i la presidenta del jurat del Certamen Marià, Teresa Maria Figuerola d’acord amb l’acta llegida per la seva secretària Blanca Roca. El guanyador de la Flor Natural, premi concedit  pel Bisbe de Lleida, ha estat Manuel Laespada Vizcaíno, d’Albacete, per la seva obra Estela salvadora, ha lliurat la flor a la Mare de Déu de la Cabeza, l’advocació convidada al Certamen.

Parlaments de les autoritats i concert de la Coral Estel del Cercle de Belles Arts

Els parlaments s’han iniciat amb l’emotiva intervenció de Lorena Jurado demanant a la “Mare de Déu en totes les advocacions que ens guardi i ens guiï de tots els entrebancs que porti la vida i que sapiguem acceptar-nos.” Joan Sangrà s’ha referit a la gran devoció del poble a la Mare de Déu de la Cabeza i als nombrosos devots que aplega la Confraria fundada per Isabel Farré, la seva mare, i que promou la seva veneració dues vegades a l’any, a l’abril i al setembre. Rosa Perelló ha destacat la conveniència de mantenir l’acte cultural i tradicional ja que a totes les viles hi ha una gran devoció a la Mare de Déu. Ha valorat la tasca del jurat, els patrocinadors, ha felicitat als guanyadors.

Mn. Josep M. Vilaseca ha felicitat l’alt nivell cultural i poètic del Certamen Marià i la fidelitat en honorar la dona més important de la història. Amb relació al discurs de la mantenidora ha afirmat haver-se “he quedat corprès escoltant una dona culta, coneguda, famosa, estimada, parlant públicament amb profunditat i sinceritat de la Mare de Déu.” I ha afegit “Vol dir que no seria notícia avui al Telenotícies vespre de TV3?” Una ocurrent i oportuna pregunta ben ovacionada i contestada amb assentiment per la mantenidora.

Al seu torn, el doctor Joan Viñas ha recordat que l’Acadèmia Mariana va néixer per incardinar la fe i la cultura i avui continua amb la mateixa funció “Cal evangelitzar la cultura”, ha assegurat. A més, ha incidit en les tradicions del poble de robustes arrels que alimenten l’arbre ple de fulles i fruits, a la identitat catalana mil·lenària i el ressorgiment d’aquest poble ‘d’arrels cristianes’ i la conveniència de formar-nos per donar raó de la nostra fe sense cometre l’error de voler-la fer desaparèixer: “si ens oblidem de les nostres tradicions perdrem quelcom que és essencial pensant que ja no té un lloc en el segle XXI perquè trenca amb el passat -asseca les arrels- i això té greus repercussions en les persones i els pobles.” Per això el doctor Viñas ha recordat que Jesús va venir al món gràcies a Maria i cal aprofundir en el seu coneixement i seguiment: “Així la societat serà més feliç, més humana i justa.”

Paco Cerdà ha assegurat que el compromís de l’Ajuntament de Lleida està amb l’Acadèmia Mariana. Finalment, el Bisbe Salvador ha agraït la presència de les institucions representades al Certamen, l’elogi tan gran que havia fet a la Mare de Déu Mari Pau Huguet i que la literatura i la música portaven al centre la Mare de Déu i ajudin a viure cada dia millor el missatge de Jesucrist.

Tot seguit els guanyadors han llegit els seus treballs amb l’acompanyament musical del violoncel de Miquel Gracia Sanjuán, que també ha interpretat l’Ave Maria. L’acte presentat per Montserrat Caufapé i Albert Font ha acabat amb la projecció del video guanyador, la foto de grup i el magnífic concert ofert per la Coral Estel del Cercle de Belles Arts dirigit per Gemma Maria Naranjo i Ma Carme Papasseit al piano, amb un repertori variat i popular seguit amb entusiasme per tots els assistents.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn