ACADÈMIA MARIANA

27 gener 2022
Categoria/es: Acadèmia Mariana

APRENENT MARIOLOGIA A L’ORATORI DE L’ACADÈMIA MARIANA (1)

 UNES MATRIARQUES

 

Anys enrere vaig parlar de la família de Maria segons la genealogia de sant Mateu. Hi surten quatre matriarques: Tamar, Rahab, Rut i “la muller d’Uries” (Bersabé). I un altra sobre les Matriarques. Un munt. Avui em centro en la catequesi mariana plasmada entre els vitralls superiors que filtren el sol de l’Oratori de la patrona, prop de la cúpula octagonal on es pot llegir d’esquerra a dreta: LLEIDA-MARIANA- NOMBRE SOBRE TODO NOMBRE- 12 OCTUBRE 1862- COR DE MARIA.

En uns medallons hi ha pintades sis figures femenines amb sengles inscripcions en llatí.

1. REBECA, filla de Betuel, néta de Nahor, germà d’Abram. Ella dóna a beure a Eliézer, l’administrador d’Abram, i als seus criats i als camells. I Eliézer li posà un anell al nas i uns braçalets als braços. Quan Rebeca s’acomiada de la família, li diuen: SOROR NOSTRA ES: CRESCAS IN MILLE MILLIA (Gn 24, 60) Tu ets la nostra germana; que de tu en surtin milers de miríades.

¿Per què els qui van dissenyar l’Oratori l’han escollida per ocupar el lloc que ocupa? Ha servit generosament aigua a Eliézer i companyia. Maria està sempre disposada a calmar la set espiritual dels qui la invoquen.


 

2. RUT, la moabita, la jove fidel a sa sogra Noemí. Espigolava darrere els segadors. (Rut 2,3) Humil i afectuosa, Rut és figura de Maria per dos conceptes. Després d’espigolar als camps de Bosor, Rut troba gràcia als ulls de Bosor. I es declara: Soc Rut, la teva serventa. Estén el teu mantell sobre la teva serventa, perquè a tu et toca vetllar per mi.(Rut 3,9). Maria ha trobat gràcia als ulls del Senyor i ella se’n declara la serventa. I l’Esperit poderós de l’Altíssim la cobrirà amb la seva ombra (Lc 1,38)

3. MARIA, LA GERMANA DE MOISÈS. Dos trets: Primer: vetlla pel seu germanet deixat dins una cistella al Nil. I li procura una dida -que serà justament la seva mare. VIS UT VADAM ET VOCEM TIBI MULIEREM HEBRAEAM QUAE NUTRIRE POSSIT INFANTULUM? EX 2,7 Vols que et vagi a buscar una dida hebrea perquè te’l criï?

Segon: Maria entona un himne de lloança a Déu un cop passat el mar roig: Aleshores la profetessa Maria, germana d’Aaron, va prendre el tamborí, i totes les dones van seguir-la, dansant i tocant tamborins. Maria entonava la tornada: Canteu al Senyor per la seva gran victòria; ha tirat al mar cavalls i cavallers (Ex 15, 20-21)


 

4. ESTER reina de Pèrsia, muller d’Assuer, Xerxes I. PLACUIT ESTHER …. ET INVENIT GRATIAM IN CONSPECTU ILLIUS (2,9) La noia li va caure en gràcia i es guanyà el seu favor. Quan entra al saló del tron sense previ permís, Assuer li allarga el ceptre en senyal que la norma general prohibir d’entrar a l’estança del rei sense previ avís no val per a ella. I amb la seva acció valenta i generosa, allibera Israel del primer holocaust de la història. Maria immaculada té accés directe a Déu. I esdevé advocada i mitjancera en favor del poble cristià. Advocada nostra, vida, dolcesa, esperança nostra.

5. RAQUEL: “Ovella”, filla de Laban i germana de Lia. Esposa preferida de Jacob. No tenia fills. Però RECORDATUS QUOQUE DOMINUS RACHELIS EXAUDIVIT EAM (Gn 30,32) Finalment, Déu es va recordar de Raquel, va escoltar-la [ i va fer-la fecunda]. Mare de Josep i Benjamí. Josep és el salvador d’Israel a Egipte. Maria ens dona el Salvador.

6. JUDIT amb el cap d’Holofernes. La pintà Jaume Morera i Galícia als seus 16 anys. Ozies digué a Judit: BENEDICTUS DOMINUS QUI TE DIREXIT IN VULNERA CAPITIS PRINCIPIS INIMICORUM (Jdt 13,24) Sigui beneït el Senyor Déu, creador del cel i de la terra, que t’ha guiat fins a decapitar el cabdill dels nostres enemics. I el Déu altíssim, filla, t’ha beneït més que a totes les dones de la terra. Que Déu t’enalteixi eternament i t’ompli de béns, a tu que has arriscat la vida moguda per la humiliació que amenaçava el teu poble. Obrant amb tota rectitud a la presència de Déu, ens has preservat de la ruïna.

Hi trobem un ressò clar en la salutació d’Elisabet a Maria en la visita que li féu. És ressò també de la felicitació que Débora adreça a Jael: Beneïda entre les dones, Jael, muller d’Hèber, el quenita; beneïda entre les dones que viuen en tendes! (Jt 5,24) L’església saluda Judit amb les mateixes paraules que amb què tot el poble l’aclamà: Tu gloria Jerusalem, tu laetitia Israel,tu honorificentia populi nostri. Tu ets la glòria de Jerusalem, l’orgull d’Israel, l’honor del nostre poble!

CLOENDA

Poc sé si us ha interessat el tema. Ens costa avui copsar la mariologia que reflecteixen aquests quadres de l’oratori. En part perquè posen a prova el nostre coneixement de la Història Sagrada. I en part perquè mai no ens hi hem ficat. Confesso que jo mateix no acabava de veure la relació d’aquestes matriarques amb Maria. I ho he vist millor llegint-ho en el llibre: el Oratorio de la Pontificia y Real Academia (pp. 125-131.

I tanmateix convé que pensem que la Maria de Natzaret vivia immergida vitalment en tota aquesta història. La coneixia i vivia molt intensament la riquesa espiritual d’aquestes matriarques i comprenia com totes elles, amb més intensitat unes que altres, en el fons es jugaven la vida pel seu poble. “Has arriscat la vida moguda per la humiliació que amenaçava el tSeu poble”. I aquest és un valor permanent”. I Maria s’ho jugà tot quan digué el seu FIAT.

BIBLIOGRAFIA

Salvador Gené i Carme Sabador: Pontifícia i Reial Acadèmia Bibliogàfico-Mariana de Lleida. 150 Aniversari.

Federico Lara Peinado: El Oratorio de la Pontificia y Real Academia Bibliografico-Mariana de Lérida. Estudio histórico-artístico.
 

P. Jaume Sidera ocm 24.01.2022 

Foto Carlos

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn