ACADÈMIA MARIANA

8 abril 2017
Categoria/es: Acadèmia Mariana

ACTE DE PRESENTACIÓ DEL 150è CERTAMEN MARIÀ

A l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, l’Acadèmia Mariana va presentar el Certamen Marià que cada any organitza amb motiu de la festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de la ciutat de Lleida, tot honorant una imatge diferent que cada any és convidada. En la presentació es va anunciar que la imatge invitada enguany és la Mare de Déu de Fàtima del Santuari Diocesà de Tàrrega, amb motiu de complir-se el centenari de les aparicions de la Verge a Cova d’Iria en Portugal.

Es dóna la circumstància de que el certamen arriba enguany a la 150ena edició, havent-se realitzat cada any des de que es va fundar l’Acadèmia Mariana a l’any 1862, tret dels compresos entre 1936-40 ambdós inclosos.

L’acte, al qual va assistir el Vicari General de Solsona i capellà del Santuari, Mn. Josep Maria Vilasecava, va estar presidit pel Director de l’Acadèmia, Dr. Joan Viñas Salas, i en ell hi van participar Anna Maria Gaya, Francesca Agustí i Juan Luis Salinas que van parlar, respectivament, de l’Acadèmia Mariana, el seu origen i els seus fundadors, de la imatge de la Mare de Déu de l’Acadèmia, i dels certàmens que organitza amb una participació mitja d’unes dues-centes obres anuals, revisant el seu origen, les imatges que s’han honorat, la seva evolució, el format de jocs florals que tenen, i les característiques del que es convoca en aquesta edició, el termini de presentació d’obres serà el dia 27 de juliol. L’acte final del certamen en el que es dóna a conèixer els autors guardonats es realitzarà el dia ú d’octubre, vigília de la festa de la Verge Blanca.

A continuació es va comentar el format que tindrà en el que hi haurà un mantenidor, es llegirà l’acta del veredicte del jurat, es farà l’entrega dels guardons, i les autoritats saludaran el guardonats i els assistents. Tot seguit començarà una vetllada en la que els premiats llegiran les seves obres, es farà una ofrena literària a Maria amb la participació de poetes reconeguts, fora de concurs naturalment, es projectarà el vídeo premiat i tindrà lloc el concert que enguany oferirà la coral Ramon Carnicè, de Tàrrega.

Es va comentar la finalitat del certamen, la qual és la mateixa que la de l’Acadèmia, de la qual només és una activitat més, tot i que la més antiga, és a dir: la finalitat de l’Acadèmia és la d’honorar la Mare de Déu i aprofundir i estendre el coneixement de Maria, promovent la devoció vers ella mitjançant la cultura, la literatura i les belles arts.

Durant tota la presentació es va il·lustrar la història de la institució, de la imatge i dels certàmens amb fotografies que van mostrar la realitat d’aquesta joia espiritual, cultural i social que té la ciutat de Lleida.

Finalment es va agrair a les aproximadament 150 persones que aporten allò que saben i el seu temps, i a les institucions i entitats que hi col·laboren -l’Ajuntament de Tàrrega, l’Ajuntament de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Lleida i l’I.E.I., el Bisbat de Solsona, el Bisbat de Lleida, CaixaBank, el Grup Romero Polo, la Llibreria Caselles, la Fundació Sorigué, el Centre Comercial Albert Soler, i la Casa de l’Església- el fet que facin realitat el continuar honorant Maria d’aquesta forma tan peculiar al món, que es fa a Lleida.

Juan Luis Salinas, Coordinador del Certamen Marià

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn