ACADÈMIA MARIANA

28 gener 2017
Categoria/es: Acadèmia Mariana

CERTAMEN EN HONOR A LA MARE DE DÉU DE FÀTIMA, DE TÀRREGA

 EN EL CENTENARI DE LES APARICIONS DE FÀTIMA (1917-2017) 

L’Acadèmia Mariana convocarà el proper Certamen Marià anual en honor de la Mare de Déu de Fàtima que es venera al Santuari diocesà de la Mare de Déu de Fàtima de Tàrrega.

Els anys cinquanta del segle XX rèpliques de la imatge de la Verge de Fàtima, van recórrer les capitals i poblacions europees. Les diòcesis catalanes també van viure aquestes missions populars.

El 1954 Tàrrega va ser la destinació de la Mare de Déu de Fàtima ‘Peregrina’ que havia passat per les parròquies del bisbat de Solsona en una memorable manifestació itinerant l’any 1949. L’aleshores bisbe d’aquesta diòcesi, Mons. Vicente Enrique Tarancón, va preveure l’edificació d’un santuari per a acollir la imatge ‘Peregrina’. En concret es va pensar de dedicar la capella del Monestir del Diví Amor, de la comunitat de l’Orde dels Germans de la Benaurada Verge del Mont Carmel, en Santuari Diocesà de la Mare de Déu de Fàtima. El Monestir havia estat fundat el mateix any per unes religioses de Vilafranca del Penedès i Barcelona.

Les fundadores van acollir de molt bon grat el suggeriment i l’11 de novembre de 1956 el bisbe de Solsona inaugurà solemnement el Santuari entronitzant la imatge de la Mare de Déu de Fátima en la fornícula del presbiteri de l’altar major. Poc després, Tàrrega posaria el nom d’aquesta advocació mariana a un dels seus barris.

El Santuari té una única nau amb coberta de teula àrab a dues vessants. A l’interior aquesta coberta es transforma en cavallets de fusta de grans dimensions. El campanar està situat al costat esquerre de l’entrada. És totalment rectangular i acabat amb una coberta plana. Els murs són de pedra i estan oberts a l’exterior en diversos registres horitzontals longitudinals decorats amb vitralls que representen sants i personatges religiosos vinculats a Fàtima. La construcció es caracteritza per la seva senzillesa i elegància.

El Santuari Diocesà de Fàtima de la Mare de Déu de Fátima celebrà la seva festa coincidint amb la Mare de Déu del Roser.

Centenari de les Aparicions de Fàtima

El 13 de maig de 1917 la Mare de Déu s’aparegué a Fàtima (Portugal) a tres pastorets: Lucia, Francesc i Jacinta. Va ser la primera de cinc aparicions a través de las quals aquests nens van ser testimonis dels designis de misericòrdia de Déu per al món. Amb la celebració del Centenari de les Aparicions, el Papa Francesc ha declarat el 2017 Any Jubilar de Fàtima.

L’Acadèmia Mariana no ha volgut passar per alt aquest esdeveniment eclesial i mundial i ha decidit dedicar a la Mare de Déu de Fàtima el seu 150è Certamen Marià, escollint la imatge d’aquesta advocació mariana que es venera en el seu Santuari lleidatà del bisbat de Solsona ubicat a la capital de l’Urgell.

Properament s’editaran les bases del certamen.

Goigs en honor de la Verge de Fàtima que es venera en el seu Santuari Diocesà de Tàrrega

Verge blanca, encisadora,
Sol de Fàtima esplendent,
sigueu nostra intercessora
davant Déu omnipotent.

Portugal és lloc idoni
per vostra aparició;
tres infants són testimonis
de tan bella invenció.
La troballa els afitora
un camí de sofriment.

Ara, Tàrrega contempla,
i també el nostre Bisbat,
l’esplendor d’aquest nou temple
que l’amor hi ha aixecat.
Tot el poble que us hi honora
rep de Vós agraïment.

Unes monges carmelites
hi han fundat un Monestir,
que serà lloc de visites
i fogar d’Amor Diví,
on no sigui acabadora
la pregària silent.

Lletra: Antoni Deig, Bisbe de Menorca
Música: Carles Melé, pvre.
Any Marià 1987-88

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn